6 ízletes fogás Arubáról
Aruba különleges konyhájában számos nemzetközi vonás, jellegzetesség keveredik. Ízek és illatok harmóniája, a fűszerek merész használata jellemzi az arubai ínyencségeket. Aruba különleges ételeit bemutató sorozatunk első részében a legnépszerűbb fogások kerülnek sorra. Kóstoljon bele Aruba ízeibe!
Balchi di pisca

A balchi di pisca arubai halétel, amely a sziget környékén, frissen fogott fehér húsú halból készülhet. Arubán legtöbbször sügért vagy a vörös csattanóhalat használnak, de olykor a lazac vagy a tőkehal is szolgálhat alapanyagul. A halat főtt burgonyával és fűszerekkel összedolgozzák, formázzák majd forró olajban aranybarnára sütik.
Sopi di pampuna

A sopi di pampuna nem más, mint egy ízletes arubai sütőtökleves, a Karib-szigetvilágban egyébként máshol is nagyon népszerű. A sütőtökön kívül a leves további kulcsfontosságú összetevői között megtaláljuk a sózott marhahúst, a tejszínt, a fahéjat, a tabasco szószt, a hagymát, a zellert, a póréhagymát és a burgonyát. Fenséges, Arubán járva meg kell egyszer kóstolni!
Giambo

Forrás: Angelica's Cooking
A giambo hamisítatlan arubai fogás: marhahúsból, okrából (Hibiscus esculentus) és olyan halakból áll, mint a vörös csattanóhal. Sűrű és kiadós levesnek főzik össze az összetevőket. Antillai gumbo néven is ismert étel arubai változatát a pürésített okra egyedi, csúszós állagúvá teszi.
Pan bati

A pan bati arubai kukoricalisztből készülő édes palacsinta. Alapvetően köretnek számít, amely számos arubai étel mellé kínálnak. A pan bati (lapos alakjára utalva) elvert kenyeret jelent. Arubán leggyakrabban reggelire fogyasztják, de édes változatban, cukorral és különféle töltelékekkel desszertként is kínálható.
Funchi

A funchi kukoricalisztből, sóból és vajból álló arubai kísérőétel. A kukoricalisztet forrásban lévő vízben megfőzik és fakanállal addig keverik, amíg a massza sűrűvé és merevvé nem válik. Szeletekre vágják, vajazva tálalják. Olykor a szeleteket olajban is átsütve kerül végül az asztalra.
Keshi yena

A keshi yena a rabszolga-kereskedelem évszázadai során, a XVII. és a XVIII. században alakult ki. A volt holland gyarmat rabszolgái találták ki. Mivel a hódítók hagyományosan gouda vagy edami sajtot fogyasztottak - ez lett az étel fő alapanyaga. A sajtot szabályosan kikaparták a keményebb héjából, ami végül a rabszolgák asztalán landolt. Ők ezt a sajthéjat töltötték meg fűszeres hússal és zöldségekkel majd a sajt olvadásáig sütötték. A keshi yena neve a holland kase szóból származik. Aruba egyik kedvence.
Kapcsolódó inspirációk:
Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.

Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.
Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!

Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!
Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.

Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.
A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!

A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!
Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.

Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!
Kapcsolódó ajánlatok:



