Élmények a világ körül

Keresés
 
Varázsbirodalom a szomszédban.

Szlovénia

Úti célok Szlovéniában

Szlovénia, a közvetlen szomszédunkban elterülő ékszerdoboz kis ország az élmények, a látni- és tennivalók koncentrált sokaságát kínálja egy helyen. Nem véletlenül nevezik a „miniatűr Európának”, hiszen minden megtalálható itt, egymástól szinte karnyújtásnyira: smaragd színű, kristálytiszta és gyors sodrású folyók, égig érő, hósipkás hegyek, festői szurdokvölgyek, tavak, vízesések, mediterrán tengerpartok, álmos kis városkák, lankás borvidékek. Európa legzöldebb országa vendégszeretetével idilli úti cél.
Szlovénia rejtett kincseinek se szeri-se száma – a föld felett és alatt egyaránt. Északon a Postojna cseppkőbarlang, a sziklába vájt Predjama vár, a híres lipicai ménes, nyugaton a Júliai-Alpok és a Savica folyó vonulata ejti ámulatba az utazót. Bled az egyik legszebb kisváros, a Bledi-tó, közepén a kis szigettel mintha csak egy mesekönyv lapjairól kelt volna életre. A közeli látnivalók, Triglav és a Hét-tó völgye miatt is érdemes ide ellátogatni. Az apró, 46 km hosszú tengerpart velencei hangulatú városkái, Portoroz, Piran, Izola és Koper jó szállodákkal, számtalan szórakozási lehetőséggel szolgálnak. A szlovén konyha rusztikus ízei és a borvidéken – Podravje, Rosavje és Primorska – tett gasztrotúrák különleges élményt nyújtanak. És persze nem szabad megfeledkezni a fővárosról, Ljubljanáról sem, mely a Ljubljanica folyó partján kápráztat el a Monarchiát idéző hangulatával és mediterrán bájával.
Szlovéniában egész évben könnyű okot találni az utazásra. Nyáron a szabadtéri látnivalók, a tengerpart, a hegyek és a fesztiválok, tavasszal a festői alföld és az ébredező természet, ősszel a gyönyörű színek és a kirándulóidő, télen a hegyi sportok, a síelés és az ünnepek meghitt hangulata miatt érdemes ellátogatni e csodálatos országba. Szlovénia decembertől márciusig a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma. Esős hónapok: május, június, október és november. A közlekedés Szlovéniába gépkocsival javasolt, Bled Budapesttől kb.500 km.re (kb.6,5 óra), Portoroz kb.600 km-re (kb.8,5 óra) található. Ljubljanába Budapestről nem közlekedik közvetlen repülőjárat. Az Austrian Airlines járataival bécsi átszállással, vagy közvetlenül Bécsből lehet eljutni, a menetidő kb.2 óra 5 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovenia
 

Csoportos ajánlatok

SZLOVÉNIA - AUTÓBUSZOS CSILLAGTÚRA

Szlovénia
érdeklődésre

Egyéni szállás ajánlatok

L. STILE GLAMPING - PORTOROZ

Szlovénia
119 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Szlovénia

  Főváros és legnagyobb város: Ljubljana
  Nyelv: szlovén
  Vallás: római katolikus
  Államforma: köztársaság
  Terület: 20 273km2
  Népesség: 2 061 085 (2014-es becslés)
  Népsűrűség: 101/km2
  Egy főre jutó GDP: $20 712 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +386
  Internet TLD: .si

  A Szlovén Köztársaság területére magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beléphetnek, és ott engedély nélkül 90 napig tartózkodhatnak. Magyar állampolgár a Szlovén Köztársaságba az alábbi okmányokkal utazhat: útlevél, személyi igazolvány (bármelyik típus), ideiglenes személyi igazolvány (csak a kártya formátumú, fényképes). A kiskorúaknak szintén rendelkeznie kell a fent felsorolt okmányok valamelyikével. Az útlevél vagy a személyi igazolvány annak ellenére kötelező, hogy a magyar-szlovén határon (mivel mindkét ország a schengeni övezet tagja) nincs ellenőrzés. Vezetői engedély NEM használható személyi igazolványként Szlovéniában. A szlovén rendőrség pénzbírságot szabhat ki (és ezt többször meg is teszi) ha a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. A Horvátországba Szlovénián keresztül utazók figyelmébe: a szlovén-horvát határon a határőrök nem engedik át az előbb említett okmányokkal nem rendelkező utazókat, sőt azok hiánya miatt meg is bírságolhatják őket

  Az EU/EGT állampolgárainak – tehát a magyar állampolgároknak is – az országba való belépéstől számított 3 napon belül lakcímüket be kell jelenteniük a rendőrségen.

