Élmények a világ körül

Keresés

Krakkó kincsei

Krakkó kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A vásárlástól a városnézésig Krakkó ezernyi élménnyel szolgálhat. járja be velünk Krakkó és környékének legfontosabb nevezetességeit!

Bemutatjuk Krakkót és környékét!

Lengyelország egyik ékszerdoboza, Krakkó ezernyi élménnyel szolgálhat a vásárlástól a városnézésig. Krakkó fő vonzereje elsősorban a történelmi látnivalók sokaságából és a gazdag épített örökségéből adódik, illetve abból a hamisítatlan krakkói hangulatból, amelyet egyszer mindenképpen érezni kell.
Lengyelország | Krakko | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
A történelem kedvelőinek kihagyhatatlan állomást jelenthet a krakkói túra során a Lengyel Repülési Múzeum meglátogatása, a második világháborúval kapcsolatos helyszínek bejárása, így Oskar Schindler gyárának felkeresése, illetve szomorú mementóként, a Krakkóhoz közel fekvő Auschwitz-Birkenau tábor és múzeum bejárása. Az építészet rajongói számára sarokpont a 19 lengyel király temetkezési helyéül is szolgáló Szent Szaniszló-székesegyház és a Szent Mária-bazilika meglátogatása. De kulináris élményekben sincs Krakkóban hiány, amelyek megszerzésére a legjobb terepet a központi piactér éttermei és kávézói kínálják. A város lüktető éjszakai életével pedig az óvárosban és az egykori zsidónegyedben, a Kazimierzben érdemes ismerkedni. Kezdő lépésként most járja be velünk Krakkó és környékének legfontosabb nevezetességeit!

Rynek Glowny

Lengyelország | Krakko | Rynek Glowny - OTP Travel Utazási Iroda
A város egykori piactere Krakkó egyik ékessége, egyúttal a világ legnagyobb középkori piactere. A tér bejárása valóban minden krakkói kirándulás fénypontja. Az óváros földrajzi központja minden turistát mágnesként vonz, a hangulata semmihez sem fogható. Valósággal lüktet, helyiek és turisták ezrei nyüzsögnek itt éjjel-nappal.
A tér története a XIII. századig nyúlik vissza, és a 200×200 méteres kiterjedésével igen szembetűnő. Legfontosabb látnivalói közé tartozik a kéttornyú Mária-templom (Kościół Mariacki), a Szent Adalbert-templom (Kościół św. Wojciecha) illetve a Posztócsarnok.
A piactér keleti sarkán álló Szent Mária-bazilika (Áldott Szűz Mária Mennybemenetele-bazilika) eredetileg a XIII. században épült gótikus stílusban. A tatárok azonban nagy károkat okoztak az eredeti épületben, így a XIV. században újjáépítették. Két tornya különböző stílusú és magasságú az épület azonban harmonikus egységet képez. A Máriának szentelt főoltárt Veit Stoss 1477-1489 között készítette, a 13 x 13 méteres szárnyas oltárfelépítmény (poliptichon) főtestből és két behajtható oldalszárnyból áll, rajta számos figurával. Az oltár fő témája Mária halála, illetve mennybemenetele, továbbá Mária megkoronázása, ahol Lengyelország legfontosabb szentjei, Szent Szaniszló és Szent Adalbert segédkeznek. A két oldalsó szárny Mária, illetve Jézus életéből mutat részleteket.
A krakkói Wawel-székesegyház Lengyelország egyik legfontosabb temploma. A Szent Szaniszló-székesegyház a Krakkói főegyházmegye érseki főszékesegyháza Wawel-dombon. Falai között koronázták a lengyel királyokat és sokuknak itt van végső nyughelyük is. A katedrálist Szent Szaniszlónak, a lengyelek legfontosabb nemzeti szentjének szentelték. A mai gótikus templom helyén két korábbi román katedrális állott. A korábbit, mely Vitéz Boleszláv fejedelem idejében épült, Szent Vencelnek szentelték. Építését 1020-ban kezdték meg. A katedrális azonban 1305-ben leégett. Az újjáépítés a Szent Margit kápolnával kezdődött és 1364-ben fejeződött be. A templomot 1364. március 28-án Nagy Kázmér jelenlétében szentelték fel. 1817-ben itt helyezték el Józef Poniatowski herceg hamvait, majd 1818-ban Tadeusz Kościuszko sírját is alakították ki. 1890-ben Adam Mickiewicz, 1927-ben Juliusz Słowacki végső nyughelye is a székesegyház lett. 1935-től Józef Piłsudski marsall, 1993-tól Władysław Sikorski is itt nyugszik.

