Élmények a világ körül

Keresés

Peru megfejtetlen titkai

Phuket családi élményei - OTP Travel Utazási Iroda
A perui táj valóban festővászonra kívánkozik: az Andok itt a legcsodálatosabb.

Peru megfejtetlen titkai

A perui táj valóban festővászonra kívánkozik: az Andok itt a legcsodálatosabb, óriási szurdokok, zafírkék csodás tavak, vibráló színkavalkád várják az ide látogatókat.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Dél-Amerika egyik legizgalmasabb és legszebb országa varázslatos meglepetéseket tartogat. Peru maga az élő történelem. Az ősi idők emlékei a mai napig fennmaradtak, így az utazót magával ragadják a spanyol gyarmati korszak építészeti remekművei, Machu Picchu rejtélyes romjai, vagy a lenyűgöző inka főváros, Cuzco. S ha a múlt lenyűgöző emlékei varázslatos tájakkal és egyedülálló élővilággal párosulnak, akkor a világ egyik legizgalmasabb úti célját kapjuk, mely turisták ezreit vonzza.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


Az ország központja Lima, amelyet az örök tavasz városának is szokás nevezni, köszönhetően a tavaszias hőmérsékletnek és a sűrű csapadéknak. Ez utóbbi és Humboldt-áramlat miatt azonban szinte egész évben szürke borongás telepszik a városra, innen ered beceneve, a La Gris ( A szürke). A Csendes-óceán partján fekvő metropolisz lehet perui utazásunk első állomása. A város ma Dél-Amerika egyik legnépesebb települése 8,5 millió lakóval, ami az ország népességének mintegy harmadát teszi ki.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


A gazdasági élénkülésnek köszönhetően a város egyre szebb arcát mutatja az egyre nagyobb számban érkező turistáknak. Csodálatos múzeumok, történelmi épületek, gyarmati kúriák, vibráló éjszakai élet és vásárlási lehetőségek tömkelege: ez Lima. A világörökség részévé nyilvánított történelmi belvárosban megcsodálhatjuk a tucatnyi faragott erkélyt, az érseki palotát, a San Francisco kolostort és a spanyol hódítók korának építészeti stílusát tükröző székesegyházat. Limában alapították az amerikai kontinens legelső, máig működő egyetemét, az 1551-ben kapuit megnyitó San Marcos Egyetemet.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


Peruba azonban a legtöbben azért utaznak, hogy a titokzatos Inka ösvényen keresztül eljussanak Machu Picchuhoz, a legendás romvároshoz. A kecsua nyelven „Öreg csúcs”-nak hívott hely felfedezését egy Kolumbusz-szerű véletlennek köszönhetjük. 1911-ben Hiram Bingham, a Yale Egyetem tanára azért utazott Peruba, hogy felkutassa Vilcabambát, s meghatározza az inkák utolsó menedékének pontos helyét. Cuzcóból kiindulva járta be a környező vidéket, s itt találkozott egy parasztemberrel, aki elvezette az általa Machu Picchunak nevezett közeli hegy ormán található romokhoz.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


Áthatolhatatlan dzsungelen és kötélből készült, ingatag függőhidakon át vezetett az expedíció útja a ma Királysírként ismert romhoz. Bár sűrű növényzet fedte, a kutató felismerte, hogy nem mindennapi bámulatos emlékre bukkant. Azt hitte megtalálta a keresett Vilcabambát, de tévedett. Így tárult fel a mai világ számára Machu Picchu csodálatos fellegvára. A tudósok még ma sem tudnak megnyugtató választ adni Vilcabamba pontos helyét illetően. Ahogy a mai napig sem tudjuk biztosan, milyen céllal épült Machu Picchu. Obszervatórium volt? Esetleg udvari nyaraló? Netán erődítmény? Rejtély. Egy dolog biztos: minden évben turisták ezrei látogatják meg, hogy megtapasztalják spirituális hatalmát. Az inkák elveszett városáról nehéz bármit is írni, ezt látni, a hely szellemét érezni kell!

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


A perui utazás másik nagy élménye a repülés a Nazca- vonalak felett. 4 személyes kisrepülővel szállhatunk a különféle alakzatok fölé s találgathatjuk, vajon hogyan is kerültek ide ezek az évszázados, rejtélyes figurák. Máig csupán hipotézisekkel találkozhatunk, pontos válasz egyelőre nincs a kérdésre. Természetesen érdemes lenne földközelből is szemügyre venni a híres vonalakat, melyeket úgy készítettek, hogy a talaj felső rétegét mintegy fél méterig eltávolították. A levegővel kevésbé érintkező felületekre nem rakódott le a mangán- és vasoxid, így világosabb csíkok keletkeztek. A rajzokat azonban csak nagy magasságból lehet értelmezni. Az 520 km2-en elterülő rajzok vonalháló és más geometriai alakzatok mellett emberalakokat és állatfigurákat ábrázolnak. Van itt gyík, albatrosz, kolibri, majom, keselyű és delfin. Mivel az elmúlt évtizedek turistái sok vonalat megrongáltak, ma már nem szabad belépni a világörökség részét képező területre. Így a vonalakat közelről csak a Palpa-völgyben vehetjük szemügyre. Ez 40 km-re van Nazcától és újabban fedezték fel, hogy ott is hasonló vonalak szabdalják a talajt.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


A környéken hőlégballonos repülésre, dzsipes vagy buszos kirándulásra is befizethetünk. Ezekkel eljuthatunk Los Paredones inka romterületére vagy Cahuachiba a legfőbb nazca szertartásközpontba. Megtekinthetjük Cantalloc föld alatti vízvezetékrendszerét és a napórát, mely egy spirál alakú hatalmas geoglifa a pánamerikai országút mellett. Meglátogathatjuk a Nazca-vonalak megszállott kutatójának, Dr. Maria Reichének egykori lakóházában berendezett emlékmúzeumot. Mindemellett pihenéssel is eltölthetünk néhány napot mielőtt újabb kalandra vállalkoznánk. Innen aztán folytathatjuk utunkat Cuzco vagy a délre fekvő Arequipa felé.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


Arequipa, a „fehér város”, ahol belekóstolhatunk az igazi inka hangulatba. A hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta a fenti becenevet. A csodálatos hegyek és az El Misty vulkán társaságában található város főterét jellegzetes árkádos épületsor veszi körül. Számos lenyűgöző látnivalóinak egyike a Szent Katalin kolostor, a legszebb középkori épület az országban. Régen az apácák külön kis városának számított, és meglepően hangulatos.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


Cuzco, ez a mesésen hangulatos város Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebben lakott települése. Hosszú ideig az Inka Birodalom központja volt, ami a város hangulatán még ma is érződik. A látnivalók egész sorából választhatunk: katedrálisok, templomok, múzeumok, a városon kívüli romok. Szinte hihetetlen és elképzelhetetlen, de az egykori inka erőd, Sacsayhuaman falának hatalmas kőtömbjeit (8,5 m a legmagasabb) olyan pontosan illesztették egymásba minden kötőanyag nélkül, hogy egy papírlapot sem lehet közéjük csúsztatni.
Cuzco árkádos főtere, a spanyol hódítás emlékei és az Inka Birodalom megmaradt falainak összeolvadása lenyűgöző egységet alkot. Az itt élő, ősi kecsua nyelvet beszélő indiánok színes ruháikban piacokon, bazárokban árulják igencsak tetszetős áruikat. Nehéz ellenállni. De kecsua és ajmara indiánokkal (és portékájukkal) bőven találkozhatunk, ha kirándulást teszünk Punoba illetve a Titicaca-tóhoz.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda


A tó az Andok félelmetes hegycsúcsai között, Peru és Bolívia határán található, és a Föld legmagasabban fekvő (3820m), hajózható tava. A tó és a benne található szigetek megannyi meglepetést tartogatnak számunka: felszínét 41 sziget pöttyözi, az úgynevezett Uros úszó szigetek. A nádkötegekből álló, víz tetején lebegő szigetek megőrizték eredeti funkciójukat, továbbra is otthont jelentenek a halászó ajmara és kecsua indiánok számára. Hagyományosan családalapításkor csak akkora szigetet alakítanak ki maguknak, hogy a nádból készített kunyhójukban elférjenek. Ahogy nő a család, úgy bővítgetik a szigetüket, mindig hozzákötöznek újabb és újabb nádkötegeket a szigetükhöz. Az itt élő őslakos indiánok jellegzetes népviseletükben, kemény kalapjukban, hosszú fekete fonott hajukkal barátságosan fogadják a látogatót.
 
Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel utazási iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, Machu Picchu | OTP Travel utazási iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei | OTP Travel utazási iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike.

Kapcsolódó ajánlatok:


PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN – CSOPORTOS

Peru
1 199 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
589 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
639 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
639 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN *****

Mexikó
649 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
799 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 699 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
1 980 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

COSTA RICA - A BOLDOGSÁG ORSZÁGA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
678 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK ÉS GAZDAG PARTOK

Costa Rica
959 000 Ft-tól/fő

MELIA PUNTA CANA BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
619 000 Ft-tól/fő

GRAND BAHIA PRINCIPE BAVARO*****

Dominikai Köztársaság
629 000 Ft-tól/fő