Élmények a világ körül

Keresés

Hagia Sofia

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Hagia Sofia

 
A Hagia Sophia egy építészeti csoda a törökországi Isztambulban, melyet eredetileg keresztény bazilikának építettek közel 1500 évvel ezelőtt. A párizsi Eiffel-toronyhoz vagy az athéni Parthenonhoz hasonlóan a Hagia Sophia is egy világváros szimbóluma. Azonban amilyen figyelemre méltó maga az építmény, legalább olyan jelentős a szerepe Isztambul - és ami azt illeti, a világ - történelmében is.
 

A misztikus Isztambul évszázadok óta számos civilizációnak adott otthont, amelyek közül a bizánci és az Oszmán Birodalom volt a leghíresebb. A város ma e két különböző kultúra jellegzetességeit hordozza és a Hagia Sophia-ban az oszmán és a bizánci hatást is megfigyelhetjük egyetlen nagy kupolája alatt. A Hagia Sophia - törökül Ayasofya - eredetileg a görög ortodox keresztény egyház bazilikájának épült. Funkciója azonban az azóta eltelt évszázadok során többször is megváltozott.

A Hagia Sophia története

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
Constantius bizánci császár rendelte meg az első Hagia Sophia építését i. sz. 360-ban. Az első templom építésének idején Isztambul Konstantinápoly néven volt ismert, nevét I. Konstantinról, a Bizánci Birodalom első uralkodójáról kapta. Az első Hagia Sophia fából készült tetővel rendelkezett. Az építményt I. sz. 404-ben porig égették a zavargások során, amelyek Konstantinápolyban az akkori császár, Arkadiosz családján belüli politikai konfliktusok miatt törtek ki. Arkadiosz utódja, II. Theodosiosz császár újjáépíttette a Hagia Sophia-t, és az új építmény 415-ben készült el. A második Hagia Sophia öt hajóból és egy monumentális bejáratból állt, és szintén fából készült tetővel fedték. Kicsivel több mint egy évszázaddal később azonban ez ismét végzetes hibának bizonyult a görög ortodox hit fontos bazilikája számára, mivel az építményt másodszor is felgyújtották az 527 és 565 között uralkodó I. Justinianus császár elleni lázadások során.

Mivel Justinianus nem tudta helyrehozni a tűz okozta károkat, 532-ben elrendelte a Hagia Sophia lerombolását és megbízta Isidoros és Anthemios neves építészeket egy új bazilika építésével. A harmadik Hagia Sophia 537-ben készült el, és ma is áll.

A Hagia Sophia tervezése

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A harmadik és egyben utolsó Hagia Sophia valóban figyelemre méltó építmény. Az ortodox bazilikák hagyományos tervezési elemeit ötvözte egy nagy, kupolás tetővel, egy félkupolás oltárral és két tornáccal. A kupola tartóíveit hat szárnyas angyalt ábrázoló mozaikok borítják. Justinianus császár egy olyan nagy bazilika létrehozására törekedett, mely az egész Bizánci Birodalmat képviseli és elrendelte, hogy az uralma alatt álló tartományok küldjenek építészeti alkotásokat az építéshez. A padlóhoz és a mennyezethez használt márványt Anatóliában és Szíriában állították elő, míg más téglák - melyeket a falakhoz és a padló egyes részeihez használtak - egészen Észak-Afrikából érkeztek. A Hagia Sophia belsejét hatalmas márványtáblák borítják, amelyeket úgy terveztek, hogy mozgó vizet imitáljanak. A Hagia Sophia 104 oszlopát pedig az efezusi Artemisz templomból, valamint Egyiptomból importálták.

A Hagia Sophia felújítása

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
Mivel az iszlám volt az oszmánok központi vallása, a Hagia Sofia-t mecsetté renoválták át. Az átalakítás részeként az oszmánok az eredeti ortodox témájú mozaikok közül sokat a Kazasker Mustafa İzzet által tervezett iszlám kalligráfiával fedtek le. A táblákon vagy medalionokon, amelyeket a templomhajó oszlopaira függesztettek, Allah, Mohamed próféta, az első négy kalifa és a próféta két unokája neve szerepel. A főkupolán lévő mozaikot - amelyről úgy tartják, hogy Krisztus képe - szintén arany kalligráfiával borították.

A mecsetek hagyományai szerint egy mihrabot építettek a falba, hogy jelezzék az iszlám egyik szent városának, Mekkának az irányát. Ebben az időszakban négy minaretet is építettek az eredeti épülethez, részben vallási céllal - a müezzin számára, mely imára hív - részben pedig azért, hogy megerősítsék a szerkezetet a várost ez idő tájt sújtó földrengések után. 1847 és 1849 között svájci építészek vezetésével a Hagia Sofia átfogó felújításon esett át.

Hagia Sofia napjainkban

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A Hagia Sofia politikai és vallási szerepe még ma fontos, közel 100 évvel az Oszmán Birodalom bukása után. 1935-től 2020-ig a legendás építményt a nemzeti kormány múzeumként működtette. 2013-tól kezdve az ország egyes iszlám vallási vezetői arra törekedtek, hogy a Hagia Sofia ismét mecsetként nyíljon meg, míg végül 2020 júliusában sikerrel jártak és ismét ilyen minőségében várja a látogatókat.

Kapcsolódó inspirációk:


Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Isztambul és környékének rejtett csodái | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Izmir | Antalya | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

Aszpendosz csodája | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Antalya kincsei | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Ókori görög és római romok, vízesések és túraútvonalak, erdők és hegyek: Antalya a kalandvágyók igazi paradicsoma.

10 varázslatos török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

Kapcsolódó ajánlatok:


TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
639 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország
839 000 Ft-tól/fő

CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő

GRAND RESORT***** - LIMASSOL

Ciprus
499 000 Ft-tól/fő