Élmények a világ körül

Keresés

Tibet és a fekete hit

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Tibet és a fekete hit

Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

A birodalom születése

Tibet földje több mint 21 000 éve lakott terület. Ősi történelme gazdagabb, mint gondolnánk. Régészeti bizonyítékok igazolják, hogy az ember több mint 21 000 éve megtelepedett a Tibeti-fennsíkon, alkalmazkodva a fennsík zord időjárásához. A halászó-vadászó népek körülbelül 3000 évvel ezelőtt hozták létre az első szervezett társadalmukat, a Zhang Zhung kultúrát. A Zhang Zhung Tibet nyugati területeire terjesztette ki az uralmát. Fejlett fémiparral, mezőgazdasággal és textilművességgel rendelkeztek és egy lenyűgöző hitrendszert, a bön vallást gyakorolták.
A Zhang Zhung kultúra régészeti kutatása csak az elmúlt évtizedben kezdődhetett meg, így remélhető, hogy a közeljövőben Tibet őslakóiról számos új ismeret válik majd közkincsé. A Zhang Zhung állam a hetedik században olvadt bele a Tibeti Birodalomba, amely Ázsia egyik legerősebb birodalmává nőtte ki magát. Uralma kiterjedt Kína, Nepál, India és Közép-Ázsia egyes részeire is. A birodalmat Szrong-bcan-szgam-po alapította, akit a mai napig Tibet egyik legnagyobb uralkodójaként tartanak számon. Uralkodása alatt egyesítette a harcoló törzseket és jelentősen kiterjesztette a fennhatóságát. Bevezette a buddhizmust, amely a tibeti kultúra és identitás egyik fő elemévé vált. A Tibeti Birodalom határain belül egybeolvadt az ősi tibeti kultúra, a buddhizmus és a meghódított területek vallásos hiedelemvilága, előrevetítve a sajátos tibeti identitás kialakulását.

Összetett identitás

Ma Tibetet leginkább a buddhizmussal hozzák összefüggésbe, joggal, hiszen az ország jelentős zarándoklatok helyszíne, és tele van buddhista szentélyekkel és műemlékekkel. Ám jóval a buddhizmus Tibetbe érkezése előtt a terület egy másik lenyűgöző, ősi vallás, a bön vagy ahogy nevezni szokták, a fekete hit központja volt. Amikor a buddhizmus a VII. században eljutott Tibetbe, a bön vallás is hatalmas változásokon ment keresztül. Egy ideig a két hitvilág békésen létezett egymás mellett, de idővel a buddhizmus vált uralkodóvá. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bön ma már nem létezik, sőt! Tibeten belül még mindig vannak olyanok, akik a buddhizmus mellett vagy helyett a bönt is gyakorolják és életben tartják egyedi gyakorlatait és hiedelmeit. A bön kitörölhetetlen nyomot hagyott egész Tibet kultúráján és identitásán. Szimbólumai és gyakorlatai megtalálhatók a tibeti művészetben, zenében és irodalomban, tanításai jelen vannak a tibeti filozófiában és spiritualitásban is. 

Dzsingisz kán és Tibet

1240-ben a mongol hódiók Tibetet vették célba, és gyorsan elfoglalták a fővárost, Lhászát. Meglepő módon a mongol invázió, más területekkel ellentétben, Tibetben nem okozott komoly gazdasági és társadalmi katasztrófát. Az ország területén akkoriban több kis királyság osztozott, valódi központi hatalom nélkül. A mongolok a politikai szervezettség új szintjét hozták el Tibetbe. Az új szabályok mentén újjászerveződött az állam, ami a korábbinál sokkal hatékonyabban működött. Az invázió idején Tibet spirituális vezetője Sakya Pandita, a tibeti buddhizmus Sakya iskolájának egyik fő lámája volt. Bölcs és elismert vezető volt, aki képes volt olyan békeszerződést kötni a mongolokkal, amely Tibet számára meglepő mértékű autonómiát biztosított. A megállapodás az 1244-es mongol-tibeti szerződés néven vált ismertté. A paktum megerősítette a láma és a tibeti kormány uralmát, a tibetieket mentesítette az adózás illetve a katonai szolgálat alól. Dzsingisz kán engedélyezte a buddhizmus szabad gyakorlását is, így a tibeti kultúra és művészet a mongol uralom alatt is virágzott. A stabilitásnak köszönhetően számos ma is fontos buddhista kolostor épült ekkoriban.

A teokrácia születése és bukása

1642-ben az ötödik dalai láma, Ngawang Lobsang Gyatso, a tibeti politikai instabilitás és konfliktusok jelentős időszakát követően került hatalomra. Gyatso a buddhizmus gelub iskolájának vezetője volt, és miután sikerült egyesítenie a régiót, buddhista elveken alapuló kormányt hozott létre. Az új kormányzatot vallási tisztviselőkből álló klientúra vezette, amelynek csúcsán a Dalai Láma állt, mint Tibet szellemi vezetője és politikai államfője. A kormány volt felelős mindenért, az igazságszolgáltatástól kezdve az adóbeszedésen át a közszolgáltatások biztosításáig. A tibeti társadalom ezzel egységesebbé vált, a Dalai Lámához való hűség pedig szilárd keretet biztosított. A teokratikus kormányzati forma 1642-től egészen 1950-ig tartott, amikor a kínai kormány átvette az irányítást a régió felett. Tibet teokratikus kormányát feloszlatták, a Dalai Láma Indiába menekült, és száműzetésben alakított kormányt. 
A modern Tibet életére erősen rányomja a bélyegét a politika, bizonyos körökben már a nevének puszta említése is zavart okoz. A tibeti zászló pedig, amely a tibeti nemzeti identitás és szuverenitás szimbóluma, ma tiltott Kínában. Már a birtoklását is súlyos pénzbírsággal büntetik. Ez azonban sok tibetit nem akadályoz meg abban, hogy személyes biztonságuk veszélyeztetése mellett is fellobogózza a házát a tiltott jelképpel. 

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Érdekességek a világ tetejéről

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kína a tények tükrében - OTP Travel Utazási iroda
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Thaiföld gasztronómiája az egész világon népszerű. Tartson velünk egy felejthetetlen ízutazásra!

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
A háromnapos fesztivál a hagyományos thai újév kezdetét jelzi és a turisták egyik fő attrakciója.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Melyiket válasszuk? Útmutató Thaiföld lenyűgöző tájaihoz és időjárásához.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud népszerű célpont azok számára, akik nyugodt visszavonulásra vágynak, távol a tengerparti tömegek nyüzsgésétől.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud a kreativitás, a spiritualitás és a természeti szépség központja. Bali több mint egy úti cél, sokkal inkább egy életforma.

Kapcsolódó ajánlatok:


KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő