Élmények a világ körül

Keresés

8 kuriózum a csodás Costa Ricáról

8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Vajon vulkánból vagy nemzeti parkból van több Costa Ricán? Kik azok a Ticók? És azt tudja-e, hogy mi a sziget nemzeti madara? Kattintson és tudjon meg többet erről a csodálatos, boldog országról!

8 kuriózum a csodás Costa Ricáról

Elképzelni is nehéz, vajon hogyan férhet el 1290 kilométernyi tenger- és óceánpart, 30 nemzeti park, 6 aktív és 61 szunnyadó vulkán, esőerdő, felhőerdő, több mint 5000 állatfaj és közel ötmillió lakos egy Magyarország felénél alig nagyobb kis országban! Nem túlzás azt állítani, hogy Costa Rica zsúfolásig van különleges látnivalókkal és természeti kincsekkel. Egyszerre két tenger partjaiból is választhat itt az utazó, sőt, az ország átutazásával a Karib-tenger feletti napfelkelte után még a Csendes-óceán mögött lenyugvó Napban is gyönyörködhet egy azonos napon. Az ország belseje olyan, akár egy hatalmas botanikus kert: biodiverzitását tekintve a Föld első 20 országa között szerepel. Csak kolibrifajból ötvenkettő él Costa Ricán, s a Föld pillangó-populációjának 10%-a is itt található.
 

Íme 8 Costa Rica-i érdekesség, melyet megtapasztalhatunk és megismerhetünk, ha ide látogatunk.

Tortuguero Nemzeti Park: a teknősök birodalma

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Tortuguero a nyugat-karibi térség legfontosabb zöld tengeri teknős keltető helye. Mintegy 30 000 teknős jön ide tojást rakni június és október között. A teknősök fészekrakásának védelmére létrehozott, védett területet Archie Carr biológus-író kezdeményezésére 1963-ban hozta létre a kormány, és 1970-ben lett nemzeti park. Tortuguero egyéb teknősfajtáknak és ritka állatoknak is otthont ad, többek között lamantinoknak, krokodiloknak, kajmánoknak, több mint 300 madárfajnak és 60 emlősfajnak.

Tenger és óceán, ameddig a szem ellát

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica határainak 65%-a óceán és tenger, Nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Karib-tenger határolja az országot, összesen több mint 1800 km-nyi tengerparttal. Csodálatos, változatos partjai között megtalálható arany, barna, fekete, sőt, rózsaszín homokú partszakasz is, szilaj, sziklákkal szabdalt részek és idilli, pálmafás területek egyaránt. A Csendes-óceáni partszakasz elegáns nyaralóhelyekkel, festői partokkal büszkélkedik, a legszebb strandok a Guanacaste-partszakaszon találhatók. A karibi part egy része a nemzeti parkok miatt védett terület, a rasta kultúra pezsgő hangulata és a dús növényzet egy merőben más élményt nyújt az itt pihenőknek.

Vulkánok: évmilliós természeti szépségek

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica területén 6 aktív és 61 alvó vulkán található. Az ország legaktívabb vulkánja, és egyben a világ 10 legaktívabb vulkánjainak egyike az Arenal, amely rendszeresen pöfékel forró gázokat és gőzöket. Tökéletes kúpja gyönyörű látvány, a környező Arenal Nemzeti Park izgalmas látnivalókat ígér. A legkönnyebben elérhető vulkán az egy aktív kráterrel rendelkező Pocas, amelyet május és október között ideális meglátogatni a tiszta idő miatt. Az egyik legszebb panoráma az Irazuról csodálható meg, ahonnan tiszta időben az Atlanti- és a Csendes-óceán part is jól látható.

Monteverde felhőerdő: itt még ilyen is van!

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
A Monteverde Nemzeti Parkban találhatók a csodálatos felhőerdők. A vidék sajátosságát a különleges felhőerdők látványa mellett kávéültetvények, majmok zsivaja és a ködben úszó táj szépsége adja, amelyet a barátságos helyiek vendégszeretete és hangulatos éttermek tesznek teljessé. Az ország észak-nyugati részén, a mintegy 1440 méteres magasságban lévő területre elhelyezkedésének köszönhetően a partok felől folyamatosan áramlik a pára és köd, amelyet a magasabb fák ágai felfognak. Ez hozza létre a különleges felhőerdőket, és velük együtt olyan egyedülálló ökoszisztémát, amely több mint 100 emlősfajnak, 400 madárfajnak, rovarfajták tízezreinek, és 2500 féle növénynek – többek között 420 orchideafajtának ad otthont.

Az agyagszínű rigó: Costa Rica nemzeti énekesmadara

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Az agyagszínű rigó (Turdus grayi) Costa Rica egyik legelterjedtebb madara, az ország majdnem minden részén előfordul. 1977-ben választották meg hivatalosan is az ország nemzeti madarává. Talán sokakat meglep, hogy annyi színes és pompás társa mellett miért e piciny madárka az ország szimbóluma. Egyrészt előfordulásának gyakorisága, másrészt amiatt, hogy emberek közelében is gyakran megtalálható, és számos történet és dal szereplője. Az április – június közötti párzási időszakban gyönyörű énekük egyben a zöld szezon – és a helyiek szerint az esőzések kezdetét is jelenti.

Gallo Pinto: minden napszakban jól esik

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
A nemzeti eledel a feketebabból és sült rizsből készült gallo pinto, amelyet fogyasztanak reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt, különböző adalékokkal (kókusztej, káposzta, hús, paradicsom) kiegészítve. Nevének jelentése: pöttyös kakas. Érdekesség, hogy Nicaraguában is a gallo pinto a nemzeti eledel, ám ott fekete bab helyett az apróbb szemű, vörös babbal főzve.

Guanacaste-fa: Costa Rica szimbóluma

Costa Rica | 8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
A nemzeti fa a Guanacaste-fa (enterolobium ciclocarpum), amelyről az azonos nevű tartomány is nevét kapta. Robusztus jelensége, nagy, védelmet nyújtó, ernyőszerű lombja összetéveszthetetlen. A fát 1959-ben deklarálták hivatalosan az ország nemzeti fájává. Lombjának átmérője a 10 métert is elérheti. A fa neve bennszülött eredetű, jelentése: a fülek fája, mert termésének alakja leginkább az emberi fülre emlékeztet.

A Ticók, Costa Rica boldog lakói

A Costa Rica-i lakosság beceneve a Tico, egymást is így nevezik a helyiek. A kb.100 éves becenév egyes vélemények szerint a spanyol kicsinyítőképző (ito) Costa Rica-i „használatából”, az itico-ból származik. Másik magyarázat, hogy a becenév a Hermanitico – kis testvér szóból ered, gyakran nevezik így szeretetből, barátságból egymást a helyiek. Akármelyik verzió is a megfelelő, a helyiek kedvességéről, melegszívűségéről a becenév is árulkodik.

Kapcsolódó inspirációk:


Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Közép-amerikai kedvencek – Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica és Salvador: két lenyűgöző, felfedezésre váró ország.

Újabb 6 érdekes tény Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica régóta nagyszerű nyaralóhelyként ismert; csodálatos tájakkal, meseszép strandokkal, hegyekkel, érintetlen esőerdőkkel és változatos élővilággal csábítja turisták ezreit.

11 őshonos állat Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Ricán több mint 500 000 állat- és növényfaj él, így a világ 20 leggazdagabb élővilággal rendelkező országának egyike. Ismerje meg Ön is a természet csodáit!

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Az ananász- és kávéültetvények, a csokoládétúrák felejthetetlen élményekkel csalogatják azokat, akik szeretnék megismerni az ország virágzó kultúrájának és gazdaságának alappilléreit.

Kapcsolódó ajánlatok:


COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő