Élmények a világ körül

Keresés
 
Litvánia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Litvánia, a Baltikum gyöngyszeme!

Litvánia

Úti célok Litvániában

A legdélebben fekvő balti állam, a békés és kedves Litvánia igencsak bővelkedik természeti kincsekben. Tengerpartja érintetlen szépségű, látványát délen a Kur-földnyelv fehérhomokos nyúlványa teszi még különlegesebbé. Az ország közepe felé haladva buja erdők vigyázzák a tükörsima tükrű tavak vizét, a természet nyugalmát csak a színes faházak látványa töri meg. Litvánia fővárosa, Vilnius Európa egyik legnagyobb, összefüggő területű óvárosának ad otthont. Egymást érik itt a gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületek. De van itt KGB múzeum is erős idegzetűeknek, valamint Sör háza (Alaus Namai) száznál is több féle litván sörrel, ezért ezt célszerű városnézés legutolsó állomásának hagyni, hogy némi kóstoló is beleférjen a programba.
Litvániába május és szeptember között a legideálisabb az utazás. Július és augusztus a legesősebb hónapok. Budapestről Vilniusba átszállással lehet eljutni. A repülési idő kb. 3 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/litvania


 

Fontos információk

 • Vízum

   

  Litvánia

  Főváros és legnagyobb város: Vilnius
  Nyelv: litván, de oroszul és angolul is értenek
  Vallás: római katolikus 90%, ortodox 5%, evangélikus 3%, muzulmán (0,6%), egyéb 2%.
  Államforma: köztársaság
  Terület: 65200 km2
  Népesség: 3043429 fő (2011)
  Népsűrűség: 55,1 fő/ km2
  Egy főre jutó GDP: 15694 USD
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: +2 óra, nyáron +3 óra (WET, UTC 0)
  Közlekedés iránya: bal kormányos
  Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: C és F típusú
  Országhívószám: 370
  Internet TLD: .lt
   

  Magyar állampolgár az EU tagországok valamennyi állampolgárához hasonlóan 2004. május 1-t követően vízummentesen három hónapos időtartamig tartózkodhat Litvániában. A három hónapos időtartam félévenként egyszer alkalmazható. A beutazás érvényes útlevéllel, valamint személyazonosításra alkalmas más okmánnyal (személyi igazolvány – ebben az esetben az összes, jelenleg Magyarországon érvényes személyi igazolvány használható a belépésre) lehetséges. Célszerű, ha az úti okmány nem régebbi tíz évesnél.
 • Biztonság

  Litvániában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. A külföldi állampolgárok elleni bűncselekmények jellegükben elsődlegesen vagyon elleniek, főként a turisztikai céllal itt tartózkodódókat érintik, mint pl. zsebtolvajlások, iratok ellopása. Ebben az esetben a magyar utazók számára szokatlan helyeken, mint pl. kávéházakban, éttermekben is történhetnek ilyen jellegű bűncselekmények. Előfordulhat, habár nem jellemző az erőszakos utcai rablás is. Az országon belüli közlekedés alapvetően biztonságosnak tekinthető. Egyéni utazók ellen előfordulhatnak ugyanakkor kisebb, főként vagyon elleni bűncselekmények. Különös elővigyázatosság szükséges a pihenőhelyek kiválasztásában, javasolt csak a megbízható, őrzött helyek használata.
   
 • Egészségügyi előírások

  Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. A csapvíz iható. Ásványvíz kapható az üzletekben, a legnépszerűbb helyi márka a Vytautas.
   
 • Tudnivalók Lettországról:

Időjárás:Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. A júliusban 19 °C, januárban -5 °C az átlaghőmérséklet, de nyáron akár 30 °C – télen pedig - 30 °C is lehet. Az eső bármikor eshet. Már októberben is havazhat és akár áprilisban is eshet a hó. A globális felmelegedés miatt a telek már itt sem olyan hidegek. A magyarok számára nem elviselhetetlen az időjárás, a gyakorlatban egy havi csúszásra kell felkészülni. Például a litván május olyan, mint a magyar április, az augusztus, mint a magyar szeptember. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon. Az esős szezon áprilistól októberig tart.

Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.

Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: 2015. január 1-től Litvánia fizetőeszköze az Euró. A városokban minden komoly üzletben fizethetünk MasterCard, vagy Visa kártyával. A bankrendszert a skandináv bankok uralják: Swedbank, SEB, Nordea, DNB.

Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.

Internet: a vezeték nélküli internet hálózat jól kiépített az egész ország területén. Ingyenes, vezeték nélküli internet van a bárokban, éttermekben, kávézókban.

Közlekedés:A magyarok Litvániába általában repülővel, vagy országúton érkeznek. Az eltérő nyomtáv miatt a vasúti kapcsolat rossz. A vasúti kapcsolatok hiányát a Baltikumban a népszerű távolsági buszjáratok pótolják. Vilniusban, Kaunasban és a tengerparti Palangán van nemzetközi repülőtér. Klaipeda kikötő és a németországi Kiel, valamint a svédországi Karlshamn között kompjáratok közlekednek.

Gépkocsivezetés: Litvániában a főutak minősége jó, a mellékutaké változó. Kis falvakba néhol földút vezet. Jelenleg nincs úthasználati díj. A sebességkorlátozás a városokban 50, a főutakon 90, a gyorsforgalmi utakon 110, autópályákon 130 km/óra. Vigyázni kell, mert a térképen autópályának jelzett utak néha csak osztott pályás gyorsforgalmi utak! Szintbeli kereszteződés, szintbeli U visszaforduló sáv, vagy buszmegálló lehet az úton! A leállósávban néha gyalogosok és kerékpárosok is közlekednek. A tompított fényszórók használata nappal is kötelező, városon belül és kívül, az év minden szakában. A litvánok néha túl gyorsan vezetnek. Sávváltáskor figyelni kell, mert a mögöttünk jövő nem mindig enged be minket. Néha fél kerékkel átcsúsznak a szembejövő sávba. A városokban nagyon sok a koccanásos baleset, különösen a körforgalmakban. Viszonylag sok a halálos baleset is. Ugyanakkor a gyalogátkelőket tisztelik, erre a magyar sofőröknek is figyelniük kell! Gyakoriak a közúti ellenőrzések, a rendőrök külföldi rendszámú gépkocsikat sem kímélik. Télen a mellékutakat nem takarítják. A közlekedés a letaposott havon folyik. November 1. és április 1. között kötelező a téli gumi! Sokan járnak szöges gumival.

Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az élelmiszerüzletek általában 8.00 és 22.00 óra között, az egyéb üzletek 10.00 óra és 18-20.00 óra között tartanak nyitva, sokuk zárva van vasárnap. Alkohol árusítását 22.00 és 08.00 óra között tiltja a törvény, ez alól kivételt képeznek az éttermek és bárok. A múzeumok és galériák heti egy napon zárva vannak, ez általában vasárnap vagy hétfő. Az éttermi árak a balti országokon belül itt a legkedvezőbbek. Litvániában borostyánból készült ékszereket, fafaragványokat érdemes ajándékba vásárolni, népszerű bevásárló utca Vilniusban a Pilies, ahol szép és igényes kézműves áruk kaphatók.

Borravaló: Kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben és taxiknak.

Dohányzás: tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. Csak az arra kijelölt részen szabad dohányozni.

Gasztronómia: A litván gasztronómiát két irányzat befolyásolta: a XIV.-XVIII.században élő kiváltságos főnemesi, köznemesi rétegek konyhája, az ólitván konyha és a XIX. sz. utolsó harmadára kialakult litván paraszti konyha, az ún. újlitván. Az ólitván konyha jellegzetes étele a litván borscs, a pelmenyi, a különböző libák, a vaddisznó sonka és a különböző méhészeti termékek. Az újlitván konyhára jellemző a sok előétel és a burgonyás-húsos, burgonyás-tejes, burgonyás-tojásos meleg második fogások fogyasztása. A baltikumi konyhák közül a litvánban a legelterjedtebb a fűszerhasználat, bár ez is csak főleg majoránnára, köményre, petrezselyemre, hagymára, kaporra korlátozódik. Nemzeti fűszernek tartják a köményt és a majoránnát. Cukrászkészítményeiket a litvánok mézzel és fekete borssal, illatos (jamaikai) borssal, citromhéjjal, szerecsendióval teszik még finomabbá. Ízletesek a helyi sörök is, a legnépszerűbb márkák a Švyturys, Utenos alus és Kalnapilis.
 
 • Térkép
   

Inspirációk

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Skócia top 10 - Amit Skóciában látni kell! - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia jóval több kincset rejteget, mint azt gondolnánk! A skóciai célpontok top 10-es listáját a The Telegraph utazás mellékletének szakértői szedték csokorba.

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Etna túra - OTP TRAVEL utazási iroda
Hasznos tippek a csúcstámadáshoz.

Édes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.

Kultúrtripp Toszkánában - OTP TRAVEL utazási iroda
Reneszánsz romantika, mesebeli tájak, lankás borvidékek.

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!