Élmények a világ körül

Keresés

7 érdekesség Litvániáról

 7 érdekesség Litvániáról | Litvánia | OTP Travel Utazási Iroda
Litvánia ősi történelmével, érdekes gyökereivel, archaikus nyelvével, természeti szépségeivel egy igazán különleges ország. Ismerje meg velünk ezt a rendkívüli balti országot.

7 érdekesség Litvániáról

Litvánia Európa közepén, a Balti-tenger partján fekszik, Fehéroroszország, Lettország, Lengyelország és Oroszország veszi körül, és valóban Kelet-Európa és a Baltikum gyöngyszeme. Ősi történelméről, érdekes pogány gyökereiről és archaikus nyelvéről híres, de ezen kívül is számos dolgot lehet benne szeretni. Ha ehhez hozzáadjuk a látványos természeti környezetet és olyan UNESCO világörökségi látnivalókat, mint a Kernavė régészeti lelőhely, akkor nem nehéz megérteni, miért annyira változatos Litvánia. Összefoglaltuk a legérdekesebb tényeket Litvániáról, hogy megmutassuk, mennyire hihetetlen ez az ősi balti ország.

A litván a világ legrégebbi indoeurópai nyelve

A litván a világ legrégebbi fennmaradt indoeurópai nyelve. Valójában egy archaikus nyelv, amely szerkezetében és formájában a szanszkrithoz, egy klasszikus indiai nyelvhez hasonlít. A litván legkorábbi használata több mint 5000 évre vezethető vissza. Ma a világon beszélt két balti nyelv egyike a litván és a lett. Az összes többi, köztük a galindiai és a régi porosz, kihalt. Az ország 3,8 millió lakosának több mint 80%-a beszél litvánul. Ez azonban még így is csak azt jelenti, hogy ma már csak 3 millióan beszélik, így ez az egyik legkevésbé beszélt nyelv Európában. További kisebbségi nyelvek a belorusz, a lengyel, az orosz, az ukrán és a jiddis.

Az ország mintegy egyharmada erdőterület

7 érdekesség Litvániáról - OTP Travel Utazási Iroda
A litvánok híresek természetszeretetükről, és nem nehéz megérteni, hogy miért. Litvánia mintegy 40%-a erdő, melyet öt látványos nemzeti parkkal védenek. Mindegyik park számos vadon élő állatnak ad otthont, köztük őzeknek, vaddisznóknak és sünöknek. A Nemunas Delta Regionális Parkban található a Curonian Spit, egy 98 kilométer hosszú, vékony, ívelt homokdűnés gerinc, amely a Curonian lagúnát választja el a Balti-tengertől. Ez a hely több mint 295 madárfaj népszerű költőhelye, hiszen az Afrikából az Északi-sarkvidékre vezető vándorlási útvonalon fekszik.

Van egy népszerű étel, amit egy német léghajóról neveztek el

7 érdekesség Litvániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legnépszerűbb litván étel a cepelinai. Valójában már jóval több mint egy évszázada az ország konyhájának sarokköve, így nem nehéz a városban ilyen fogásra lelni. Ezek a gombócok burgonyatésztából készülnek és sertéshússal töltöttek. A gombócókat tejfölös mártással öntik le, pirított szalonnával és kaporral hintik meg. A gombócok az első világháborúban elhíresült Zeppelin léghajókról kapták a nevüket. A különleges fogást a balti ország fagyos telén az éhes munkások étvágyának csillapítására készítették, eredetileg didžkukuliai, azaz gombócok néven ismerték. Az ország 1900-ban átnevezte őket Ferdinand von Zeppelin gróf, a léghajózás úttörőjének tiszteletére.

Litvániában nemzeti illat van

7 érdekesség Litvániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik dolog, amiről Litvánia híres, hogy az egyetlen ország a világon, amelynek hivatalos illata van. Dainius Rutkauskas és két másik litván vállalkozó fejlesztette ki Litvánia hivatalos illatát, hogy egy pozitív nemzeti márkát hozzanak létre. Az illat vadvirág, málna, gyömbér, szantálfa és pézsma aromákból áll.

A kosárlabda nagyon népszerű sport

7 érdekesség Litvániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Litvániának hihetetlenül képzett kosárlabdaválogatottja van, amely három bronzérmet szerzett az olimpián, de sok litván bekerült az NBA Hírességek Csarnokába is. Kétségtelenül a legnevesebb Arvydas Sabonis, aki minden idők egyik legjobb európai kosárlabdázójaként vált híressé. A kosárlabda csak az 1920-as években jutott el a kis balti országba. A "litván kosárlabda nagyapjaként" ismert Pranas Lubinas a litván kosárlabda történetének egyik legfontosabb egyénisége volt. Ő edzette a litván nemzetközi kosárlabda-válogatottat, amely 1937-ben és 1939-ben aranyérmet nyert az EuroBasket-en. A szovjet érában két olimpiát, három FIBA-világbajnokságot és 13 EuroBasket-aranyérmet nyert a válogatott csapat. Az 1990-es függetlenség után a litván kosárlabda-válogatott minden egyes olimpiai mérkőzésen játszott. Ezt szintén csak három másik nemzet érte el.

Litvánia volt az utolsó európai ország, mely keresztény hitre tért

7 érdekesség Litvániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Litvánia volt az utolsó európai nemzet, amely 1387-ben keresztény hitre tért. Ez majdnem 1000 évvel a Római Birodalom hivatalos áttérése után történt. Ezt megelőzően a litvánok elsősorban a romuvát, egy őshonos pogány vallást gyakorolták. Ma Litvánia túlnyomó része kereszténynek vallja magát, azonban sok pogány hagyomány még mindig él és sok fiatal litván szeretné feleleveníteni a gyökereit. Valójában a népi vallások fellendülőben vannak. A 2001-es népszámlálás és a 2011-es népszámlálás között a "balti hitűként" azonosított személyek száma 1270-ről 5118-ra ugrott. A modern újjáélesztés Jonas Trinkunas vezetése alatt, a litván függetlenség elnyerését követően gyorsult fel igazán. Szertartásain több ezren vettek részt. A mai romuva mozgalom többször is megpróbálta visszaállítani a pogányságot, mint a litván törvények által védett hivatalos vallást.

Egykor Európa legnagyobb országa volt

A XVI. század végére Litvánia volt egész Európa legnagyobb országa és a kontinens egyik legerősebb birodalma. Ennek az volt az oka, hogy a mai Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Oroszország és Lengyelország nagy kiterjedésű területei a Litván Nagyhercegség részei voltak. 1569-ben Litvánia és Lengyelország hivatalosan is egyesült egy kettős államban, a Lengyel-Litván Közösségben. Litvánia 1990. március 11-én vált önálló független állammá, elsőként a volt szovjet tagállamok közül.

Kapcsolódó inspirációk:


Keresztek hegye –  a litván Golgota | OTP Travel Utazási Iroda
A Keresztek hegye a litván áldozatvállalás egyik szimbóluma. A Szovjetunió bukása után a pápa innen áldotta meg Európa népeit.

Ínycsiklandó Litvánia | OTP Travel Utazási Iroda
A mesés Baltikumban kalandozva ezúttal Litvánia nemzeti ételei között csemegéztünk. Pillantson velünk a litván konyhák titkaiba!

A Baltikum három, egykor szovjet megszállás alatt álló köztársasága mára Európa egyik legjobban fejlődő régiójává nőtte ki magát. A három országot gyakran egy kalap alá veszik, pedig...

Észtország varázsa | OTP Travel Utazási Iroda
Kiváló múzeumok, elbűvölő városok, érintetlen természet és vendégszerető emberek várják Észtországban a turistát.

Észtország csemegéi | OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk tíz finomságot, amelyeket Észtországban járva feltétlenül meg kell kóstolni. Tartsanak velünk a gasztro-kalandunkban!

 Florida, a napsugar allam | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Észtország festői szépségű tájak otthona, ahol számos érdekes látványosság várja az utazókat. Fedezze fel velünk a különleges ország látnivalóit. Ezek a mi kedvenceink!

Kapcsolódó ajánlatok:


ÍNYENC ÉLMÉNYTÚRA A BALTI ÁLLAMOKBAN

Észtország, Litvánia, Lettország
879 000 Ft/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.