Élmények a világ körül

Keresés

Tunézia gyöngye: Szúza

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Tunézia egyik legcsodásabb városa, Szúza történetét és legfontosabb látnivalóit!

Tunézia gyöngye: Szúza

A tunéziai Szúza (akkor Hadrumetum) a i. e. iX. század óta lakott, amikor is fontos föníciai kereskedelmi állomáshely volt.
A Kr. e. VI. században a város Karthágó befolyása alá került, a második pun háború idején itt volt Hannibál egyik támaszpontja a Cornelius Scipio római seregei elleni hadjáratában.
Tunézia | Szúza | Hadrumetum | - OTP Travel Utazási Iroda
A harmadik pun háborúban Hadrumetum lakossága átállt a rómaiak oldalára, amit fontos kiváltságokkal jutalmaztak. Ezeket azonban elvesztették, amikor Hadrumetum Pompeius oldalára állt a Caesarral folytatott konfliktusban.
Stratégiai fekvésének és a jól termő, kiterjedt olajfaligeteknek köszönhetően hamarosan talpra állt, de a Kr. u. 238-as gordiuszi felkelésben való részvétele után újabb visszaesés következett.
Tunézia | Szúza város | - OTP Travel Utazási Iroda
Diocletianus uralkodása idején (Kr. u. 284-305) a város jelentősége ismét megnőtt, majd a bizánci időkben tartományi fővárossá nőtte ki magát.
A vandálok azonban elfoglalták és Hunerikopoliszra keresztelték át. Uralmuk azonban nem tartott sokáig, a bizánciak visszaszerezték és a Justinianopolis néven újjászervezték.
Tunézia | Szúza | Medina | - OTP Travel Utazási Iroda
Uqba ibn Nafi arab seregei végül a VII. század végén megtámadták a várost. A település heves ellenállást tanúsított, ezért teljesen elpusztították. Szuzában ezért, a katakombákon kívül, viszonylag kevés római kori épület maradványa áll ma is.
Kétszáz évvel később, az Aghlabidák idején új várost alapítottak Szúsza néven, amely a szárazföldi fővárosuk, Kairouan kikötőjeként szolgált. Ebben az időszakban épült a Ribat, a Nagymecset, a Kasbah és a városfalak.

Kapcsolódó inspirációk:

Fedezze fel Tunéziát családdal! - OTP Travel Utazási Iroda
Tunézia megfizethető családi tengerparti nyaralásairól ismert, de sokkal több felfedeznivaló van ebben az észak-afrikai országban, akár a gyerekek számára is.

Tunézia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Tények, számok, érdekességek Afrika legészakibb országáról, Tunéziáról.

Tunézia | látványosságok - OTP Travel Utazási Iroda
Sokan csak tengerparti úti célnak tekintik Tunéziát, pedig számos meglepő turisztikai látványosságot tartogat azok számára, akik a homokos partoktól távolabbra merészkednek.

Tunézia | Szúza - OTP Travel Utazási Iroda
A tunéziai Szúza (Sousse) fantasztikus látnivalókat kínál a turistáknak. Bemutatjuk a legkiemelkedőbbeket, melyeket nem szabad kihagyni!

Tunézia legjobb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legszebb, aranyhomokos tunéziai strandokat, amelyeken gyakorlatilag egész évben élvezhetjük a ragyogó napsütést.

Kapcsolódó ajánlatok:


TUNÉZIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Tunézia
250 000 Ft-tól/fő

KALANDOS KÖRUTAZÁS TUNÉZIÁBAN

Tunézia
559 000 Ft/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK TUNÉZIÁBAN

Tunézia
569 000 Ft/fő