Élmények a világ körül

Keresés

A lehengerlő Iguazú-vízesés

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
A Brazília és Argentína határán fekvő Iguazú-vízesés kétségtelenül bolygónk egyik legszebb természeti jelensége, mely számos különleges állat otthona. Fedezze fel velünk!

A lehengerlő Iguazú-vízesés

Az Iguazú-vízesés Brazília déli részén, az Iguazú folyónál található, közel az Argentín határhoz.
 

A vízesés a Brazília és Argentína területén egyaránt elhelyezkedő nemzeti park része, mely kétségtelenül bolygónk egyik legnagyobb és legszebb természeti jelensége.

A legenda szerint egy helyi isten feleségül akart venni egy gyönyörű nőt, Naipi-t, akinek viszont már volt egy halandó szerelme, Tarobá. Ők ketten egy kenuban menekültek el az isten elől. Amikor az erre rájött, dühében felszeletelte a folyót, létrehozva ezzel a vízeséseket és halálos zuhanásba taszítva a szerelmeseket. Bár a vízesések nagyrészt Argentínához tartoznak, a brazilok sem elégedetlenkednek, szerintük ugyanis a látvány az ő oldalukról sokkal szebb. A mindkét országban megtalálható nemzeti parkot 1939-ben hozták létre és világ legnagyobb vízesés rendszerét védi.
A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
A brazil oldalon az 1200 méter hosszú Vízesés ösvény sok kisebb vízesés sorozata a folyó mentén haladva, míg az anyatermészet erejének csodálatos bemutatójaként az egész az Ördögtorkolatban azaz a Garganta di Diabónál csúcsosodik ki.

Állatvilág

Az Iguazú-vízesés környéke olyan különleges vadállatokat sorakoztat fel, melyekre a gyakorlott utazók is rácsodálkoznak. Ezek közül számos olyan állat van, melyet könnyen megpillanthatunk, ha ide látogatunk.

Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb állatfajokat.

Ormányos medve

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Az Iguazú-vízesés legszembetűnőbb állatai az ormányos medvék, azaz koátik. A mosómedvefélék családjába tartozó állatok a földön és a fákon egyaránt élnek, főként gyümölcsökkel és gerinctelen állatokkal táplálkoznak, alkalmanként egy-egy kisebb állat vagy madár tojásával. Bár nagyon kedvesnek és simogatni valónak tűnnek, tűhegyes kis fogaikkal nagyot tudnak harapni, így érdemes megtartani tőlük a három lépés távolságot.

Fekete kapucinusmajom

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
A fekete kapucinusmajmok a térség legpimaszabb kis állatai közé tartoznak. Különösen nagy számban élnek a vízesés argentin oldalán, és mivel az emberek a tiltó táblák ellenére is etetik őket, így elég erőszakosak tudnak lenni. Nagyobb csoportokban élnek, egy-egy családhoz közel 20 fő is tartozhat, intelligenciájukat pedig jól tükrözi, hogy szerszámokat is használnak az étel vagy az ital megszerzéséhez. Foz do Iguacuban például megfigyelték, hogy a hím kapucinusok a látogatóktól szerzett kenyeret a fatörzs lyukaiba mártva szereznek ivóvizet.

Aguti

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Bár úgy néz ki, mint egy apró szarvas, az aguti valójában egy rágcsáló. Hosszabb lábú tengerimalachoz hasonlítják. Gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal és az erdő talaján található levelekkel táplálkozik. A magok elásása miatt nevezik őket a dzsungel kertészeknek. Finom megjelenésük ellenére ők az egyetlen olyan állatok, amelyek éles rágcsálófogaikkal képesek önállóan feltörni egy brazil diót. Félénk állatok, riasztó hangjuk olyan, mint a kutyaugatásé.

Tukán

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Az Iguazú-vízesés egyik leglátványosabb madara a tukán. Azonnal felismerhető kivételesen nagy csőréről, amelyet arra használ, hogy a fán lévő ülőhelyéről elérje a távoli gyümölcsöket.

Barnafülü arasszári

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Egy másik lenyűgöző nagy madár, amely elég gyakori Iguazú területén, a gesztenyefülű arasszári. Túlméretezett csőre elárulja, hogy szoros rokonságban áll a tukánokkal, bár az arasszári csőre testméretéhez képest valamivel kisebb. A tukánok és az arasszári repülés közben a legszembetűnőbbek, így a legnagyobb valószínűséggel akkor láthatjuk őket, amikor szárnyra kapnak.

Amerikai kékvarjú

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Ezek a zajos madarak nagyobb csapatokban élnek, közösen táplálkoznak és építik fészkeiket, segítenek egymásnak a fiókák gondozásában. Egyik legérdekesebb képességük, hogy más állatok hangját képesek utánozni. Az emberektől nem félnek, gyakran keresik társaságukat, mert élelmet remélnek tőlük.

Lepkék

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
Az Iguazú-vízesés körüli erdők állandóan meleg hőmérsékletet és magas páratartalmat élveznek, ami a pillangók paradicsomává varázsolja a térséget. Szebbnél szebb, színesebbnél színesebb lepkék várnak minket.

Kapcsolódó inspirációk:


Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Amazónia top 10 - OTP Travel Utazási Iroda
Amazónia nagyobb hányada Brazíliához tartozik, s a hatalmas kiterjedésű terület változatosabbnál változatosabb látnivalókat kínál. Íme a top 10.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Brazília élővilága rendkívül sokszínű, számos közülük csak itt található meg egész Földünkön. Csokorba gyűjtöttük a legizgalmasabbakat!

Brazíliaváros, a hatvan éves főváros - OTP Travel Utazási Iroda
Hatvan évvel ezelőtt, mindössze négy évnyi építkezés után került átadásra Brazília új fővárosa a 15. és a 20. szélességi fok között.

Brazília - Noé bárkája  - OTP Travel Utazási Iroda
Pantanal, Brazília hatalmas ártere csodálatosan gazdag élővilágnak ad otthon.

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Neymar vagy Messi? Szamba vagy tangó? Amazonas vagy Andok? Két lehengerlő latin-amerikai ország, tengernyi látnivalóval és kultúrával!

Riói tengerpart-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A Copacabana és az Ipanema neve az egész világon legendás. Tartson velünk és ismerje meg Rio de Jainero legjobb tengerpartjait.

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő