Élmények a világ körül

Keresés

Törökország ősi szíve: Izmir

Izmir | Antalya | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

Törökország ősi szíve: Izmir

Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!
A hagyomány szerint Izmir régi neve egy Smirna nevű amazontól származik. A legrégebbi ismert megjelenése (aiol nyelvjárásban) Μύῥρα Mýrrha volt, amely megfelel a későbbi ión és attikai nyelvjárásokban a Σμύρνη Smýrnē névnek; később a rómaiak ezt a nevet vették át és használták. A település története évezredes messzeségekbe nyúlik vissza, aiolók, ionok, hettiták, frígek, perzsák, Nagy Sándor görögjei, a rómaiak, de még a genovai kereskedők is sokban hozzájárultak a város fejlődéséhez. Számtalan halhatatlan nagyság látta itt meg a világot, akik közül azonban kiemelkedik Homérosz, aki Ióniában született; az írásos emlékek alapján pedig az a legvalószínűbb, hogy Szmirnában, vagyis a mai Izmirben. Összeállításunkban bejárhatja velünk csodálatosan gazdag múlttal rendelkező város legfontosabb látnivalóit. A lista azonban közel sem teljes, Törökország és Izmir környéke megszámlálhatatlan kincset tartogat!

Efezosz (Efes)

Efezosz, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
Efezosz (törökül: Efes, latinul: Ephesus) a Földközi-tenger vidékének, illetve Törökország egyik legnagyobb ókori lelőhelye. Fénykorában, a Krisztus előtti első században ez volt a világ második legnagyobb városa, Efezosznál csak Róma rendelkezett nagyobb hatalommal. Számos rekonstruált építmény és rom látható itt, köztük az Artemisz-templom, az ókori világ hét csodájának egyike.

Pergamon (ma Bergama)

Pergamon, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
A csodálatos dombtetőn fekvő Pergamon története a Kre. 5. századra nyúlik vissza, amikor a kultúra és a tudomány egyik legfontosabb központja volt. Virágzása egészen a XIV. századig tartott. A zűrzavaros időszakok ellenére Pergamon legfontosabb épületeinek maradványai megmaradtak, így az akropolisz, a Vörös bazilika, a régi vízvezetékek, a merészen meredekre épített amfiteátruma és egy történelmi jelentőségű könyvtár is.

Bergama Asklepion (Pergamon Asclepeion)

Pergamon Asclepeion, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
A Bergama Asklepion (Pergamon Asclepeion) valóságos orvosi központ volt az ókorban, amely a görög Asklepios isten védelme alatt állt. Az intézményt a Krisztus előtti 4. században alapították Pergamon városában. A szent vizű forrás köré épült klinika, amelyek falai részben ma is állnak, egykor pszichoterápiás, masszázs-, gyógynövény-, fürdő- és iszapkezelések helyszínéül szolgált. Más egységeiben álomfejtés zajlott. Az Asklepionban a rómaiak idején fordultak meg a legmagasabb rangú betegek, így Marcus Aurelius és Hadrianus császár is. Nem véletlenül, hiszen mások mellett a Kr.u. 2. században itt praktizált a több mint 500 orvostudományi művet jegyző, birodalom-szerte befolyásos orvos, Aelius Galenus is.

Izmir Agora

Agora, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
Szmirna ókori görög eredetét semmi nem bizonyítja jobban, mint a városi agora létezése. Az agora az ókori görög városállamok „nyilvános gyülekezőhelye vagy piaca” volt. A Szmirnai Agora ma világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori agorája. A Nagy Sándor által átépített, majd egy nagy földrengés után újjáépített épületek, a még álló oszlopok, boltívek bepillantást engednek abba, hogy milyen lehetett az egykori városközpont. De nem csak egy ősi város maradványait csodálhatjuk itt meg, az ókori agora szélén egy régi muszlim temető is tartogat érdekességeket. Szánjunk rá időt és sétálgassunk a korinthoszi oszlopok, az ókori görög istenek és istennők szobrai között, merengjünk el egy kicsit a múlton!

Szűz Mária háza (Meryem Ana Evi)

Szűz Mária háza (Meryem Ana Evi), Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
Sokak szerint az efezoszi Szent Mária-ház az a hely, ahol Jézus Krisztus anyja, Szűz Mária az utolsó napjait töltötte. Egykoron látogatók és zarándokok százezreit vonzotta, akik az alatta folyó forrás gyógyító erejében bízva érkeztek a helyszínre.

Artemisz temploma (Artemision)

Artemision, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
Törökország egyik történelmi attrakciója az Artemisz-templom vagy Artemision az ókori világ eredeti hét csodájának egyike volt. Efezosztól nem messze, a mai Selcuk városa mellett magasodott. A templomot a történelem során többször teljesen újjáépítették, miután a természet és a háborúk miatt többször is elpusztult. Eredeti köveiből sajnos keveset láthatunk mivel a romok nagy részét a British Museumba hurcolták. Az Artemisz-templom mindössze néhány mérföldre található Efezosztól, így könnyen megközelíthető. A helyszínről a Selcuk-i dombon található Szent János-bazilika romjai is megcsodálhatóak.

Izmiri óratorony

óratorony, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
Az izmiri óratorony (İzmir Saat Kulesi) Izmir központjában, a Konak téren áll. A levantei francia építész, Raymond Charles Père tervezte óratorony 1901-ben épült II. Abdülhamid trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából. A szultán valójában azzal ünnepelte negyedszázados évfordulóját, hogy több mint 100 óratornyot építtetett fel az Oszmán Birodalom területén. Az izmiri óratorony óraművét II. Vilmos német császár ajándékozta a szultánnak. A torony 25 méter magas és oszmán stílusban díszített. A torony alapja körül négy szökőkút lett elhelyezve, három-három vízköpővel. Az óratorony Izmir szimbólumává vált, 1983 és 1989 között szerepelt a török 500 lírás bankjegyek hátoldalán is.

Szardisz (Sart)

Szardisz, Izmir | Törökország | Antalya | OTP Travel Utazási Iroda
A római kor előtti ókori romok egy napos kirándulásra fekszenek Kusadasitól. Szardisz (ma Sárt) a klasszikus ókorban a világ leggazdagabb városa volt. Kr.e. 7.–6. században virágzó Lyd királyság ura nem volt más, mint a Bibliából is ismert Kroiszosz (Krőzus), aki hallatlan vagyonával kiemelkedett a kor uralkodóinak sorából. Gazdagságának forrása a Tumulus-hegységből kitermelt arany volt. Kroiszosz gazdagsága annyira meseszerű volt, hogy a legendák azt tartják, hogy magát az aranypénzt is ő "találta fel". A város története a paleolitikum idejére nyúlik vissza, de évezredek óta tartó folyamatos földrengések miatt az ősi romok nagy része a föld alatt fekszik. Napjainkban a város római kori romjait csodálhatjuk meg, amelyek az első századba repítenek minket. Megtekinthetünk itt egy hatalmas, kétszintes római tornaterem maradványait, gyönyörködhetünk fürdők, üzletek, lakóházak mozaikokkal gazdagon díszített padló és faliképeiben.
Szardisz közkedvelt fotóhelyszíne, a kitűnő állapotban fennmaradt római közvécé is, amely a maga korában különleges technikai csodának számított.

Kapcsolódó inspirációk:

Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Isztambul és környékének rejtett csodái | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Aszpendosz csodája | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Antalya kincsei | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Ókori görög és római romok, vízesések és túraútvonalak, erdők és hegyek: Antalya a kalandvágyók igazi paradicsoma.

10 varázslatos török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

10 török húsétel, amit ki kell próbálni! OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Kebab, de milyen? Dolma, kofta, sarma... Kóstoljon bele a török konyha húsos finomságaiba!

Isztambul a csodák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük Isztambul legnépszerűbb látnivalóit.

Kappadókia csodái - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző földalatti városoktól a lélegzetelállító kilátásig ez a város olyan felejthetetlen élményt nyújt, amelyre biztosan emlékezni fogunk.

25 furcsa tény az USA-ról OTP Travel Utazási Iroda
Íme 11 fantasztikus élmény és érdekesség a különleges és ellenállhatatlan Isztambulból!

Isztambul városlátogatás - OTP Travel Utazási iroda
Aki ellátogat ide, azonnal megérti a különleges vonzerőt, amit Isztambul rejt magában.

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

Kapcsolódó ajánlatok:


TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
639 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország
839 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő