Élmények a világ körül

Keresés

Ljubljana - Európa zöld kedvence

 Ljubljana - Európa zöld kedvence | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Lubljana a fenntartható úti célok mintavárosa.

Ljubljana - Európa zöld kedvence

Az Európai Bizottság a várost 2016-ban Európa Zöld Fővárosának választotta, lakói pedig büszkék erre és a környezettudatos életmód Mekkájává változtatták. Ljubljana szó szerinti üdesége azonnal szembetűnő. A fákkal körülvett kastélyparkok, a türkizkék folyó, a lombokkal szegélyezett városi sétányok és a lenyűgöző közparkok olyan friss, tiszta környezetet teremtenek, amelyet ritkán tapasztal az ember egy fővárosban. A motorizált járműveket kitiltották az egész belvárosból, az ingyenes szökőkutak tavasszal és nyáron természetes ivóvizet kínálnak, a sétálóutcás belvároson kívül pedig a buszok metánüzeműek, hogy csökkentsék a károsanyag kibocsátást. A szemét, ahogyan az elvárható, nincs szétdobálva a városban, és az éttermekben az újrahasznosító edények sokfélesége még a legkeményebb ökoharcosokat is elismerésre készteti. 

Ingyenes kerékpárhasználat

Ljubljana - Európa zöld kedvence - OTP Travel Utazási Iroda
A belvárosban ugyan korlátozott az autóforgalom, de a Ljubljanica folyó partján – amely a városközponton keresztül folyik – könnyen lehet kerékpározni és sétálni. Egy nemzetközi felmérés szerint Ljubljana a 14. leginkább biciklibarát város a világon. A városi kerékpározás népszerűsége rohamosan növekszik, ami nem csoda, hiszen ingyenes kerékpármegosztó hálózat működik.

A méhek -Ljubljana egyenlő városlakói

Ljubljana - Európa zöld kedvence - OTP Travel Utazási Iroda
A város gazdag méhészeti hagyományai csak megerősítik a természettel való harmonikus kapcsolatot, a környéken 4500 méhcsalád található. Szlovéniában a méhészet életforma, a 2 millió fő lakosú kis európai országban minden 200 emberből 1 méhész. Ez négyszer annyi, mint az Európai Unió egészében. Ez a hagyomány állítólag az első őskori települések óta folytatódik, és a területen termelt méz nagyon jó minőségű. Ljubljana városa is gondoskodik a méhekről azzal, hogy olyan évelő növényeket ültet, melyek között sok beporzó-barát növényt találunk. Érdekesség, hogy a város legrégebbi ajtófeliratán, a Čop utcai Városi Takarékpénztár - Mestna hranilnica - ajtaján egy méh és egy méhfészek látható. A méz számos szlovén ételben szerepel, és sok helyi lakos használ különböző méhészeti termékeket betegségek és krónikus sérülések kezelésére. A méhek maguk is nélkülözhetetlenek az emberek életében, alapvető szerepet játszanak ökoszisztémáink egyensúlyában globálisan. Ha eltűnnének - szól egy Albert Einsteinnek tulajdonított idézet - az embernek csak négy éve lenne hátra az életéből.

Fenntartható gasztronómia

Ljubljana - Európa zöld kedvence - OTP Travel Utazási Iroda
A város nemcsak környezetbarát, hanem magas életminőséget is kínál mind a lakosok, mind a látogatók számára. Ösztönzik a helyben termelt élelmiszerek használatát a szállodákban és éttermekben, a "helyi termelőtől az asztalra" elvnek megfelelően. Ljubjana azonban nemcsak élvezetes, gyönyörű és fenntartható, hanem az egyik legbiztonságosabb és legtisztább is a világon, tele kedves és vendégszerető emberekkel.

Építészet a fenntarthatóság jegyében

Ljubljana - Európa zöld kedvence - OTP Travel Utazási Iroda
Jože Plečnik, a neves építész ebben a városban született és ő az, aki áttervezte a várost, hogy fenntarthatóbbá tegye. Elképzelése az volt, hogy tiszteletben tartsa a természeti környezetet, miközben lehetővé teszi az emberek számára a fenntartható közlekedést a városban. Fő öröksége a híres Hármas híd, amely 1932-ben épült az eredeti központi híd kiegészítéseként. Plečnik két szomszédos hidat épített hozzá, hogy a gyalogosok át tudjanak sétálni a városközponton. Az ő elképzelései alapján épültek sétányok a folyópartok mentén, és gesztenyefa-sorokat ültettek a város Gradaščica csatornája mentén, hogy a lakosok és a látogatók számára egyaránt szép és egészséges sétálóhelyet teremtsenek. Plečniknek nagy szerepe volt Ljubjana két legnagyobb parkjának, a Tivoli parknak és a központi Kongresni téren lévő parknak a létrehozásában és megőrzésében is.

Kapcsolódó inspirációk:


Aktív családi kikapcsolódás Szlovéniában - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovénia tálcán kínálja az aktív programlehetőségeket a családdal érkezőknek. Csokorba gyűjtöttük kedvenceinket.

Extrém élmények Szlovéniában - OTP Travel Utazási Iroda
Az extrém élmények szerelmeseit vízen, földön és levegőben is adrenalinforraló kalandok várják Szlovéniában. Fedezze fel velünk a legizgalmasabbakat!

Szlovénia - OTP Travel Utazási Iroda
Ékszerdoboz szerű kisvárosok, alpesi falvak, várak, smaragdzöld tavak, virágzó mezők és csodálatos erdők - ez mind Szlovénia. Ismerje meg a meseszép országot!

Szlovénia | Bledi-tó - OTP Travel Utazási Iroda
A Bledi-tó az egyik legromantikusabb hely Szlovéniában. Tippjeinkkel most fedezze fel rejtett titkait!

Husky-taxi, hálózsák, északi fény, jégszobrok...

Kapcsolódó ajánlatok:


SZLOVÉNIA - AUTÓBUSZOS CSILLAGTÚRA

Szlovénia
219 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre