Élmények a világ körül

Keresés

Szlovák sajtok nyomában

Szlovák sajtok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
Északi szomszédaink erősek a sajtgyártásban. Ismerje meg a szlovák kézműves tejipar remekműveit!

Szlovák sajtok nyomában

Jól tudjuk, északi szomszédunk, Szlovákia erős a sajtgyártásban. De vajon helyesen ismerjük a legnépszerűbb fajtákat? Összeállításunkból most kiderül, melyek a szlovák kézműves tejipar remekművei.

Ovčí hrudkový syr - Salašnícky

Szlovákia | Szlovák sajtok | Ovčí hrudkový syr - Salašnícky - OTP Travel Utazási Iroda
Pasztörizálatlan juhtejből készül, kézzel formázva formázva, amely egyedi ízét a hegyvidéki régiókban alkalmazott hagyományos eljárástól nyeri. Súlya legfeljebb 5 kilogramm lehet, a felülete száraz, belül apró lyukak és repedések vannak. Színe fehér vagy halványsárga, íze finoman enyhe, tiszta, friss, enyhén savas, a juhtejtermékekre jellemző. A textúra meglehetősen szilárd, ugyanakkor rugalmas is. Körtével, édes borokkal kínálva a legfinomabb.

Oravský korbáčik

Szlovákia | Szlovák sajtok | Oravský korbáčik - OTP Travel Utazási Iroda
Az oravský korbáčik tehéntejből készült párolt húrsajt, nagyon hasonló rokonához, a Zázrivský korbáčikhoz. Lehet füstölt vagy nyers állapotú, egyedi, ostor formája teszik különlegessé (szlovákul korbáčik).
Árva környékén készül a XIX. század második fele óta, akkor ez jelentette az egyetlen jövedelemforrást a helyi sajtkészítők számára. Szinte teljes egészében kézzel állítják elő, a sajtdarabokat forró vízben gőzölik, húrokba húzzák, majd ostorokká fonják össze, munkaigényes és sok kézügyességet igényel a gyártása. Az Oravský korbáčik textúrája szálas, hasonló a tésztához. A füstölt fajták füstös illatúak, sárga színűek és valamivel sósabbak füstöletlen társaiknál. Füstölt vagy sem, az íze finoman tejszerű, sós és savas. Ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, de ajándékba vinni sem szokatlan dolog.

Szlovák bryndza

Szlovákia | Szlovák sajtok | Slovenská bryndza - OTP Travel Utazási Iroda
A bryndza a hegyvidéki régiók speciális sajtja. Juhtejből készül, neve, a bryndza, a román sajt szóból származik. A sajt színe fehér, enyhén nedves, finom aromája van, ami egyedülállóan savanykás ízzel párosul, kissé sós és fűszeres. A bryndza két kedvelt szlovák nemzeti étel, a bryndzové halušky és a bryndzové pirohy fő összetevője.

Zázrivský korbáčik

Szlovákia | Szlovák sajtok | Zázrivský korbáčik - OTP Travel Utazási Iroda
A Zázrivský korbáčik tehéntejből készült párolt húrsajt. Van sima és létezik füstölt változatban is Formája és elkészítésének módja a oravský korbáčikhoz hasonlatos. Ezt a sajtot északon, a Zázrivá területén készítik a XIX. század második fele óta.
Íze mindkét változatban tejszerű, sós és enyhén savas. Korbáčik kedvelt csemege, főként jeles alkalmakkor kerül az asztalra.

Szlovák oštiepok

Szlovákia | Szlovák sajtok | Slovenský oštiepok - OTP Travel Utazási Iroda
A slovenský oštiepok hagyományos félkemény sajt, amely félzsíros juhtejből, tehéntejből vagy kettejük keverékéből készül. Több verzióban létezik, füstölt, füstöletlen, párolt és nyers változatban. Ma már nagyüzemi szinten gyártják, de a legfinomabbak a hegyvidéki területeken készített, hagyományos módon érlelt változatok. Alakja tojást vagy fenyődobozt formáz, a füstölés során aranybarna színt kap, belül lágyan sárgás színű. Állaga szilárd és homogén, szeletelve apró repedések alakulnak ki rajta. Íze finom enyhén sós, savanyú vagy pikáns, jellegzetes füstös zamatú. Száraz fehérborokkal vagy sörrel társítva a legfinomabb.

Szlovák parenica

Szlovákia | Szlovák sajtok | Slovenská parenica - OTP Travel Utazási Iroda
Lágy, párolt sajt pasztörizálatlan juhtejből. Cigaya és Kelet-fríz juhok adta alapanyagból. Készül nyers juh- és tehéntej keverékével is, de a juhtej-tartalomnak a parenica esetében legalább 50% -nak kell lennie.
A parenicát párolják és enyhén füstölik. Aromája füstös, jellegzetes, íze finom, enyhe és enyhén sós. A textúrája rugalmas, belső részén szálak szálakba áll össze, színe sárga vagy sárgásbarna színű, amit füstölés és párolás során nyer el. Eredetileg a XIX. század elején Zólyom és Breznóbánya környékén gyártották, mára azonban gyakorlatilag Szlovákia minden részén elterjedt.

Tekovský salámový syr

Szlovákia | Szlovák sajtok | Tekovský salámový syr - OTP Travel Utazási Iroda
A Tekovský salámový syr pasztőrözött, teljes zsírtartalmú tehéntejből készült félkemény sajt a Szlovákia Tekov régiójából, a Nyitra és Besztercebánya környékéről. 1949 óta készül. Füstölt és nyers verzióban is előállítják, a szalámihoz hasonló, hosszú hengeres alakja miatt könnyen felismerhető. Állaga puha és rugalmas, apró lyukakkal tarkítva. Íze enyhén savas és sós, a rövid érlelési periódusnak köszönhetően aromás és tejszerű. Külseje fehér vagy sárga, vagy a füstölt fajták esetében aranysárga. A tekovský salámový kiváló étkezés utáni harapnivalóként vagy előételként, pohár borral kínálva.

Ovčí salašnícky údený syr

Szlovákia | Szlovák sajtok | Ovčí salašnícky údený syr - OTP Travel Utazási Iroda
Az Ovčí salašnícky údený syr egy egyedi alakú, puha sajt, amelyet a szlovák hegyvidéki területeken és a juhászkunyhókban hagyományos módon, pasztörizálatlan juhtejből kézzel készítettek. A salašnícky neve a salaš szóból ered, ami az előállításának helyszínére, a pásztorkunyhóra utal. A sajtot keményfán füstölik, alakja rendkívül változatos, akár szív formájú is lehet. Külső felületén szilárd és száraz, némi kéreggel. Belseje sárga színű, szilárd textúrájú, szeleteléskor apró lyukak bukkannak elő. Íze füstös és enyhén savas. Burgonyagombóccal és erős sörrel párosítva mennyei csemege.

Kapcsolódó inspirációk:


Szlovákia | Bajmóc ékköve: a vár - OTP Travel Utazási Iroda
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!

Szlovák csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!

Szlovákia | Kassa csodája: a dóm - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.

Fedezze fel Pozsonyt! - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.