Élmények a világ körül

Keresés

Georgia kulturális kincsei

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Georgia kulturális kincsei

A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia (Grúzia) számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

A zene a mindennapok része

A zene szerves része a georgiai identitásnak, ami nem is csoda egy olyan országban, ahol a történelem során számos idegen megszálló adta egymásnak a kilincset. Az évezredes, polifonikus (többszólamú) népi éneklést az Unesco az emberiség szellemi kulturális örökségeként tartja számon. Rendszerint egyházi szertartásokon, nemzeti ünnepeken csedüllnek fel ezek az évezredes dallamok. A leghíresebb kacheti stílusú dal a Chakrulo, amely a Voyager szonda aranylemezére is felkerült. 

Khridoli, az ősi harcművészet

A khridoli tradicionális harcművészetet országszerte egyre többen gyakorolják. A judóra emlékeztető sportág évszázados gyakorlatsoron alapul. A hagyományos harci öltözékben küzdők a birkózás, az ökölvívás és a kardvívás valamiféle sajátos kombinációját művelik. Népszerűsége az ország függetlenségének kikiáltása óta folyamatosan nő, annak ellenére, hogy 1991 előtt a szovjet hatalom hosszú évtizedeken át tiltólistán tartotta. Ma már az UNESCO szellemi kulturális örökségi listáján szerepel. 

Karácsonyi kavalkád

Ha jól időzítjük a Georgiai látogatást, többszörösen is átélhetjük a karácsonyi forgatagot. Sok más nemzethez hasonlóan a georgiaiak december 25-én is koccintanak, de a hagyományos ortodox naptár szerint a karácsony január 7-re esik, ami dupla adag ivást, evést és ünneplést jelent. Ugyanez a helyzet az újévvel is, január 1. az ortodox egyház számára január 14-re esik, így mind a kettőt megünneplik.

Georgia borai

A georgiai borászat vélhetően a legrégebbi a világon, a tudósok 8000 éves agyagcserepeken is borkészítés nyomait fedezték fel. Egyetlen nemzet sem rendelkezik nagyobb választékú őshonos szőlőfajtával, így Georgia a borszeretők valóságos mekkája. Az ország számos borrégiója közül kiemelkedik Kakheti, amely minőségben és mennyiségben is a legjobb italokat szolgáltatja. Itt autentikus körülmények között ismerhetjük meg Qvevrit és a qvevri borkészítés ősi módját. A földbe ásott agyagedényekben érlelt bor gyártási technológiája szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listáján is.

Gasztrokalandok felsőfokon

Georgia egyaránt paradicsomi hely a vegánoknak és a húsevőknek. Friss húsokból, zöldségekből, gyümölcsökből ázsiai országokat megszégyenítő a kínálat. A helyi, hagyományos ételek a legválogatósabb gurmét is elbűvölik. Feltétlenül meg kell kóstolni a khinkalit, a sertés-, marha- vagy zöldséggel töltött gombócokat; és a pizzához hasonló, de hajó alakú, olvasztott sajttal és tojással sütött khachapurit. Georgiában járva feltétlenül részt kell vennünk egy suprán is, ami nem más, mint egy órákig tartó, többfogásos lakoma. A lakomának sajátos szertartása van, az étkezés megkezdése előtt, esetleg a fogások között a tamada (pohárnok) lírai pohárköszöntőket mond Istenhez, Georgiához és a tisztelt vendégekhez.

Az ásványvizek országa

A macskajajos reggelekre a georgiaiaknak van egy remek megoldása: a Borjomi víz. A természetesen szénsavas, magas kalcium- és magnézium tartalomú, fájdalomcsillapító hatású, májműködést serkentő víz valóban csodákra képes. De minden helyzetben élvezetes a fogyasztása ezért éttermekben és társasági összejöveteleken is felszolgálják. A Borjomi a vele azonos nevű völgyben ered, ahol megjárva a Kaukázus mélységeit, forró, bugyborékoló patakban tör a felszínre. Georgia ásványvízforrásokban máshol is nagyon gazdag, kiváló minőségű gyógyvizekkel rendelkezik.

Georgia, a sajtok országa

A sajt Georgiában nemzeti kincs, a legegyszerűbb salátákat és pörkölteket is felturbózzák vele. A sokféleségük elképesztő: a Dél- és Délkelet-Grúziában készült, zsinórszerű, tenili sajtoktól az északkeleti Tusheti alpesi legelőin legelésző juhok és tehenek tejéből készült kemény, csípős guda sajtokig terjed a skála. Több mint 200 fajtát tartanak számon, és sok közülük az elszigetelt falvakban a mai napig a generációkon átívelő hagyományok alapján készül.

Kapcsolódó inspirációk:

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő