Élmények a világ körül

Keresés

Zanzibár, az afrikai szupersztár

Zanzibár, az afrikai szupersztár | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Dzsungelszafari, gótikus építészet, lenyűgöző tájak, gazdag kulturális örökség - ez Zanzibár!

Zanzibár, az afrikai szupersztár

Zanzibár pálmákkal tűzdelt, tiszta fehér homokos strandokkal, bőséges napsütéssel, egzotikus szuahéli ételekkel, vendégszerető emberekkel és luxusszállodákkal várja látogatóit. Aki pedig a tengerparti lazuláson kívül izgalmakra is vágyik, az sem fog csalódni. Dzsungelszafari, fenséges gótikus építészet, lenyűgöző tájak, gazdag kulturális örökség, egzotikum - ez Zanzibár. Vessen egy pillantást néhány érdekes tényre Zanzibárról!
 

Zanzibár nem egy egyedülálló sziget, hanem egy szigetcsoport közvetlenül Kelet-Afrika partjainál. Két nagy fő sziget van, Pemba és Unguja - ez utóbbit azonosítják (helytelenül) Zanzibárral. A Zanzibári szigetcsoport a szárazföldtől kb. 25-50 kilométerre található, és Tanzánia félig autonóm régiója.

Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
A történelem legrövidebb háborúja Zanzibáron zajlott. Az Egyesült Királyság és a Zanzibári Szultánság közötti angol-zanzibári háború 1896. augusztus 27-én zajlott. A háború a szultán halála után tört ki, amikor a trónt puccsal elnyerő Khalid bin Bargashra (az elhunyt szultán unokaöccsére) mértek csapást. Az ütközet mindössze 38 percig tartott, mielőtt tűzszünetet hirdettek volna.

Afrikában elsőként Zanzibáron vezették be a színes televíziót 1973-ban. A műsorszórás angol és szuahéli nyelven sugárzott nemzetközi és helyi műsorokat egyaránt. Tanzánia szárazföldi részén az első televíziós szolgáltatás jó 20 évvel később, csak 1994-ben indult el.

Zanzibár fővárosa nem Stown Town, -ahogy sokan hiszik-, hanem Zanzibár város. Stone Town, azaz Kőváros egy történelmi városrész Zanzibár városon belül. A zegzugos utcákból álló kerület az UNESCO Világörökség része, ahol megelevenedik a történelem. Megtekinthetjük többek között a Csodák Házát, a Nemzeti múzeumot,a Régi patikát, Dr. Livingstone Házát, az Arab erődöt, valamint Zanzibár nyüzsgő piacát is. Az óváros, azaz a „Mji Mkomwe” valóban lenyűgöző kanyargós sikátoraival, díszesen faragott ajtóival, két katedrálisával és megszámlálhatatlan mecsetével.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
Zanzibárt gyakran Fűszer-szigeteknek hívják fő gazdasági tevékenysége miatt, hiszen az idegenforgalom mellett a fűszerexport -főleg szegfűszeg, fahéj és fekete bors- számít húzóágazatnak. A meleg trópusi levegőt átjárja a fűszerillat. Az ókorban a fűszerkereskedelem képezte a sziget gazdaságának gerincét, és a világ minden tájáról érkező kereskedők a mai napig különféle fűszereket vásárolnak itt. Manapság a fűszereket a hagyományos orvoslás, wellness kezelések, kulináris ínyencségek és dekorációk készítésére használják.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
A Zanzibári Nemzetközi Filmfesztivál Kelet-Afrika egyik legnagyobb kulturális eseménye. A fesztivál minden évben különböző kultúrák és nációk ezreit vonzza, beleértve a turistákat is. Tizenkét díjat ítélt oda a nemzetközi zsűri a 8 napos filmes mustra zárónapján.

Zanzibár faunája is igen változatos. A sziget a Zanzibári leopárd (egykori) otthona. Ezt a gyönyörű vadmacskát a „feltehetőleg kihalt” osztályba sorolták, mivel évek óta egyetlen példányt sem észleltek. A helyi legenda szerint több fiatal Zanzibári leopárdot szállítottak a kontinentális részről egzotikumként a szultáni palotába. Ahogy a leopárdok rohamtempóban növekedni kezdtek, kiengedték őket a Jozani-erdőbe, ahol szaporodásnak indultak. Sajnos gyakran vadásztak rájuk, a kihalás szélére taszítva őket. A Jozani-erdő így mostanra már inkább a ritka Zanzibári vöröskolobuszokról híres. Élőhelyének megsemmisítése és az orvvadászat ezt a fajt is komolyan fenyegeti, egyedeinek számát 1000- 1200 közöttire becsülik. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „veszélyeztetett” kategóriába sorolta.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
A Börtönsziget, vagy eredeti nevén Changuu, Zanzibár és a kontinens között fekszik, néhány kilométerre Unguja sziget partjaitól. A sziget rácáfol nevére, valójában egy bájos kis ékszerdoboz, semmi sem utal sötét múltjára. 1893-ban építettek, ám fegyencek soha nem lakták, soha senki, egy percet sem raboskodott itt. Történt ugyanis, hogy a börtön elkészültekor hatalmas sárgaláz-járvány tört ki az afrikai kontinensen, így a kormányzó döntése értelmében itt helyezték karantén alá a fertőzötteket. Ebbéli minőségében olyannyira megmaradt, hogy 1923-ban Karantén-szigetre keresztelték át. Később a helyi elit nyaralóként kezdte használni a szigetet, az ő igényeik kielégítésére épült az Európa ház. A hely további érdekessége a Seychelles-szigetekről a ’20-as években betelepített több száz fős aldabrai óriásteknős kolónia. Közvetlen közelről csodálhatjuk meg, sőt meg is simogathatjuk ezeket a néha több száz éves és több száz kilós matuzsálemeket.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
A Farrokh Bulsara név talán nem ugrik be egyből. De Freddie Mercury-ként már az egész világon tudják, hogy a Queen egykori énekese az illető. 1946-ban született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Szülei azért vándoroltak ki Zanzibárba, hogy apja pénztáros maradhasson a Brit Gyarmati Hivatalban. Szülőháza megtekinthető, de neveztek el róla itt éttermet is, sőt komplett túrát is szerveznek a világsztár gyermekkori emlékeire építve.

Zanzibártól nyugatra és dél-nyugatra kisebb korallszigetek sora húzódik. Changuu, a már említett börtön sziget, vagy a Bill Gates tulajdonában álló Mnemba sziget, és számos egyéb sziget, amik dagályban eltűnnek, majd apályban lakatlan fehérhomokos szigetként bukkanak elő az Indiai-óceánból. Egy ilyen földnyelven alakították ki 1994-ben Tanzánia első tengeri nemzeti parkját, a Chumbe-sziget Tengeri Rezervátumot. A legfőbb látványosság a Korall park, ahol a látogatók búvárkodva ismerhetik meg a sziget körül húzódó korallzátony élővilágát.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
Zanzibár történelme igazán színes és izgalmas. A monszunszeleknek köszönhetően már az első évszázadban arab, perzsa és indián hajósok érkeztek Zanzibárba. A történelem során perzsa, portugál, ománi és brit erők harcoltak a fontos sziget irányításáért. Mivel a sziget kaput nyitott Kelet-Afrika szárazföldi része felé, érthető, hogy vetekedtek érte. Valójában az Ománi Szultánság volt az első, aki a szárazföldi Kelet-Afrikából rabszolgákat, szegfűszeget és elefántcsontot szállított ide kereskedelmi céllal. Fontos felfedezés volt, amikor ősi cserépedényeket fedeztek fel Zanzibáron, amelyek arra utalnak, hogy már az ókori asszírok idején fontos kereskedelmi útvonal haladt itt át. Kutatók már azt is bizonyították, hogy Zanzibár szigete 20 000 éve lakott, első lakói valószínűleg az afrikai kontinensről érkeztek.

Egy igazán egyedülálló, magával ragadó és szenzációs vásárlási élményért a Darajani piacot érdemes felkeresni. A legkülönfélébb portékák cserélnek itt gazdát: ruházat, mobiltelefon, olaj, műanyag cikkek, konyhai eszközök, friss kenyér, gyümölcs és zöldség, hús, és ha elég korán érkezünk, elkaphatjuk a nagy halaukciót is. Kóstoljunk meg egy szamoszát vagy egy csapátit az utcai árusoknál, garantáltan jobban fogjuk bírni a nézelődést.
Zanzibár, az afrikai szupersztár - OTP Travel Utazási Iroda
Zanzibárt olvasztótégelynek tartják, ahol arab, afrikai, indiai, és európai örökség egyedülálló kulturális keveréket alkot. Ennek egyik oka Zanzibár sötét múltja, mely atrocitásoktól sem volt mentes. Zanzibár sok szempontból jelentős kereskedelmi csomópont volt, beleértve a rabszolgákat is. A rabszolga-kereskedelem brutális méreteket öltött. Több százezer embert adtak-vettek itt, egyszerű használati tárgyként tekintve rájuk. Ellátogathatunk az egykori Rabszolgapiacra, majd felkereshetjük David Livingstone házát is, aki a rabszolga-kereskedelem elleni harc fontos alakja volt, végül tiszteletünket tehetjük a Rabszolgaság emlékműnél.

Kapcsolódó inspirációk:


Illatok és ízek nyomában Marokkóban
Fűszerekben és gyógynövényekben gazdag ízvilágú az észak-afrikai marokkói konyha. Tartson velünk ezen a képzeletbeli gasztro utazáson.

Marokkó természeti szépségei
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori királyi város, Meknes csendes bája és egzotikus szépsége magával ragadja az utazót. Ismerje meg Ön is!

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelemben gazdag zöld fővárosát mindenképpen érdeme bakancslistánkra tűzni. Ismerje meg velünk legszebb helyeit.

Madagaszkár maki, lemur - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár minden kétséget kizáróan egyik legnépszerűbb lakóját, a gyűrüsfarkú makit.

Madagaszkár legjava - OTP Travel Utazási Iroda
A nagyszemű makiktól a "fejjel lefelé álló fák" erdejéig: tagadhatatlan, Madagaszkár olyan különlegességekkel csábít, amelyekhez hasonlókat a világ más úti céljai nem kínálnak.

Madagaszkár strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Kelet-Afrika partjainál fekvő Madagaszkár igazán lenyűgöző strandokkal büszkélkedhet az Indiai-óceán 5000 km hosszú partvonalán és a környező szigeteken. Bemutatjuk a legjobbakat.

Madagaszkár települései - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár városait és legnagyobb településeit. Tegyen velünk egy körutazást ezen a fantasztikus szigeten!

Madagaszkár a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Madagaszkár, hivatalos nevén Madagaszkári Köztársaság szigetország az Indiai-óceánban, Délkelet-Afrika partjainál. Ismerje meg Madagaszkárt!

Cape Town - cseppnyi Európa Afrikában - OTP Travel Utazási Iroda
Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosa egyben az ország negyedik legnagyobb települése.

Fokváros felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Fokvárosban mindenki talál magának való programot.

Fez – Marokkó ékköve
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.

Kapcsolódó ajánlatok:


SEA CLIFF RESORT & SPA****

Tanzánia
529 000 Ft-tól/fő

UROA BAY BEACH RESORT ****

Tanzánia
535 000 Ft-tól/fő

KARAFUU BEACH RESORT & SPA****

Tanzánia
599 000 Ft-tól/fő

TUI BLUE BAHARI ***** ZANZIBAR

Tanzánia
899 000 Ft-tól/fő

GOLD ZANZIBAR BEACH HOUSE & SPA***** ZANZIBAR

Tanzánia
979 000 Ft-tól/fő

TANZÁNIA - SZAFARI KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL ZANZIBÁRON

Tanzánia
1 995 000 Ft-tól/fő

C MAURITIUS****

Mauritius
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA ÉS MALAWI - LIVINGSTONE NYOMÁBAN - EGYÉNI

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

ALBATROS PALACE HOTEL 5* SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ BELVEDERE***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ MIRABEL BEACH***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

JAZ FANARA RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre

ALBATROS AQUA PARK RESORT***** SHARM EL SHEIKH

Egyiptom
érdeklődésre