Élmények a világ körül

Keresés

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda
A kitűnő sport és szabadidős programok mellett a történelem és kultúra ékköveit rejti e régió.

Varázslatos Valtellina

Valtellina egy gyönyörű alpesi hegyvidék Olaszország északi részén, a svájci határ mentén. A kitűnő sport és szabadidős programok mellett a történelem és kultúra ékköveit rejti e régió.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

Az izgalmas időutazáshoz, Valtellina építészeti emlékeinek és szépségének felbecsüléséhez látogassunk el Valtellina történelmi épületeihez! Teglioban a Palazzo Bestát érdemes felkeresni, látványos belső udvara és az Aeneis jeleneteit ábrázoló szobái egyedülállóak. Tirano számos történelmi épülettel rendelkezik: a XVII. századi Palazzo Salis-tól, amely tele van festményekkel, a Palazzo Merizzi-ig, de a Casa-Museo d'Oro Lambertenghit se hagyjuk ki! Tiranótól néhány kilométerre található a Sernio-i Omodei palota és a Visconti villa Grosioban. Sondrioban, a tartományi fővárosban a csodálatos Palazzo Sertolit, és annak híres rokokó bálterme érdemel említést, míg Morbegnoban található a Palazzo Malacrida, egy csodás velencei palota … Velencétől jó messze!

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

A felsorolás itt még nem ér véget, Valchiavennában megtekinthetjük a XVI. századi lombardok egyik legrangosabb és legérdekesebb házát, a Vertemate Franchi palotát, amelyet egy szőlőültetvénnyel, gyümölcs-, és zöldségkerttel rendelkező parkba építettek. Bormio egy igazi gyöngyszem, egyszerre síparadicsom és fürdőváros, de hosszabb-rövidebb túrák és kirándulások tökéletes kiindulópontja is. Itt az érintetlen természet szépsége egyből lenyugtatja az embert és a stresszes mindennapok távolinak tűnnek. Aki járt már Bormioban, nem felejti különös hangulatát, báját. Történelme, a helyiek vendégszeretete és szerencsés földrajzi elhelyezkedése adja varázsát: egy napsütéses alpesi medence. Termálfürdői és a legkülönbözőbb nehézségi fokozatú - akár 3000 magasságú is – sípályai teszik világszerte ismertté.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

A környék gazdag történelme annak tudható be, hogy fontos kereskedelmi csomópont volt. Bormio történetét felfedezhetjük a Palazzo de Simoni polgári múzeumban, vagy az ugyancsak történelmi és központi via Roman sétálva, de akár a Bagni Vecchi (Régi Fürdő) termálvizében elmerülve is. A fürdő már a I. században ismert volt, ha a falai mesélni tudnának! A Stelvio felé vezető úton kell elindulni a nem mindennapi kalandért, a fürdő tömegközlekedéssel is megközelíthető, előtte áll meg a busz. De csupán a város utcáin csatangolva is megérinti az embert a múlt hangulata: a Piazza del Kuèrc egykoron az igazságszolgáltatás központja volt és itt tartották a népgyűléseket is. Az Óratorony a tér dísze, a Szent Gyárfás és Protasio káptalani templom az impozáns 1697-ből származó orgonával igazán impozáns, de csodásak a házakban lévő ősi fafaragványok és a faragott portálok is. Bormio megye legrégibb nemesi címere még ma is látható a Buon Consiglio téren lévő Giacomelli-Compagnoni házon.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

A kikapcsolódásra vágyók is megtalálhatják mindazt, amire szükségük van a teljes feltöltődéshez, a Bagni Nuovi ideális választás számukra. A gyermekkel érkezők a Terme di Bormio-ban tölthetnek el néhány vidám, vizes órát. És persze azt se feledjük, hogy Bormio a Stelvio Nemzeti Park területén található, ahol számtalan kirándulási lehetőség kínálkozik. Páratlan természeti szépsége lenyűgöző élményt nyújt. Egy kalandokkal teli nap után jöhet a kiadós vacsora helyi ételkülönlegességekből, vagy egy ital az éjszakai klubok valamelyikében. Valtellina ismert borvidék is, van is mire büszkének lenniük a helyieknek! Morbegno, Talamona, Chiuro és Teglio- csak néhány az ismertebb szőlőtermelő falvak közül. Kiváló boraik vannak, a legelterjedtebb szőlőfajta a Nebbiolo, melyet itt chiavennasca néven is emlegetnek, a legismertebb borok pedig a Grumello, a Sassella, az Inferno és a Valgella vörösborok. Érdemes megállni a pincészeteknél egy-egy kóstolóra. De mivel sportos régióról van szó, itt egy izgalmas boros hagyományt illetve programot honosítottak meg. Ezen a borvidéken rendezik meg évről évre a Valtellina Wine Trail versenyt, ahol egy hosszabb és egy rövidebb táv teljesítésére is van lehetőség, mindkét esetben terepen. A maraton során pincéken, dűlőkön haladnak át a versenyzők, idén november 7-én.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

A vidék talán legismertebb látnivalója, a Bernina expressz nemcsak a látvány, de az óriási szintkülönbség élménye miatt is kötelező program. A Bernina Express vasútvonala St. Moritzból indul, és bejárva a svájci Alpok gyönyörű vidékét érkezik végállomására, az olaszországi Tiranóba, majd vissza. A Bernina Express célja kimondottan az, hogy megismertesse az emberekkel a csodálatos vidéket, így a hatalmas ablakok mellett többnyelvű, így nemcsak olasz, de angol és német audioguide is tartozik az utazáshoz. Svájc több mint 100 éves, a vasútépítés őskorából származó vasútvonala építéstechnológiai szempontból és a nyomvonal tekintetében is kiemelkedő teljesítménynek számít. A látványos építményekkel, köztük viaduktokkal és fordítóalagutakkal tarkított útvonalú vasutak tökéletesen illeszkednek lélegzetelállító látványt nyújtó környezetükbe. Vonalát a rétoromán nyelvterületű táj két vasútjával, a Bernina és az Albula vasútvonallal együtt 2008-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a svájciak és az olaszok is határokon átnyúló örökségként tekintenek rá.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

A Bernina Express vasút több szempontból nagyon különleges. Hatalmas, több mint 1800 méteres magasságkülönbséget győz le a Bernina-hágó és az olaszországi Tirano között, meredeksége helyenként pedig akár 7% is lehet, ami szintén nem mindennapos egy fogaskerék nélküli járműnél. Egészen érdekes, hogy a havas gleccserekből szinte mediterrán vidékig is eljuthat az ember néhány óra leforgása alatt. Káprázatos látni a hóval borított Bernina-hágót, majd megközelíteni a vonattal a Morteratsch-gleccsert, melynek olvadékvize patakokon, folyókon jut a Dunába. A speciális panorámakocsikból csodálatos gleccsereket és hegyeket is nézhetnek az utasok közvetlen közelről, de a Poschiavo-tó és a Lago Bianco látványa is idilli. Ez utóbbinál egy 15 perces fotószünet erejéig meg is áll a vonat. A nyári hónapokban nyitott szerelvényeket is hozzákapcsolnak, szinte haraphatjuk a friss alpesi levegőt. Az útvonal vasúttörténeti szempontból is izgalmas. Az 1910-ben kiépített, egyvágányú, 1000 volttal villamosított vasút vonalán található a brusiói spirálviadukt, amelynek köszönhetően a vonat 20 méteres magasságkülönbséget győz le egy teljes, 140 méter átmérőjű kör megtételével.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

Az Alpokat átszelő vasútvonal mesés vidékeken és elvarázsolt kisvárosokon vezetnek át, ezért aztán érdemes akár többször is megszakítani az utazást, és megismerni a helyi látnivalókat. Ilyen például Poschiavo. A terület kulturális gazdagsága a legkülönfélébb módon nyilvánul meg, az élet keresztmetszeteit idézik elő, ez emlékeket az idők folyamán összegyűjtötték és gondosan megőrizték. A Valle néprajzi múzeum 2007 óta két helyszínnel büszkélkedhet Poschiavo központjában: a Palazzo de Bassus-Mengotti és a Casa Tomé. Ezek az épületek azért is jelentősek, mert a hely múltját különféle aspektusból ábrázolják, egyrészt az arisztokratikus kultúrát, másrészt a paraszt civilizációt mutatják be. A két helyszínen vezetett túrák és workshopok segítik a múlt felidézését. A Hidesheimer galéria az Öreg kolostorban lelt otthonra, itt vannak kiállítva az író és művész Wolfgang Hildesheimer alkotásai. A szerző 1957-től egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig Poschiavoban élt, 1982-ben a város díszpolgárává is választották. Az Aino kézműves komplexum Svájcban egyedülálló, valójában egyetlen másik hely sincs, ahol malom, fűrésztelep és kovácsműhely ilyen közel lenne egymáshoz, ugyanazon vízforrásból merítve energiát. Az 1995-2005 között teljes körűen felújított épület a késő középkorba nyúlik vissza, ékes bizonyítéka az 1900-as évek elején használatos technikai megoldásoknak. A "Moti da Cavagliola" térségben, néhány lépésre a Cavaglia Rhaetian vasútállomástól található a Giardino dei ghiacciai, egy park, ahol számos nagyméretű sziklába vájt lyukat és vájatot láthatunk. A régmúlt időket idéző gleccserparkban a jégkorszak során, mintegy 11 ezer évvel ezelőtt a Palü-gleccser hozott létre vájatokat. A 10 méter mély és 5 méter széles gleccsermalmok az óriási mennyiségű jég domborzatalakító tevékenysége során jöttek létre. Ezeket a kőformációkat "sziklakatlanoknak" hívják. Nagy számuk és a formák sokfélesége miatt rendkívüli szépségű hely ez, tökéletes úti cél kíváncsi turisták számára.

Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

Az Ernesto Conrad Alapítvány irányítása alatt álló Casa Console múzeumban Carl Spitzweg egyik legfontosabb festménygyűjteménye található, amely több mint hetven XIX. századi festményt tartalmaz (Carl Sptizweg, Franz von Lembach, Ferdinand Holder, Alexander Calame, Adolf Stäbli, Freidrich August von Kaulbach). A múzeumban működik még egy festőiskola és egy kis koncertterem is. Az UNESCO Világörökség részét képező teljes útvonal bejárható gyalogosan is. A Via Bernina túraútvonal ugyanúgy a hidak és viaduktok mentén halad el, és aki elfáradt, bármikor beszállhat a Rhätische Bahn valamelyik kocsijába.
A végállomásokon kérésre oklevelet is kiállítanak a rendkívüli járat utasainak. Tiranóból pedig további utak is biztosítottak: az olasz Comói-tó és a svájci, ámde olasz nyelvterülethez tartozó Lugano is elérhető közvetlenül innen a Post Bus szolgáltatással.


Varázslatos Valtellina - OTP Travel utazási iroda

 

Kapcsolódó ajánlatok:


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA - CSOPORTOS

Olaszország
785 000 Ft/fő

MEDITERRÁN VARÁZSLAT

Olaszország
789 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00