Élmények a világ körül

Keresés

Szivarfüstbe burkolózva – Kuba aranya

Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A szivarozás szerelmesei biztosan ismerik azt az érzést, amikor a hétköznapok mókuskerekéből kiszakadva hátradőlnek a székben és a fényűző szivarfüstbe burkolózva mélyednek el gondolataikban

Szivarfüstbe burkolózva – Kuba aranya

A szivarozás szerelmesei biztosan ismerik azt az érzést, amikor a hétköznapok mókuskerekéből kiszakadva hátradőlnek a székben és a fényűző szivarfüstbe burkolózva mélyednek el gondolataikban. Bizonyára azt sokan tudják, hogy Kuba hírneve szorosan összefügg a szivarokéval, cikkünkből most az is kiderül, hogyan szereztek ekkora népszerűséget maguknak és milyen hosszú és összetett múlt áll a kubai szivaripar mögött.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Ahogyan neve is tükrözi a kubai szivarokat dohánylevelek felhasználásával készítik, melyeket Kubában termesztenek és kezelnek. Bár a különböző dohány fajták a sziget különböző szegleteiről származhatnak, egy biztosra vehető, hogy mindegyik ebből az egzotikus trópusi országból származik. A kubai szivarokat sokan a legjobb minőségűnek tartják, melynek egyik oka a tökéletes kubai éghajlat, másik pedig a „Torcedors”-ok szakértelme, akik kivételes képzettséggel és szakértelemmel tekerik a szivarokat a gyárakban. A világszerte ismert szivarok, mint a Montecristo, Cohiba vagy a Partagas is lenyűgöző technikákkal, kézzel készülnek.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Noha nincsen meghatározva pontosan mikortól is termesztenek dohányt Kubában, a történészek úgy vélik, hogy Kr.e. 2000-3000 között érkezett az országba a növény Dél-Amerikából. Ezt az új növényt „cohibának” keresztelték, mely napjainkban egy jelentős szivarmárka nevét képviseli. A dohányt először gyógyászati célokra használták, valamit a vallási szertartások és társadalmi összejövetelek szerves részévé vált.
Noha más dél-amerikai országokban, köztük a Dominikai Köztársaságban is termesztették, Kolumbusz 1492-es útján már feljegyzett olyan megfigyeléseket, hogy a helyiek pálmalevélbe csavart dohányt pöfékeltek. Innentől kezdve nem sok idő kellett hozzá, hogy a világ többi része is belekóstoljon az új időtöltésbe, Spanyolország gyorsan a szivarozók vezető országa lett, mielőtt elterjedt volna Európában, Perzsiában, Törökországban és Japánban.
A dohányipar fejlődésére a spanyolok voltak a legnagyobb hatással, akik Dél-Amerikában 1531-ben kezdték el termeszteni a dohánynövényeket és 1542-re megalapították Kubában az első szivargyárat. Mivel a dohányzás egyre népszerűbbé vált az egész világon számos korlátozás és szabályozás lépett életbe. Az egyik legismertebb a királyi monopólium volt, melyet V. Fülöp spanyol király vezetett be 1717-ben. A dohánymonopóliumként ismert korlátozások a dohánykereskedelmet szabályozták, e szerint az összes dohányterméket csak spanyol kikötőkön keresztül küldhették tovább. Ezt csak száz évvel később oldották fel, mely szabad kereskedelmet jelentett Kuba és a világ többi része között.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt megelőzően a Kubában termesztett dohányleveleket Spanyolországba küldték, ahol az ottani dohánygyárakban sodortak belőle szivart és cigarettát. Azonban az 1800-as években rájöttek, hogy sokkal jobban megnöveli a szivarok élettartamát és minőségét, ha már szállítás előtt megtekerik őket. Ennek hozadékaként rohamtempóban építettek gyárakat Kubában. 1859-re több mint 10 000 dohányültetvény és 1300 gyár található az országban. Ez az időszak volt a kubai szivargyártás aranykora, számos olyan gyár rakta le vállalkozásainak pilléreit, melyek ma is piacvezetők, mint például a Partagas, a Romeo y Julieta, H. Upmann és Punch márkák.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A dohányültetvényeken ekkor sok más betakarítási munkával ellentétben nem használtak rabszolgákat, mivel a dohánynövény leveleit túl törékenynek tartották. Az ültetvénytulajdonosok úgy gondolták, hogy csak egy szabad ember képes olyan finomsággal érni a levelekhez, melyek a betakarításukhoz szükséges. A munka elvégzésére így a Kanári-szigetekről hoztak bevándorlókat.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A szivar népszerűsége az 1920-as években hanyatlani kezdett melynek számos oka volt. Az egyik a cigaretták iránti megnövekedett kereslet volt, hiszen az I. Világháború alatt a katonák ehhez könnyebben hozzájutottak, mint a szivarhoz. A marketing kampányok szintén a dohányzás divatosságát helyezték előtérbe, így a dohány elsődleges felhasználásává a cigaretta vált az Egyesült Államokban az 1920-as évek közepére. A szivar iránti érdeklődés csökkenésének másik oka a géppel gyártott szivarok bevezetése volt. Míg a kubai szivarok többségét ma is kézzel tekerik, a többi szivargyártó gépiesítette a folyamatot, különösen a nagy világválság idején. Sok szivarrajongó azonban úgy gondolta, hogy a géppel készítettek nem olyan jó minőséget képviselnek. Mindezek és a pénzügyi nehézségek együttvéve egyre több embert irányítottak más dohánytermékek, például a cigaretta felé.
Szivarfüstbe burkolózva - OTP Travel Utazási Iroda
A kubai szivargyártás újbóli felemelkedése egybeesett Fidel Castro hatalomra kerülésével. 1960-ra átvette az ipar irányítását, államosítva az összes gyárat és márkát. Ebben az időben vált a Cohiba az első nemzeti vállalattá, mely mai napig Kuba legnagyobb szivarmárkája. Azonban a szivaripar számos vezetője találta száműzetésben magát ebben az időszakban, sokan a szomszédos országokba költözve kamatoztatták tudásukat és szenvedélyüket a dohánygyártásban. Az 1962-es Kuba és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi embargó további lehetőségeket tartogatott a riválisok számára, hiszen az amerikai dohányvállalatok kénytelenek voltak más forrásokból – Dominikából, Puerto Ricoból, Kolumbiából – származó dohányt használni.
A kubai kormány a mai napig ellenőrzi az ország szivariparát, a kormányzati ellenőrzés biztosítja az összes szivar minőségi színvonalát, az előírások és a címkézés pedig megkönnyíti a hamisítványok felismerését.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Karib-tegeri kaland-kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Két keréken szép az élet - OTP Travel Utazási Iroda
Reneszánszát éli a kerékpározás, egyre többen töltik szabadságukat két keréken. Jogos a lelkesedés, így lehet egy országot a legjobban megismerni!

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Kapcsolódó ajánlatok:


MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

MELIA INTERNACIONAL HOTEL VARADERO*****

Kuba
458 000 Ft-tól/fő

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő

PARADISUS VARADERO RESORT & SPA*****

Kuba
799 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION VARADERO*****

Kuba
949 000 Ft-tól/fő

KUBAI MOZAIK

Kuba
1 439 000 Ft-tól/fő