  Amennyiben kereskedelmi szálláshelyen vagy szállásadó magánszemélynél szállnak meg, úgy a bejelentés kötelezettsége a szállásadót terheli. A lakcímbejelentéshez a szlovéniai lakcím és  az útiokmány adatai szükségesek. A bejelentés megléte az utas felelőssége. A bejelentkezés elmulasztása 400-1200 EUR bírsággal sújtható.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
  • Biztonság

   A Külügyminisztérium tanácsai: Szlovéniában a közbiztonsági helyzet jó, szervezett bűnözés nem jelent meg, vagy tevékenysége nem érzékelhető. A fővárosban és más nagyobb városokban még éjszaka is kielégítők a biztonsági körülmények. Gyakoriak az éjszakai rendőrségi járőrözések, turisták sérelmére elkövetett utcai rablások elenyésző számban fordulnak elő. Bűnözés tekintetében, különösen a nyári turista szezonban a frekventált helyeken (tengerpart ismert üdülőhelyein) időnként kisebb bűncselekmények előfordulnak, ezért itt fokozott körültekintetéssel kell az idelátogató turistáknak eljárni.


   Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál. 
   tekintettel arra, hogy a migrációs helyzet miatt előfordulhat ellenőrzés a magyar-szlovén, illetve a többi schengeni belső határon is, a Külügyminisztérium kéri a Szlovéniába utazó magyar állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek arra, hogy érvényes úti okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) rendelkezzenek. Kérik a Szlovéniába tartó magyar állampolgárok, különösen, ha Horvátország felől jönnek, előzetesen tájékozódjanak a határ és forgalmi helyzetről (www.utinform.hu  +36 1 3362400,  www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx. Felhívják arra is a figyelmet, hogy az olasz, illetve az osztrák hatóságok az elmúlt időszakban többször is szúrópróbaszerűen ellenőrizték a Szlovéniából érkezőket. 

   Utazás, közlekedés biztonsága:
   Szlovéniában a közutakon, valamint a vasúton és más tömegközlekedési eszközökön az utazás körülményei biztonságosak. Elenyésző számban fordulnak elő kisebb rablások, esetenként gépkocsi feltörések, lopások. Az ország közúti közlekedésére jellemző, hogy a szlovén autósok általában nem veszik jónéven, ha külföldi gépkocsivezetők megszegik a közlekedés szabályait vagy náluk gyorsabban haladnak, ezért igyekeznek őket „figyelmeztetni”.
   Az utazás megkezdése előtt célszerű a személyes okiratokról fénymásolatot készíteni és azokat nem a kézitáskában, külön elhelyezni. A fénymásolat megléte az iratok elvesztése, eltulajdonítása esetén (pénztárca, kézitáska lopása) megkönnyíti az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Személyes okirataik, illetve azokat tartalmazó kézitáskájuk biztonságos elhelyezésekor körültekintően járjanak el, azokat rövid időre se hagyják őrizetlenül nyilvános helyen, így különösen közúti pihenőhelyeken, benzinkutak mellékhelyiségében, kávézójában vagy a nyitott gépkocsi ülésén. A rablások nem gyakoriak, de különösen a nagyszámú átutazó miatt a közutak mentén előfordulnak. Irataik eltűnése esetén jelentsék be a legközelebbi rendőrségen, továbbá útlevelük elvesztése, eltulajdonítása esetén lehetőleg rendőrségi jegyzőkönyv birtokában 3 munkanapon belül jelentsék be azt a nagykövetség konzuli osztályán.

   Hegymászók, túrázók figyelmébe:
   Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidős sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák). Tekintettel azonban arra, hogy a külföldi turistákat érő balesetek, szerencsétlenségek nagy része felelőtlenségből, vagy a helyismeret hiányából fakadóan következik be, az extrém sportok kedvelőinek fokozottan szükséges minden esetben körültekintően eljárni, csak jól szervezett túrákra, kellő helyi ismerettel rendelkező, szakszerű túravezető irányításával induljanak el!
   A júniustól szeptemberig tartó szezon idején számos, a hegy- és sziklamászásnak, vagy egyéb extrém sportoknak hódoló külföldi turista utazik Szlovéniába, akik azonban nem minden esetben vannak kellően felkészülve a magashegyi éghajlati és domborzati viszonyokra.
   A külföldiek körében történt balesetek és szerencsétlenségek oka leggyakrabban a túrázók tájékozatlanságából fakad, nem rendelkeznek pontos helyismerettel és információval a kijelölt útvonalról, úti célról, nem ismerik a környéket. Gyakori probléma, hogy a nyári időszakban sokan könnyű ruházatban (bakancs nélkül, papucsban, vagy szandálban), megfelelő felszerelés nélkül indulnak el. Nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérjék az időjárás-előrejelzést és a különböző veszélyjelzéseket, különösen, ha valaki a Triglavra indul. 1500-2000 m felett nagyon gyorsan változhat a hőmérséklet és az időjárás. Az elmúlt időszakban több természeti katasztrófa pusztított a Júliai-Alpokban, amely teljes útszakaszokat zárt le vagy mosott el. Kiemelten fontos, hogy megfelelő tájékozódó felszerelést vigyenek magukkal a túrázók, iránytűt, térképet, lehetőség szerint GPS-t, amellyel helyzetük is pontosan meghatározható szerencsétlenség esetén. A menedékházakban javasolt bejegyezni az indulás pontját és az úti célt, hiszen szerencsétlenség esetén ez lényegesen lerövidítheti a keresés idejét és megkönnyítheti a mentést.
   A magashegyi túrákra alaposan készüljenek fel, a szükséges felszerelés hiányában ne induljanak el. Meleg, téli öltözet nélkül ne induljanak neki, és az út előtt tájékozódjanak, hogy jégcsákányra, hágóvasra, biztosító eszközökre szükség van-e. A szlovén Alpinista Szövetség fokozottan felhívja a figyelmet a fizikai felkészültség, illetve a mentális kondíció fontosságára is.
   Veszélyhelyzet vagy katasztrófa esetén a 112-es segélyszámon hívható segítség a szükséges adatok megadásával. A mentők a 113-as számon is ívhatóak. A segélyhívószám lezárt billentyűzetnél is működik.
   
  • Egészségügyi tudnivalók

   Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal.

   Az utazás megkezdése előtt mindenképpen javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) kiváltása, melyet a magyarországi lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állít ki, érvényességi ideje egy év.

   Tekintettel arra, hogy a turisták által sűrűn látogatott szlovéniai üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg a Szlovén Köztársaságban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
   Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal.
    
  • Tudnivalók Szlovéniáról
    

   Időjárás: A szlovéniai időjárás az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz, ritkán tapasztalhatóak olyan szélsőséges viszonyok, amelyek az utazni szándékozókat zavarnák vagy komolyabb fennakadásokat okoznának. Lényeges eltérést csak a tengermellék (Primorska régió) mediterrán éghajlata, és a hegyvidék időjárása mutat. A partvidéken télen gyakran erős szél fúj, az ún. burja (magyarul bóra). A gépkocsivezetők figyeljék az autópályán az elektronikus kijelzőket, mert ilyen esetben a közlekedést biztonsági okokból gyakran korlátozzák, és ennek figyelmen kívül hagyása súlyos bírságot vonhat maga után. A Júliai-, vagy Kamniki-Alpokba (Gorenjska régió) készülők minden évszakban magashegyi időjárási viszonyokra számítsanak! A várható időjárásról pontos előrejelzés található angol nyelven az alábbi oldalon.
 • Térkép

Inspirációk

Aktív családi kikapcsolódás Szlovéniában - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovénia tálcán kínálja az aktív programlehetőségeket a családdal érkezőknek. Csokorba gyűjtöttük kedvenceinket.

Extrém élmények Szlovéniában - OTP Travel Utazási Iroda
Az extrém élmények szerelmeseit vízen, földön és levegőben is adrenalinforraló kalandok várják Szlovéniában. Fedezze fel velünk a legizgalmasabbakat!

 Ljubljana - Európa zöld kedvence | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Lubljana a fenntartható úti célok mintavárosa.

Szlovénia - OTP Travel Utazási Iroda
Ékszerdoboz szerű kisvárosok, alpesi falvak, várak, smaragdzöld tavak, virágzó mezők és csodálatos erdők - ez mind Szlovénia. Ismerje meg a meseszép országot!

Szlovénia | Bledi-tó - OTP Travel Utazási Iroda
A Bledi-tó az egyik legromantikusabb hely Szlovéniában. Tippjeinkkel most fedezze fel rejtett titkait!

Husky-taxi, hálózsák, északi fény, jégszobrok...

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!