Élmények a világ körül

Keresés

Nepál csodái

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál csodái

 
Nepálról elsőre legtöbbünknek a színes imazászlók, az égbe törő sztúpák és a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsai jutnak az eszünkbe. A hegyvidéki ország azonban ennél jóval többet nyújt. Ismerje meg Nepál különleges csodáit!
Nepál fantasztikus úti cél túrázóknak és a spirituális feltöltődést keresőknek egyaránt. De az is megtalálja a számítását, aki egyéni utazóként bele akar csöppenni egy olyan nemzetközi világba, amely talán nem is található meg máshol a világban. Katmandu egyik hangulatos bárjában ücsörögve úgy érezhetjük, velünk van az egész világ, a Föld megannyi pontjáról érkező utazóval közösen kortyolhatjuk el az italunkat. A nepáli utazás ráadásul pénztárcabarát, a nepáliak pedig kifejezetten jó kedélyűek és barátságosak az utazókkal.
Ha igazán szeretnénk megismerni Nepált, legalább két hétre van szükség, amiből gyakran még több is lehet, hiszen gyakran váratlan akadályokkal is szembe kell majd néznünk. De pont ez utóbbi teszi  az itt eltöltött napokat valóban felejthetetlenné. Katmandu felfedezésére érdemes két, három napot szeentelni, akárcsak Bhaktapur templomaira és Patan ősi épületeire a Katmandu-völgyben és akkor a Chitwan Nemzeti Park bejárásáról még nem is beszéltünk.

Úti célok Nepálban

Nepálban annyi a látnivaló, hogy ha egy évet eltölthetnénk az országban, akkor sem láthatnánk mindent. A legfontosabbakat azonban semmiképpen nem szabad kihagyni!

Katmandu

Katmandu régi városközpontja egészen elbűvölő. Érdemes részt venni egy vezetett riksás túrán, hogy fel tudjuk fedezni a régi Katmandu rejtett sikátorait is. A labirintusszerű sikátorokban barangolva nem kerülhetjük el a központi Durbar téren álló pompás Maju Devalt. Itt kell keresni a város "élő istennőjét" (devi) is a Kumari Bahalban, a Durbar és a Basantapur terek találkozásánál, kis szerencsével megpillanthatjuk.

Alaptábor túra

A túrázás szerelmesei benevezhetnek a 12 napos túrára, amely az 5364 méter magas Everest alaptáborba visz, ahonnan hegymászók százai próbálkoznak a csúcsra jutással. Útközben megcsodálhatjuk a színes sztúpákat, átkelhetünk Dhudh Kosi folyó felett magasan húzódó függőhídon. Pihenésképpen teázhatunk az autentikus teaházakban és akklimatizálódhatunk a sherpák fővárosában, Namche Bazarban. A 3400 méter magasan fekvő település egy görög amfiteátrumra emlékeztet: katlan alakú völgyben fekszik. Köves utcái meredeken húzódnak a hegyoldalon felfelé. A városból csodálatos kilátás nyílik a hófödte csúcsokra a Mount Everest, a Lhotse és az Ama Dablam fenséges látványával töltekezhetünk. 

Annapurna túra

Nepál megismerésének egyik legjobb módja az a három hetes kihívás, amely a festői Dharapani faluból az óramutató járásával ellentétes irányban indulva a Marsyandi völgyben kanyarog, számos hegyi falu mellett halad el, mielőtt átkel egy magas hágón, és leereszkedik a felső Kali Gandaki völgy sivatagosabb tájára. A túra főútvonaláról letérve számos egynapos kirándulást is tehetünk, hegyi tavakhoz, lélegzetelállítóan szép kolostorokhoz. Az útvonalat teaházak, valamint Nepál legjobb turistafogadói szegélyezik. Nepálban a tavasz és az ősz jelenti az igazi túraszezont. Júniustól augusztusig tart a monszun, tikkasztó hőséggel és sok esővel, míg a tél keservesen hideg.

Szállás Nepálban

Katmanduban és Pokharában a szálláskínálat az ötcsillagos szállodáktól és a hátizsákos turistáknak fenntartott hostelekig terjed. A kisebb településeken olyan szállásokat találunk majd, ahol a felső szinteken a "deluxe" szobák, míg az alsóbb emeleteken sötétebb, olcsóbb, kizárólag napenergiával "fűtött" zuhanyzókkal felszerelt szállások várják az utazókat. A speciálisabb szálláshelyek közé tartoznak a vendégházak, többnyire közös fürdőszobával és egyszerű berendezéssel. A népszerű túraútvonalak mentén teaházakban is megszállhatunk. Ezeken a helyeken minden étkezés benne van az árban, és ahogy a filmekben is láttuk, esténként a vendégek a teaház társalgójában, étkezőjében gyűlnek össze, amelyet jellemzően jak-trágyával fűtenek.

Gasztokalandok Nepálban

Katmanduban és Pokharában az éttermi kínálat rendkívül változatos, így érdemes kihasználni a pénztárcabarát éttermeket, ahol indiai, kínai, japán, thaiföldi és közel-keleti ételeket, valamint nepáli alapételeket szolgálnak fel. Nepál közkedvelt ételét a daal bhaat tarkari (rizs enyhe zöldséges curryvel és lencselevessel az oldalán) mindenhol megtaláljuk. A tibeti konyha is nagyon népszerű; a momos (töltött gombócok) és a thuk tésztás pörköltek számos változatát megkóstolhatjuk. Népszerű utcai étel a samsa (burgonya curryvel töltött szamósza), a Katmandu-völgyben pedig rengeteg buff (vízibivaly) és kecske szerepel az étlapon. De a jak steakeket és jak hamburgereket is kipróbálhatjuk. A merészebbek az olyan specialitásokkal is kacérkodhatnak mint a swan-puka  (főtt, szeletelt és sült tüdő, fűszeres tésztával töltve), a cho-hi (párolt vérpuding) vagy a ti-syah (sült gerincvelő). Nem szabad kihagyni a juju dhau nevű (sűrű, krémes joghurt) a tejfölből, diófélékből és jaggeryből (pálmacukor) készült édes, ragacsos desszerteket. Csapvizet soha ne igyunk, a chiya-t (masala tea) és a sóval és vajjal ízesített fekete teát viszont ki kell próbálni! A sörrajongók keressék ízletes Sherpa, Everest, Gorkha and Kathmandu söröket.

Utazás egyedül 

Logisztikai kihívásokkal mindenképpen számolni kell, tekintettel a zord terepviszonyokra, a kis repülőgépekkel bonyolított, erősen időjárásfüggő légi közlekedésre, valamint a földrengés és földcsuszamlás által megrongált utakra. A legjobb megoldás tehát repülés, de a kisebb légitársaságok nem kifejezetten megbízhatóak. A buszos közlekedés hihetetlenül olcsó, de olykor csak a tetőn, a csomagok mellett jut hely. Az utazási irodák által üzemeltetett turistabuszok a népszerű úti célokra drágábbak, de kevésbé zsúfoltak. Autót vagy motorkerékpárt is bérelhetünk, de csak teljes körű biztosítással tegyük. A városokon és településeken belüli rövid távú utazásokhoz kerékpáros riksát, e-riksát vagy taxit vehetünk igénybe. Alkudozni minden esetben ér!

Nepáli szokások

Nepál túlnyomórészt buddhista ország, az emberek barátságosak és vendégszeretőek, de a rövidnadrágok és az ujjatlan felsők sem a férfiak, sem a nők esetében nem kívánatosak. A templomokban a cipő levétele kötelező, és leülve, ügyeljünk arra, hogy a talpunk soha ne mutasson Buddha-kép vagy egy másik személy felé. Soha ne lépjünk át senki lábán, és soha ne érintsünk meg senkit a fején és a mutatóujjunkkal, ne mutogassunk, használjuk az egész kezet. Ha hordárokat vagy hegyi vezetőket fizetünk, mi felelünk egészségükért és jólétükért, győződjünk meg róla, hogy rendelkeznek egészségbiztosítással.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Kapcsolódó ajánlatok:


INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő