Élmények a világ körül


A portugál Madeira Európa egyik legkedveltebb szigete. | OTP Travel utazási iroda
Ismerje meg a portugál Madeirát, Európa egyik legkedveltebb szigetét!

5 kihagyhatatlan hely Madeirán

Madeira Európa egyik legkedveltebb szigete. De nincs ezen mit csodálkoznunk, Madeira varázslatos, olyan akár egy egész évben buja kert, az időjárás kellemes, borai és a gasztronómiája pedig messze földön híresek. Ha egyszer valaki a földjére lép, örök szerelembe esik.

Prazeres

plébániatemplon Prazeres, Madeira, Portugália - OTP Travel Utazási Iroda

Prazeres 1500 lakosú falu Madeira szigetének Calheta járásában. Neve a településen található kis kápolnától ered. Jardim do Martól észak-északkeletre, Paul do Martól kelet-délkeletre épült egy kisebb fennsíkon. A fennsíkot északról a Ribeira Seca ou do Paul, keletről a Ribeira Funda völgye határolja. A falu fő turisztikai érdekességei a levadák (jellegzetes, a termőföldek vízigényét biztosítani hivatott csatornák, egyúttal különleges turistautak): előnyös helyzete folytán több ismert túraútvonal indul innen. Állat- és növénykertje főleg a sziget élővilágának bemutatására összpontosít. Érdemes meglátogatni! A kéttornyú plébániatemplomát a 18. században építették. Belsejét helybéli művészek naiv parasztbarokk stílusú alkotásai díszítik.

Curral das Freiras

Curral das Freiras, Madeira, Portugália - OTP Travel Utazási Iroda

Nem szabad kihagyni a Curral das Freiras geológiai csodáját sem. Curral das Freiras 200 lakosú falu Madeira Câmara de Lobos járásában, a Ribeira do Curral das Freiras patak völgyében. A falu nevének jelentése: az apácák istállója. A település sokáig a Funchalban található Szent Klára (Santa Clara) kolostor klarissza rendi apácáinak tulajdona volt; az állataikat legeltették a sziklakatlanban. Kalóztámadások idején pedig (így 1566-ban, Funchal két hetes megszállásakor is), az apácák maguk is ide menekültek. A völgykatlant egészen az 1950-es évekig csak egy keskeny csapáson lehetett megközelíteni.

A falu hosszan nyújtózik el a völgyben; a házak helyenként a hegyoldalakra is felkapaszkodnak. A völgy olyan meredek, hogy a csaknem a vízválasztóig kiépített autóút végig szerpentinezik; a falu fölső vége táján két gerinc alatt is alagúton vezették át. A 16–18. században itt is az állattenyésztés volt a meghatározó, ám idővel a gesztenyetermesztés került előtérbe. Ezért is lett a falu fő nevezetessége az október/november fordulóján megrendezett gesztenyeünnep. Ilyenkor látványos folklórbemutatókat tartanak, és a látogatók olyan gesztenyéből készült étel- és italkülönlegességeket kóstolhatnak, mint a gesztenyekenyér, gesztenyelikőr, sült gesztenye, gesztenyeleves vagy a helyi gesztenyetorta.

Ponta do Sol

Ponta do Sol, Madeira, Portugália - OTP Travel Utazási Iroda

A tengerparti gyöngyszem, Ponta do Sol a sziget déli partján található. Nem sokkal Madeira szigetének felfedezése után, 1420 körül alapították. Madeira talán legbájosabb tengerparti települése pasztell homlokzatú épületek sorával. Hivatalosan ez a sziget legnaposabb területe is egyben. Kavicsos strandja kedves, eldugott hely, a fenséges naplemente látványa mellett ideális romantikus esti sétákra. Temploma a Nossa senhora da Luz a 15. században épült neo-manierista stílusban.

A településnél néhány gyalogos túraútvonal keresztezi egymást, amelyek a hegyekből vizet szállító levádas-t követik. A régió fő jövedelemforrása korábban a mezőgazdaság, a halászat és a kereskedelem volt. Ponta do Sol kikötője ugyanis a sziget nyugati részéhez vezető kereskedelmi út kapuja volt. Mára a szolgáltató ipar és az idegenforgalom átvette a mezőgazdaság és a halászat gazdasági szerepét.

Ponta de São Lourenço természetvédelmi terület

Ponta de São Lourenço természetvédelmi terület, Madeira, Portugália - OTP Travel Utazási Iroda

Madeira legkeletibb részén található a természetvédelmi terület, ahol látványos vulkáni képződmények és izgalmas túraútvonalak várják az utazókat, számos ritka faj otthona ez a terület, gazdag madárvilággal és értékes vízi élőhelyekkel. A rezervátum szokatlan geológiai különlegességei egészen egyedülállóak, lenyűgöző bazaltképződményekkel és erodált partvonalakkal. Fekete homokos strandja szintén meseszép és 1982 óta védett is.

Funchal

Funchal, Madeira, Portugália - OTP Travel Utazási Iroda

A sziget fővárosa szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Az óváros (vagy a Velha Zona) az Open Doors művészeti projektnek köszönhetően az utóbbi években újjáéledt. A keskeny kis utcákban omladozó vakolatú épületek sorakoznak, ajtajukon street art alktásokkal. Számos kitűnő étterem is várja itt a turistát, különleges helyi specialitásokat kínálva. De a régi erődben kiállított autó, Winston Churchill Rolls Royce-ja is megcsodálható itt, amelyet gyakori madeirai tartózkodásai során vezetett.

De a Mercado dos Lavradores forgalmas piaca is kihagyhatatlan. Az épületét Edmundo Tavares tervezte és 1940. november 24-én nyitotta meg a kapuját. A homlokzatát, a főbejáratát és a halpiacot João Rodrigues által készített, helyi témákat ábrázoló színes csempepanelek díszítik.

December 23-án éjjel (Noite do Mercado) a helyiek találkoznak a piacon és a környező utcákon, karácsonyi dalokat énekelve, táncolva, ünnepelve töltik az estét. Kiváló alkalom lehet ez a hagyományos Carne de vinha d'alhos szendvicsek megkóstolására is.

Kapcsolódó ajánlatok:


MADEIRA – PORTO SANTO KÖRUTAZÁS

Portugália
érdeklődésre

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
329 000 Ft/fő -től

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
339 000 Ft/fő -től

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
469 000 Ft/fő -től

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
470 000 Ft/fő -től

PORTÓTÓL SANTIAGO DE COMPOSTELÁIG

Portugália
479 000 Ft/fő -től

LISSZABONTÓL ALGARVE-IG

Portugália
519 000 Ft/fő -től

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
529 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

MADEIRA – PORTO SANTO KÖRUTAZÁS

Portugália
érdeklődésre

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
329 000 Ft/fő -től

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
339 000 Ft/fő -től

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
469 000 Ft/fő -től

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
470 000 Ft/fő -től

PORTÓTÓL SANTIAGO DE COMPOSTELÁIG

Portugália
479 000 Ft/fő -től

LISSZABONTÓL ALGARVE-IG

Portugália
519 000 Ft/fő -től

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
529 000 Ft/fő -től

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
530 000 Ft/fő -től

AZORI-SZIGETEK: SAO MIGUEL, FAIAL, PICO

Portugália
789 000 Ft/fő -től

REID’S PALACE, A BELMOND HOTEL***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
790 000 Ft/fő -től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00