Élmények a világ körül

Keresés

Kréta - Kalandok kék-fehérben

Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A szigeten járva alig akad olyan település, ahol a történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más érdekességek széles skálájának darabkái ne lennének láthatóak.

Kréta - Kalandok kék-fehérben

 
A Földközi-tenger által körülölelt Krétát a helybeliek csak Megáloniszosznak, azaz Nagy Szigetnek becézik. A turisták által szívesen látogatott görög sziget olyan látni-, és felfedeznivalókat kínál mint,Phaisztosz és Gortüsz ásatásai, Rethymno velencei kastélya vagy éppen a Szamariász-szurdok.
 

Kréta a minószi kultúra, a legrégebbi ismert európai civilizáció központja volt, ennek nyomait a mai napig megtaláljuk a szigeten. A szigeten járva alig akad olyan település, ahol a történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más érdekességek széles skálájának darabkái ne lennének láthatóak.

Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Vállalkozzunk tehát bátran egy utazásra a zord Kréta lenyűgöző tájain, melynek során feltárul előttünk Knósszosz rejtélye, benézhetünk Zeusz szülőszobájába, átélhetünk nem egy török csatát, leereszkedhetünk a Szamaria-szurdok meredélyei között, majd megpihenhetünk a hangulatos kikötők romantikus tavernáinak egyikében. A görög konyha rendkívül gazdag és ízletes.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A tenger mellett fekvő főváros, Heraklion a sziget északi oldalán található, forgalmas kikötővel és nemzetközi repülőtérrel. Ide érkeznek a Budapestről induló közvetlen fapados járatok is, melyekkel alig több, mint 2 óra alatt a görög metropoliszban találhatjuk magunkat.
Görögország negyedik legnagyobb városa és környéke több ezer éves múlttal büszkélkedhet: kikötőjét a krétai civilizációk már a kezdetek óta használják, és a mínoszi kultúra egyik központjának tekintett Knósszosz is a közelben terül el.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A város 1204-ben gazdag velencei kereskedők kezébe került, akik kereskedelmi útvonalaik védelmére a kezükre került városokban masszív erődöket húztak fel. Mivel a velencei kultúra több száz évig virágzott a lakói által 'Candia' néven emlegetett településen, mindez természetesen nyomot hagyott a régi épületek stílusában. A város sokáig a környék kulturális központja volt, élen járt a művészetekben, a tudományokban, emellett a gazdaság is dinamikusan fejlődött. Ebből a korból származik a város egyik történelmi látnivalója, a régi kikötő, amit a velencei időkből származó bástya véd. A nagy kövekből épült bástya kétszintes, végleges formáját 1540-ben nyerte.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A város nevezetességeinek nagy része a történelem viharaiban elpusztult, így Íraklióban - a többi krétai városhoz képest - aránylag kevés történelmi látnivaló maradt fenn. A várost körülölelő masszív védfalak egy része még ma is áll, és egy-két ezek alatt átívelő kapu is megmaradt. Ezen kívül néhány látványos szökőkút, valamint a ma már városházaként funkcionáló, egykoron velencei elöljárókat fogadó Loggia érdemes leginkább megtekintésre. Szerencsére az Archeológiai Múzeum betekintést enged az ókori civilizációk emlékeibe: megismerhetjük az elmúlt 5000 év történelmét, s nem csupán krétai vonatkozású ereklyék, hanem egész Görögországból származó leletek találtak itt otthonra.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Aki fürdőzésre vágyik, annak inkább a Herakliontól néhány kilométerre lévő környékbeli kistelepüléseket ajánljuk, itt a strandok sekélyebbek, tisztább vizűek, aranyhomokos fövennyel borítottak. A fővárosi partszakaszok nehezebben megközelíthetők, jellemzően sziklákkal és méretes kövekkel borítottak.
A sziget fővárosától mindössze 27 kilométerre eső Hersonissos maximálisan kiszolgálja az itt nyaralókat: rengeteg étterem, bár, zenés szórakozóhely fekszik az utcákon szétszórva. Az aktív nyaralást kedvelőket a számos vízi sport lehetőség mellett egy apró érdekesség is várja: a város közelében fekszik Kréta egyetlen nagyméretű golfpályája. A településen egy kisebb akváriumban megcsodálható a Földközi-tenger élővilága is, mely a természet iránt érdeklődőeknek érdekes látnivaló lehet.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Aki igazán paradicsomi körülmények között szeretne megmártózni a kristálytiszta tengerben, annak feltétlenül érdemes ellátogatnia a Kréta körüli szigetvilág egyik legszebb szigetére, Chrissi-re. A búvárok által is előszeretettel látogatott sziget egyedi képet tár a látogató elé: földje világos színű homokkal és homokkővel borított, melyen több ezer libanoni ciprus és boróka nő.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A másik minden bizonnyal felejthetetlen úti célunk Santorini lehet. A vulkánikus szigetcsoporthoz akár egy félnapos hajókirándulás keretében is eljuthatunk. A hajók többsége a főváros, Fíra alatt áll meg, és az utasok szamárháton, felvonóval vagy gyalog, majd' 600 lépcsőfokon jutnak fel a városba. Itt saját szemünkkel láthatjuk viszont az utazási magazinok kék kupolás, fehér templomos látképét.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A tengerparton barnulás mellett/helyett egyre többen választják Kréta természeti látnivalóinak aktív felfedezését. Krétán több száz, többségében természetvédelmi területnek minősülő, meredek falú szurdok található: éppúgy találunk itt messze földön híres hasadékokat, mint egy-egy hegyvonulat belsejében szerényen megbúvókat, melyek csak a kalandvágyóbb túrázóknak mutatják meg magukat. Az előbbiek közé tartozik a Szamariai-szurdok, Görögország, és egyben Kréta szigetének legismertebb és leglátogatottabb szurdokvölgye. 400 méternél is magasabb oldalfalai lélegzetelállítóak, a drámai hatást tovább fokozza, hogy ehhez csupán néhány méteres szélesség társul.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A sziget nyugati felén fekvő, egyre népszerűbb Rethymno Kréta egyik leghangulatosabb, számos történelmi látnivalóval rendelkező városa, s egyben a régió legfontosabb fontos kulturális és turisztikai központja is. A település a főváros és Chania között kb. félúton fekszik, óvárosának régi épületei között dekoratív terek bújnak meg, melyeket labirintusszerű, zegzugos, zöldellő virágokkal borított utcák kötnek össze. A 16. század stílusjegyeit a mai napig magán hordó óváros fölé emelkedik a masszív középkori erőd, a Fortezza, mely mindenképpen megér egy látogatást. A városnézés fáradalmait egy hangulatos tavernában vagy Rethymno aranyhomokkal borított, napernyőkkel és napágyakkal borított strandján pihenhetjük ki. A hosszan elnyúló partszakasz a város központjában, a kikötőtől nem messze kezdődik, zavartalanul élvezhetjük a görög napsütést, és a lassan mélyülő partot.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Ha időnk engedi, látogassunk el a gazdag történelmi múlttal, több ezer éves gyökerekkel rendelkező Chania-ba, Kréta második legnagyobb városába is!

Köszönhetően rendkívül kedvező fekvésének, és egyedülálló hangulatú velencei kikötőjének a város hamar elvarázsolja az ide érkezőt. A Kydonia néven ismert település már a mínoszi királyságok idejében is gazdag város volt, amiről még Homérosz is megemlékezett az Odüsszeiában. Chania a történelem során tartozott görög, arab, bizánci, velencei és török fennhatóság alá is, ám legjelentősebben a velencei befolyás hagyott nyomot: a fennmaradt velencei kikötő ódon házai, és az óváros épületei, zegzugos utcái a múltba kalauzolják az ide látogatót. Az észak-krétai település városképét míves faborítású ablakok, aprócska tereken emelkedő templomok teszik teljessé; hangulatossá és barátságossá varázsolva e mediterrán ékszerdobozt. Az éjjel-nappal pezsgő Chaniaban minden megtalálható: tradicionális tavernák, zenés bárok, szállodák, színház és mozi valamint rengeteg szórakozási lehetőség. A kultúra szerelmesei sem fognak csalódni: itt található többek között a Tengerészeti Múzeum, a gazdag lelet-állományáról ismert Régészeti Múzeum, a Haditechnikai Múzeum, és a Néprajzi Múzeum is. Ha szuvenírt vásárolnánk érdemes felkeresni az óváros mögötti városi piacot, mely Kréta egyik legnagyobb fedett üzlethelyisége, ahol 1913 óta több tucatnyi bolt szolgálja ki a helyieket.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Kritsa a tradícióira rendkívül büszke krétai kistelepülés, ahol a falu lakossága a mai napig intenzíven őrzi az elődei emlékét és hagyományait. Itt nem ritka, hogy a helyi lakosok közül néhányan még a hétköznapokban is tradicionális ruhákat viselnek, az ide látogatók nagy örömére. Kritsa messze földön híres a díjnyertes olívaolajairól, a minőségi olívakészítés hagyományáról, melynek rejtelmeibe több helyi termelő is szívesen biztosít betekintést, sőt a manufaktúrák többségében akár kóstolásra is lehetőség van. Ebben a régióban gyakoriak az olíva-ültetvények, melyek közül nem egy már több évszázada biztosítja az első osztályú alapanyagot.

Aki csendesebb, nyugodtabb nyaralásra vágyik, annak inkább a mindössze 2300 állandó lakosú Paleochorat érdemes választania. A település még főszezonban sem zsúfolt, de attól sem kell tartani, hogy unatkoznánk, hiszen esti időtöltésként tavernák, kávézók, szabadtéri mozi, és néhány zenés bár gondoskodik a nyaralók szórakozásáról. A közvetlenül a Líbiai-tenger partjára épült város nem mindig volt ilyen békés, több évszázadon keresztül puskaporos hordónak számított, rengeteg összecsapás zajlott a krétaiak, a bizánciak, a velenceiek, és a törökök között. Az akkor felhúzott erődök közül többnek a romjai a mai napig is láthatóak, melyekről szép kilátás nyílik a Líbiai-tengerre, ezért többen felkapaszkodnak ide a napkelte és napnyugta fenséges látványához. A helyi lakosok Paleochorát eme lenyűgöző látkép miatt a mai napig a Líbiai-tenger menyasszonyának is becézik.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Ugyancsak a csendesebb települések közé tartozik Plakias, a Rethymnotól 30 kilométerre található otthonos és békés dél-krétai település. A házak és épületek zöme a hosszú főutca mellé épült, mely szinte közvetlenül a tengerpart mellett halad. A városka a környék felfedezésére is ideális kiindulópont, közel van a közeli Preveli kolostor, Rethymno történelmi városa, valamint a közeli hegyek bájos falvai is könnyedén elérhetőek, mint Sellia és Myrthios, vagy a családi tavernáiról ismert Lefkogia.
Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
Agios Nikolaos, Kréta talán legszebb települése a városképet alapjaiban meghatározó, Voulismeni-öböl köré épült, így a város lüktető szíve ma a tengeröböl környéki utcák térsége, ahol sok tradicionális ételt kínáló taverna, kávézó és bár található. A 140 méter átmérőjű Voulismeni tavat a helyiek sokáig feneketlennek gondolták, ám még ennél is ismertebb legenda, hogy a krétaiak szerint a vízben maga Athéné istennő is megmártózott. A városban a néprajzi múzeum mellett régészeti is működik, de a településről fakultatív programok is indulnak, melyek közül a legnépszerűbb a közeli Mirabello öböl felfedezése, és a legendás Spinalonga erődjének megtekintése.

Kapcsolódó inspirációk:


Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda

Csatlakozzon hozzánk egy ínycsiklandó utazásra, miközben felfedezzük az Athén kultúráját megtestesítő autentikus ételeket.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Athén augusztusban szinte üres, a legtöbb görög a szigetekre megy nyaralni. Télen pedig ideális helyszíne lehet egy hétvégi kiruccanásnak. Fedezze fel a világ egyik legrégebbi városát!

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Kóstoljon bele Zakynthos-ba! - OTP Travel Utazási Iroda
Hol találunk autentikus helyi ételeket Zakynthos szigetén? Mutatjuk a legjobbakat!

10 kihagyhatatlan program Santorinin - OTP Travel Utazási Iroda
Santorini rengeteg látnivalóval kecsegtet, amelyeket érdemes beiktatni az útitervbe. Íme, egy egyszerű top 10-es lista a kezdéshez.

Zakynthos éke: a Hajóroncs-öböl - OTP Travel Utazási Iroda
A Navagio-öböl vagy Csempész-öböl minden bizonnyal Görögország és egyesek szerint a világ egyik legszebb strandja.

Santorini 10 attrakciója - OTP Travel Utazási Iroda
Santorini rendszeresen szerepel a világ legjobb nyaralóhelyeinek listáján. Lélegzetelállító kilátás a magasba szökő sziklákról, fehérre meszelt templomok kék kupolákkal, archeológiai kincsek.

Kapcsolódó ajánlatok:


GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

XENONES FILOTERA**** - SANTORINI

Görögország
909 000 Ft-tól/fő