Élmények a világ körül


Spanyolország, Kanári-szigetek | sajtok | OTP Travel utazási iroda
A Kanári-szigetek nem csak a kiváló borairól, különleges banánjáról, de a sajtjairól is híres.

Kanári-szigetek, a sajtnagyhatalom

A Kanári-szigetek nem csak a kiváló borairól, különleges banánjáról, de a sajtjairól is híres. Minden egyes szigetnek, sőt régiónak van egy-egy specialitása, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálni. Jellemzően hagyományos, kézi technológiával készülnek, többféle tej felhasználásával. Különlegességük, hogy a füstölt változatokat a helyi növények elégetésével aromásítják. A kanári sajtok egyedülállók, a félsziget szupermarketeiben is különleges és keresett ínyencségnek számítanak.

Queso de Flor de Guía

Spanyolország, Kanári-szigetek, Queso de Flor de Guía - OTP Travel Utazási Iroda

A Flor de Guía sajt eredeti receptje hosszú időn át féltve őrzött titok volt. A Gran Canaria-hegység Santa María de Guía tartományának hegyvidékén meghúzódó kicsiny falu, Montaña Alta kedvence ma az egyik legkedveltebb spanyol sajt.

A Flor de Guía puha vagy félkemény, amely helyi, szabadon tartott, legeltetett juhok, tehenek és kecskék tejéből készül. Fő jellemzője, hogy a tejet kanári-szigeteki szárított virágfejekből készített növényi oltóanyaggal indítják be.

A sajt általános íze sós és fűszeres, de a tej típusától és az érlelés hosszától függően tovább árnyalódik.

Herreño

Spanyolország, Kanári-szigetek, Herreño - OTP Travel Utazási Iroda

A Herreño El Hierro szigetéről származik. A sajt kecske, valamint kis mennyiségű tehén- és birka tejből készül. A sajtot enyhén füstölik.

A fiatal sajt jól kitűnő rozé és fehér borokkal, mint például Muscat. Érettebben pedig olyan vörös borokkal ajánlott fogyasztani mint például a Monsant vagy a Priorat.

La Gomera

Spanyolország, Kanári-szigetek, La Gomera - OTP Travel Utazási Iroda

A La Gomera a La Gomerán gyártott sajtok elnevezése. A sajtokat nyers kecsketejből készítik, amelyet időnként báránytejhez is keverhetnek. Háromféle változatban kaphatók: lágy, félig szárított vagy szárított. Az ízek a fajtáktól függően változnak. A teljes gyártási folyamat teljes egészében kézzel zajlik, és ha nem fogyasztják el nyersen gyakran kerül a La Gomera helyi ételibe alapanyagnak.

Queso Palmero

Spanyolország, Kanári-szigetek, Queso Palmero - OTP Travel Utazási Iroda

A Queso Palmero félkemény sajt, amely a Palmera kecske nyers tejéből készül. A La Palma-sziget specialitása. A sajtot a szigetről származó tengeri sóval sózzák, érlelés közben rendszeresen megforgatják, majd olívaolajjal, kukoricadarával vagy liszttel dörzsölik.

Kétféle Queso Palmero létezik a piacon; a sima és a füstölt változat. Az utóbbi színe fehértől sárgásig terjed, aromája hasonlít a fű, a gomba és a dió aromájára. A sajtot mandulahéj, fügekaktusz, fenyőtű vagy kanári fenyő fáján füstölik, amelyek jellegzetes aromát és enyhén édes utóízt adnak neki.

Queso Majorero

Spanyolország, Kanári-szigetek, Queso Majorero - OTP Travel Utazási Iroda

Hagyományosan Las Palmas tartományában gyártják, a Queso Majorero félig kemény sajt, amelyet a Majorero kecskefajta nyers tejéből állítanak elő. Három változatban kapható, az érleléstől függően: van a fiatal (8 és 20 nap közötti); a féléves (20–60 nap); és az idős (60 napnál idősebb). Oldalán jellegzetes lenyomat található. Krémes állagú és enyhén keserű ízű. A héjat gyakran bedörzsölik olajjal, paprikával vagy pörkölt kukoricadarával. A különleges sajtot régebben még fizetőeszközként is használták az itt megpihenő tengerészek.

Kapcsolódó ajánlatok:


KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
160 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
78 000 Ft/fő -től

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
160 000 Ft/fő -től

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
199 000 Ft/fő -től

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
299 000 Ft/fő -től

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
329 000 Ft/fő -től

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
459 000 Ft/fő -től

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
489 000 Ft/fő -től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00