A Schindler gyár

Lengyelország | Krakko | A Schindler gyár - OTP Travel Utazási Iroda
A Schindler listája című fimből megismert üzem ma múzeum. A gyár története 1937-ig nyúlik vissza, amikor Izrael Kohn, Wolf Lúzer Glajtman és Michael Gutman megalapította az első Kis-Lengyelországi fém termékek gyárát (Pierwsza Małopolska Fabryka Naczyń Emaliowanych i Wyrobów Blaszanych „Rekord” Sp. z o.o). A gyár 1939 júniusában azonban csődöt jelentett. Schindler 1939 szeptemberében, Krakkó megszállásakor érkezett a városba. Novemberben megvette a gyárat, melynek új neve a Deutsche Emailwarenfabrik (DEF) lett. Schindler a hadsereg részére gyártott fazekakat és serpenyőket. Kezdetben főleg lengyeleket, majd a költségek csökkentése miatt egyre több zsidót alkalmazott a krakkói gettóból. A gyárban sokkal jobb életkörülmények uralkodtak, mint a gettóban, így szívesen álltak itt munkába dolgozók. 1942-ben azonban megkezdődött a krakkói zsidók internálása. Schindler ekkor lépet közbe és a likvidálással megbízott SS tisztet meggyőzte, hogy a gyárat alakítsák a płaszówi munkatábor altáborává (subcamp), így a munkásai a gyárban maradhattak. 1944 őszén a gyár és dolgozói a háborús helyzetre hivatkozva átköltöztek Csehszlovákiába; Schindler ekkor írta össze a listát, amellyel a mintegy 1200 zsidó dolgozójának az életét is megmentette.
A múzeumban 45 kiállító teremben pillanthatunk bele a háborús évek krakkói hangulatába, ismerhetjük meg a krakkói zsidók sorsát, mindennapi életét. Schindler gyárának meglátogatása egy felkavaró időutazás, amit a múzeum vezetése 13 év alatti gyerekeknek nem is ajánl.

Wieliczkai sóbánya

Lengyelország | Krakko | Wieliczkai sóbánya - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökség részét képező wieliczkai sóbánya Lengyelország legrégebbi sóbányája, a XIII. századtól 2007-ig a krakkói sóbányászat fontos helyszíne volt. Sótelepei a miocén korban keletkeztek. 1976-tól lengyel műemléki listára került, 1978-ban pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1989-ben pedig a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. 1951-ben óta működik itt a Krakkói sóbányák múzeuma (Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce). A wieliczkai bányának 9 szintje van, az első – a Bono szint – 64 méter mélyen fekszik, míg az utolsó 327 méter mélyen van. A tárnák összes hossza meghaladja a 300 kilométert. Egyedülálló mikroklímával rendelkezik, melynek a nagy pára- és nátrium-kloridtartalom mellett állandó hőmérséklete van.
A bányát mintegy egymillió turista látogatja évente, érdemes vezetett túrára befizetni. Ennek időtartama körülbelül 2 óra.

Lengyel Repülési Múzeum

Lengyelország | Krakko | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
A belvárostól néhány kilométerre északkeletre található Lengyel Repülési Múzeum, a repülés rajongóinak paradicsoma. Az Osztrák-Magyar Monarchia által létrehozott Rakowice-Czyzny repülőtér helyén, amely Európa egyik legrégebbi katonai repülőgép-leszállópályája. A múzeum gyűjteményébe több mint 150 repülőgép és közel 200 repülőgép hajtómű tartozik, közlük néhány igazi ritkaság. A múzeum rendelkezik például a PZL P.11 vadászrepülőgép egyetlen fennmaradt példányával és egy szintén ritkaságszámba menő orosz Grigorovich M-15-ös is a gyűjtemény része.

Auschwitz-Birkenau múzeum

Lengyelország | Krakko | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Krakkótól nyugatra, háromnegyed órás autóútra Oswiecim városában fekszenek az Auschwitz I és az Auschwitz II-Birkenau neveken emlegetett megsemmisítő táborok. Több mint 1,1 millió ember veszítette el az életét ezek között a falak között. Az Auschwitz-Birkenau tábor és múzeum Európa egyik legjobb állapotban megőrzött koncentrációs tábora. Érdemes szakavatott kísérővel végigjárni, fontos, de kevéssé ismert tényeket ismerhetünk meg, miközben tragikus emberi sorsok is kirajzolódnak előttünk.

Kapcsolódó inspirációk:


Częstochowa Fekete Madonnája - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!

6 Krakkó környéki finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Krakkó és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag.

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.