Élmények a világ körül

Keresés

Casablanca megelevenedett képkockái

Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
„Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…” – nem is lehetne igazabb az idézet, mely az ikonikus Casablanca filmben hangzik el. Tartson velünk és barátkozzon Casablanca városával.

Casablanca megelevenedett képkockái

Gyönyörű pálmafák szegélyezik az utakat, a horizonton az Atlanti-óceán csillog, minden sarkon nagy üzletházak sorakoznak. Casablanca Marokkó gazdasági tüdeje, Afrika nyüzsgő metropolisza.
 

A modern infrastruktúrák a bájos városrészek közepén, az arab-muszlim örökség és a gyarmati időszak örökségei között helyezkednek el. Fedezze fel a város lehetőségeit, sétáljon Marokkó egyik legújabb medinájában, barangoljon a központban és art deco épületeiben, és látogasson el a II. Hasszán mecsethez, mely egy vízre épült építészeti alkotás.

II. Hasszán mecset

Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas költségekkel épített, pazar mecset az óceán fölé magasodó sziklán áll, 210 méter magas minaretje pedig a város nevezetessége. Az épület a legszebb marokkói kézműves mesterségek tárháza: kézzel faragott kő és fa, bonyolult márványpadló és intarziák, aranyozott cédrusfa mennyezet és gyönyörű zellige – azaz geometrikus mozaikcsempék - díszítik. Ez az egyik a két marokkói mecset közül, mely nem muszlimok számára is nyitva áll; a többnyelvű vezetett túrákat az imaidőn kívül tartják. Egy kis múzeum is van, amely a kézműves munkát mutatja be. Az egyik legnagyobb mecset Afrikában, 105 000 hívő befogadására alkalmas. A mecsetkomplexumot Michel Pinseau francia építész tervezte, és részben II. Hasszán király finanszírozta. A mecset építése hat évig tartott, és 1993-ban fejeződött be. Az óceán hullámai fölé nyúló drámai elhelyezkedése a Korán versét idézi, amely szerint Isten trónja a vízre épült. A hívők szükség esetén fűthető padlón imádkoznak, a melegebb hónapokban pedig a lehúzható tetőn keresztül érezhetik az óceán felől jövő szellőt.
Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
Az imaterem mérete és díszes díszítése nagyon látványos. A mecset építéséhez több mint 6000 mesteremberből álló csapatot állítottak össze, akik a Közép-Atlaszból származó illatos cédrusfából és az Agadirból származó rózsaszín gránitból finom és bonyolult mintákat faragtak. A kapuk sárgarézből és titánból készültek, az alagsorban lévő, hatalmas lótuszvirágot formázó mosdókutakat pedig helyi márványból faragták.

Régi medina

Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
Bár a XIX. században épült medinából hiányzik a középkor hangulata, a fehérre meszelt görbe sikátorok, a fákkal árnyékolt terek és a nyüzsgő helyi kávézók miatt kedvelt útvonal a turistáknak a II. Hasszán mecset felé Casablanca belvárosából. A legforgalmasabb bejáratoknak a Bab Marrakech-en keresztül az Ave Tahar El Alaoui-n és a Place des Nations Unies északkeleti sarkán lévő, újjáépített óratorony melletti kapu számítanak. Az itt található szűk sikátorokban található a legtöbb üzlet, a medina többi része lakóövezetnek számít.

L'Eglise du Sacré Coeur

Casablanca megelevenedett képkockái - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1930-as évből származó, vakítóan fehér, római katolikus templom a Parc de la Ligue Arabe szélén áll. Az art deco, a mór és a neogótikus stílusok rendkívüli építészeti keveréke, minaretre emlékeztető ikertornyokkal, külső támpillérekkel és dekoratív ablakokkal. A templomot 1956-ban szentelték fel, és hosszas restauráláson esett át. A tervek szerint kulturális központként nyitották volna meg újra, de jelenleg mint vallási épület működik.

Kapcsolódó inspirációk:


Illatok és ízek nyomában Marokkóban
Fűszerekben és gyógynövényekben gazdag ízvilágú az észak-afrikai marokkói konyha. Tartson velünk ezen a képzeletbeli gasztro utazáson.

Marokkó természeti szépségei
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori királyi város, Meknes csendes bája és egzotikus szépsége magával ragadja az utazót. Ismerje meg Ön is!

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelemben gazdag zöld fővárosát mindenképpen érdeme bakancslistánkra tűzni. Ismerje meg velünk legszebb helyeit.

Fez – Marokkó ékköve
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN

Marokkó
319 000 Ft-tól/fő

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
569 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN ÉS ANDALÚZIÁBAN

Marokkó,
1 029 000 Ft-tól/fő