Élmények a világ körül

Keresés

 Andalúzia gyöngye: Córdoba

Spanyolország | Andalúzia gyöngye: Córdoba - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző történelemmel büszkélkedő Córdoba Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város mindenki számára kínál valamit.

Andalúzia gyöngye: Córdoba

A lenyűgöző történelemmel büszkélkedő Córdoba Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város mindenki számára kínál valamit. Összeállításunkban bemutatjuk Córdoba legfontosabb látnivalóit.

Nagymecset

Spanyolország | Córdoba | Nagymecset - OTP Travel Utazási Iroda
A Mezquita katedrális a város legnagyobb műemléke. Miután a mórok 711-ben elfoglalták Córdobát, a korábbi vizigótok által emelt keresztény templomot kettéválasztották, és azt mind a keresztények, mind a muszlimok istentiszteleti helyként használták. Ám 784-ben Abd al-Rahman emír parancsára a templomot lerombolták és megkezdték egy nagy mecset építését. Az építkezés több mint két évszázadon át tartott és az épület végül 987-re készült el. Ekkorra Córdoba az iszlám királyság legfontosabb városa lett. Amikor a várost 1236-ban a keresztények visszafoglalták, a mecsetet templommá alakították és a XVI. században V. Károly reneszánsz hajóval egészítette ki a mór építményt. Az így létrejött hibrid katedrális azóta is zavarba ejtően tökéletes szépségével mindenkit ámulatba ejt.

Medina Azahara

Spanyolország | Córdoba | Medina Azahara - OTP Travel Utazási Iroda
A Medina Azahara - amely mintegy 8 km-re a városon kívül található - legalább olyan érdekes, mint a Nagymecset. A X. század közepén a "ragyogó város" volt Al-Andalúz, azaz a mór uralom alatt álló Spanyolország közigazgatási fővárosa. Az építkezés 936-ban kezdődött Córdoba Omajjád kalifájának, Abd-ar-Rahman III al-Naszir parancsára. A hozzáépítések és átalakítások évtizedeken át folytatódtak, de 1010-ben Azaharát kifosztották, ami után évszázadokig elhagyatottan állt. Maradványait csak a 20. század elején fedezték fel és bár az eredeti városnak csak mintegy 10%-át tárták fel, mégis jó képet kaphatunk arról, hogy Medina Azahara virágkorában milyen csodálatos lehetett.

Puente Romano

Spanyolország | Córdoba | Puente Romano - OTP Travel Utazási Iroda
A Puente Romano a Kr. e. I. századból származik. A város mór megszállása idején ugyan átépítették, alapjai a római korban készültek. Az Andalúzián keresztül egészen az Atlanti-óceánig hömpölygő Guadalquivir átláthatatlan vize fölött alacsonyan ívelő hidat 17 pillér támasztja alá, kettő közülük az eredeti szerkezethez tartozott. A híd közepén, Szent Rafael XVII. századi szobra mellett érdemes megállni, innen tökéletesen szemügyre lehet venni Córdobát és a város körülvevő zöld, dombos vidéket.

Teraszok és udvarok

Spanyolország | Córdoba | Teraszok és udvarok - OTP Travel Utazási Iroda
Córdoba legszebb és legkülönlegesebb látnivalói építészeti szükségszerűségből születtek. A város a nyári hónapokban Európa egyik legmelegebb települése, a hőmérséklet gyakran meghaladja az elviselhetetlen 40 °C-ot, ezért a lakosok számára mindig is fontos volt, hogy a nap közepére legyen menedékre találjanak. Már a rómaiak által elfoglalt Córdobában a házak belső, nyitott átriummal épültek, amelyet minden oldalról vastag kőfalak védtek a nap sugaraitól. Az évszázadok során ezeket a hűvös és árnyékos menedékeket virágokkal, növényekkel és szökőkutakkal díszítették - ez a gyakorlat Córdoba mór megszállása idején tovább folytatódott. A Fiesta de los Patios során, 1918 óta a córdobai városháza díjazza is a legszebb városi teraszt.

Színes kertek a Palacio de Viana területén

Spanyolország | Córdoba | Színes kertek a Palacio de Viana területén - OTP Travel Utazási Iroda
A córdobai Fiesta de los Patios egyik legnagyobb sztárja az elegáns, 15. századi Palacio de Viana, egy hatalmas épület, amelyet évszázadokon át a spanyol királyi családok használtak. Az 5 eurós belépőért a Viana 13 teraszát és kertjét csodálhatjuk meg. Ezek a bonyolultan kialakított, színes növényekkel, virágokkal és fákkal illatosan benépesített terek Córdoba legpompásabb közterei közé tartoznak. Érdemes rászánni egy jó órát a látogatásra. Különleges csodákban lesz részünk!

Calleja de las Flores

Spanyolország | Córdoba | Calleja de las Flores - OTP Travel Utazási Iroda
Az évente megrendezett Fiesta de los Patios és a Palacio de Viana nem az egyetlen lehetőség, hogy megcsodáljuk Córdoba híres virágait. Az óváros legtöbb utcáján végigsétálva számos gyönyörűen díszített homlokzattal találkozhatunk, de a legkülönlegesebb utca mind közül a Calleja de las Flores. Itt minden egyes ház úgy néz ki, mintha egy meséből lépett volna elő. A mecsettől és a katedrálistól északra, az óváros szívében található ez az ódon, színes kis utca. Córdoba legszebb utcája, ami egy olyan városban, ahol minden második ház képeslapra illik, különösen nagy bóknak számít.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Spanyolország | Córdoba | Alcazar de los Reyes Cristianos - OTP Travel Utazási Iroda
A mecset-katedrális mellett gyakran háttérbe szorul az Alcazar de los Reyes Cristianos vára pedig ez a város egyik legfontosabb építészeti emléke. A királyi palota építését 1328-ban XI. Alfonz kasztíliai katolikus király rendelte el, mint Andalúziában oly gyakran, egy hatalmas mór erőd romjaira épült. A X. század végén, amikor az iszlám királyság hatalmának csúcsán volt, Córdoba volt a világ egyik szellemi központja és az Alcazar egykori erődjében őrizték a nyugati világ legnagyobb könyvtárát. Alfonz az Alcazar építésénél az eredeti mór építmény maradványainak csak egy töredékét használta fel, de a mudejar stílust választotta, így a helyszín mór hangulatát megőrizte.

Bikaviadal-múzeum

Spanyolország | Córdoba | Bikaviadal-múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
Córdobát átjárja a bikaviadalok története. Az óvárosban, a Plaza del Conde de Priego téren áll a leghíresebb matador, Manolete (1917-1947) emlékműve. Érdemes meglátogatni a Museo Taurino-t, a bikaviadal-múzeumot is, amely lenyűgöző betekintést nyújt a vitatott látványosság múltjába.

Kapcsolódó inspirációk:


 Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda
Az építészeti kuriózum a tervek szerint 2026-ra nyeri el teljes pompáját. Ismerje meg a világ egyik legszebb és lehíresebb, napjainkig is épülő templomának történetét.

 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Katalónia a legízletesebb fogások otthona. Tartson velünk a spanyol kulinária kavalkádjában és kóstolja meg a legfinomabb helyi ételeket!

 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona csábításának képtelenség ellenállni. A látnivalók mellett a városi és városkörnyéki strandok is fantasztikusak. Lássuk az élmezőnyt!

Családi nyaralás: irány Barcelona! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona igazi családbarát úti cél. Bemutatjuk kedvelt látványosságait, amelyek a gyerekek érdeklődésére is joggal tarthatnak számot.

Spanyolország | Marbella kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Costa del Sol ékköve, Marbella a pezsgő éjszakai életen, a pubok és kávézók sokaságán túl rengeteg csendes zugot és felfedezni valót kínál.

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Az Alhambra vöröses árnyalatú falai a külső szemlélő elől elrejtik a belső tér meghitt szépségét. Fedezze fel velünk!

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fehér falvai lenyűgözőek, völgyek ölelésében vagy kies sziklák tetején emlékeztetnek egy letűnt korszak különös történetére.

Spanyolország | andalúziai strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia világhírű a 800 km hosszú tengerpartjáról. Számtalan látványos, fehér homokkal és kristálytiszta türkizkék vízzel rendelkező stranddal valódi paradicsom.

Spanyolország | Córdoba ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk hét spanyol ételt, amiről a cordóbaiak állítják, ők csinálják a legjobban.

Spanyolország | Andalúzia | Córdoba | Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!

Mallorca 10 legszebb strandja - OTP Travel Utazási Iroda
Függetlenül attól, hogy milyen strandot szeretünk, Mallorcán minden megtalálható. Csokorba gyűjtöttük a legszebbeket.

Mallorca gasztonómiája - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük mit kóstoljunk meg, ha ide látogatunk.

Mallorca 7 kihagyhatatlan látnivalója - OTP Travel Utazási Iroda
Mallorca egy gyönyörű mediterrán sziget, fantasztikus időjárással, lenyűgöző tájakkal és finom ételekkel. Vadregényes hangulata azonnal elvarázsol minden ideérkezőt.

Irány a napsütötte Spanyolország! - OTP Travel Utazási Iroda
Mallorca, Malaga, Ibiza, netán Barcelona vagy Madrid? A választás nem könnyű, de segítünk benne! Spanyolország újra tárt karokkal várja az utazókat. Így tud most utazni!

Kanáro-szigetek | Tenerife titokzatos piramisai - OTP Travel Utazási Iroda
A Kanári-szigetek mai napig megfejtetlen rejtélyei, a Tenerife keleti partján fekvő Güímar falucskában találhatók.

Naveta des Tudons - Európa legrégebbi épülete - OTP Travel Utazási Iroda
Naveta des Tudons - Menorca jelképe különös titkokat rejt

Lazareto de Mahón, Menorca előszobája - OTP Travel Utazási Iroda
Különleges módon, karanténsziget létrehozásával védekeztek Menorca lakói a középkori járványok ellen.

10 tény, amit nem tudott Menorcáról - OTP Travel Utazási Iroda
10 kevésbé ismert tudnivaló a csodálatos Menorcáról.

10 menorcai étel, amit ki kell próbálni! - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele menorcai helyi finomságokba!

Alghero – az ezerarcú „kis Barcelona” - OTP Travel Utazási Iroda
Algheronak, a középkori szardíniai kisvárosnak sikerült megőriznie sajátos arculatát, hangulatát annak ellenére, hogy nyáron igazi üdülőparadicsommá változik.

Kapcsolódó ajánlatok:


ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA BLANCA TENGERPARTJÁN

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
1 012 000 Ft-tól/fő

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
1 029 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
599 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
895 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
960 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
199 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő