Élmények a világ körül

Keresés

Szivarfüstbe burkolózva – Kuba aranya

Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A szivarozás szerelmesei biztosan ismerik azt az érzést, amikor a hétköznapok mókuskerekéből kiszakadva hátradőlnek a székben és a fényűző szivarfüstbe burkolózva mélyednek el gondolataikban

Szivarfüstbe burkolózva – Kuba aranya

A szivarozás szerelmesei biztosan ismerik azt az érzést, amikor a hétköznapok mókuskerekéből kiszakadva hátradőlnek a székben és a fényűző szivarfüstbe burkolózva mélyednek el gondolataikban. Bizonyára azt sokan tudják, hogy Kuba hírneve szorosan összefügg a szivarokéval, cikkünkből most az is kiderül, hogyan szereztek ekkora népszerűséget maguknak és milyen hosszú és összetett múlt áll a kubai szivaripar mögött.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Ahogyan neve is tükrözi a kubai szivarokat dohánylevelek felhasználásával készítik, melyeket Kubában termesztenek és kezelnek. Bár a különböző dohány fajták a sziget különböző szegleteiről származhatnak, egy biztosra vehető, hogy mindegyik ebből az egzotikus trópusi országból származik. A kubai szivarokat sokan a legjobb minőségűnek tartják, melynek egyik oka a tökéletes kubai éghajlat, másik pedig a „Torcedors”-ok szakértelme, akik kivételes képzettséggel és szakértelemmel tekerik a szivarokat a gyárakban. A világszerte ismert szivarok, mint a Montecristo, Cohiba vagy a Partagas is lenyűgöző technikákkal, kézzel készülnek.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Noha nincsen meghatározva pontosan mikortól is termesztenek dohányt Kubában, a történészek úgy vélik, hogy Kr.e. 2000-3000 között érkezett az országba a növény Dél-Amerikából. Ezt az új növényt „cohibának” keresztelték, mely napjainkban egy jelentős szivarmárka nevét képviseli. A dohányt először gyógyászati célokra használták, valamit a vallási szertartások és társadalmi összejövetelek szerves részévé vált.
Noha más dél-amerikai országokban, köztük a Dominikai Köztársaságban is termesztették, Kolumbusz 1492-es útján már feljegyzett olyan megfigyeléseket, hogy a helyiek pálmalevélbe csavart dohányt pöfékeltek. Innentől kezdve nem sok idő kellett hozzá, hogy a világ többi része is belekóstoljon az új időtöltésbe, Spanyolország gyorsan a szivarozók vezető országa lett, mielőtt elterjedt volna Európában, Perzsiában, Törökországban és Japánban.
A dohányipar fejlődésére a spanyolok voltak a legnagyobb hatással, akik Dél-Amerikában 1531-ben kezdték el termeszteni a dohánynövényeket és 1542-re megalapították Kubában az első szivargyárat. Mivel a dohányzás egyre népszerűbbé vált az egész világon számos korlátozás és szabályozás lépett életbe. Az egyik legismertebb a királyi monopólium volt, melyet V. Fülöp spanyol király vezetett be 1717-ben. A dohánymonopóliumként ismert korlátozások a dohánykereskedelmet szabályozták, e szerint az összes dohányterméket csak spanyol kikötőkön keresztül küldhették tovább. Ezt csak száz évvel később oldották fel, mely szabad kereskedelmet jelentett Kuba és a világ többi része között.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt megelőzően a Kubában termesztett dohányleveleket Spanyolországba küldték, ahol az ottani dohánygyárakban sodortak belőle szivart és cigarettát. Azonban az 1800-as években rájöttek, hogy sokkal jobban megnöveli a szivarok élettartamát és minőségét, ha már szállítás előtt megtekerik őket. Ennek hozadékaként rohamtempóban építettek gyárakat Kubában. 1859-re több mint 10 000 dohányültetvény és 1300 gyár található az országban. Ez az időszak volt a kubai szivargyártás aranykora, számos olyan gyár rakta le vállalkozásainak pilléreit, melyek ma is piacvezetők, mint például a Partagas, a Romeo y Julieta, H. Upmann és Punch márkák.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A dohányültetvényeken ekkor sok más betakarítási munkával ellentétben nem használtak rabszolgákat, mivel a dohánynövény leveleit túl törékenynek tartották. Az ültetvénytulajdonosok úgy gondolták, hogy csak egy szabad ember képes olyan finomsággal érni a levelekhez, melyek a betakarításukhoz szükséges. A munka elvégzésére így a Kanári-szigetekről hoztak bevándorlókat.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A szivar népszerűsége az 1920-as években hanyatlani kezdett melynek számos oka volt. Az egyik a cigaretták iránti megnövekedett kereslet volt, hiszen az I. Világháború alatt a katonák ehhez könnyebben hozzájutottak, mint a szivarhoz. A marketing kampányok szintén a dohányzás divatosságát helyezték előtérbe, így a dohány elsődleges felhasználásává a cigaretta vált az Egyesült Államokban az 1920-as évek közepére. A szivar iránti érdeklődés csökkenésének másik oka a géppel gyártott szivarok bevezetése volt. Míg a kubai szivarok többségét ma is kézzel tekerik, a többi szivargyártó gépiesítette a folyamatot, különösen a nagy világválság idején. Sok szivarrajongó azonban úgy gondolta, hogy a géppel készítettek nem olyan jó minőséget képviselnek. Mindezek és a pénzügyi nehézségek együttvéve egyre több embert irányítottak más dohánytermékek, például a cigaretta felé.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A kubai szivargyártás újbóli felemelkedése egybeesett Fidel Castro hatalomra kerülésével. 1960-ra átvette az ipar irányítását, államosítva az összes gyárat és márkát. Ebben az időben vált a Cohiba az első nemzeti vállalattá, mely mai napig Kuba legnagyobb szivarmárkája. Azonban a szivaripar számos vezetője találta száműzetésben magát ebben az időszakban, sokan a szomszédos országokba költözve kamatoztatták tudásukat és szenvedélyüket a dohánygyártásban. Az 1962-es Kuba és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi embargó további lehetőségeket tartogatott a riválisok számára, hiszen az amerikai dohányvállalatok kénytelenek voltak más forrásokból – Dominikából, Puerto Ricoból, Kolumbiából – származó dohányt használni.
A kubai kormány a mai napig ellenőrzi az ország szivariparát, a kormányzati ellenőrzés biztosítja az összes szivar minőségi színvonalát, az előírások és a címkézés pedig megkönnyíti a hamisítványok felismerését.

Kapcsolódó inspirációk:


5 bakancslistás hely Kubában - OTP Travel Utazási Iroda
A szórakoztató, titokzatos és rendkívül szép Kuba olyan desztináció, mely minden világjáró bakancslistájának élén szerepel.

Cuba Libre - a szabadság íze - OTP Travel Utazási Iroda
Jellegzetes ital, melyet Havannától Helsinkiig lelkesen kortyolgatnak, ez pedig nem más, mint a Cuba Libre.

Kubai kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba közkedvelt célpont, különleges koktélok, sok zene és tánc - többnyire ezek jutnak elsőre eszünkbe erről a különleges kalandokat kínáló országról.

8 érdekes és kevéssé ismert tény Kubáról - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba híres klasszikus autóiról, tengerpartjairól, zenéjéről és szivarjáról, de a következő tényeket kevesen ismerik.

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel utazási iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Kapcsolódó ajánlatok:


HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

PARADISUS PRINCESA DEL MAR RESORT & SPA***** - ADULTS ONLY

Kuba
érdeklődésre

MEMORIES VARADERO BEACH RESORT ****

Kuba
érdeklődésre

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
érdeklődésre

HOTEL GRAND MEMORIES VARADERO *****

Kuba
érdeklődésre

MELIA INTERNACIONAL HOTEL VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

PARADISUS VARADERO RESORT & SPA*****

Kuba
érdeklődésre

ROYALTON HICACOS RESORT & SPA***** ADULTS ONLY

Kuba
érdeklődésre

IBEROSTAR SELECTION VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

PLAYA VISTA AZUL***** VARADERO

Kuba
érdeklődésre

KIEMELT AJÁNLATUNK: HAVANNA ÉS VARADERO

Kuba
899 000 Ft-tól/fő

EGYÉNI KÖRUTAZÁS KUBÁBAN, ÜDÜLÉSSEL VARADERÓN

Kuba
999 000 Ft-tól/fő

KUBAI MOZAIK

Kuba
999 000 Ft-tól/fő