Élmények a világ körül

Keresés

Charles Dickens és London

Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
Charles Dickens fordulatos élete és rendkívüli munkássága London kulisszáitól elválaszthatatlan.

CHARLES DICKENS ÉS LONDON

Korának ünnepelt irodalmi sztárja, a karácsony divatba hozója, Viktória királynő egyik kedvenc írója volt. Charles Dickens fordulatos élete és rendkívüli munkássága London kulisszáitól elválaszthatatlan, s London ma nem lenne ugyanaz Dickens művei nélkül.
A viktoriánus Anglia egyik legkedveltebb írója, Copperfield Dávid és Twist Olivér „atyja” idén 150 éve, hogy örökre lehunyta szemét. Korának valóságos sztár-írója volt, könyveit, személyét, felolvasásait rajongás övezte. Karácsonyi ének című kisregénye ma is a téli ünnepkör egyik legolvasottabb műve, világszerte hozta divatba a karácsonyi ünneplését.
Charles John Huffam Dickens 1812. február 7-én született Portsmouth-ban, Elizabeth és John Dickens második gyermekeként. A Dickens család a korai, boldog Kentben töltött évek után 1823-ban Londonba, a Camden Townba költözött, ahol azonban az apa hamarosan az adósok börtönébe került, a 12 éves Charles pedig a Warren’s Blacking Warehouse cipőpasztagyár munkása lett. Lelkileg sosem heverte ki az itt eltöltött éveket, s remek jellemábrázolásai, szociális érzékenysége és a társadalmi reformok iránti figyelme később is ezekből az időkből táplálkozott - elég csak a mostohaapja gyárában dolgozó Copperfield Dávidra gondolni. Ifjúként ügyvédi gyakornok volt, majd a londoni parlamentben volt tudósító, mielőtt az írást választotta hivatásául.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
Napilapokban, folytatásban megjelenő regényeit kezdetben Boz álnéven írta. Egyre növekvő rajongótábora hétről hétre felfokozott izgalommal várta a szereplők sorsának alakulását a bravúrosan, a legnagyobb izgalmaknál elvágott történetekben. Hatalmas népszerűségét részben annak köszönhette, hogy olvasói úgy érezték művei által, ő is egy közülük. Kis emberek sanyarú sorsáról írt, gyári munkásokról, zálogházban, adósok börtönében szenvedőkről, a jó és a rossz szembenállásáról, tiszta és nagy érzelmekről, melyekkel könnyen azonosultak az olvasók.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
Charles Dickens Karácsonyi ének (eredeti címén: A Christmas Carol) című kisregénye 1843-as megjelenése óta a legnépszerűbb karácsonyi történet és számos filmes feldolgozást is megélt. A zord szívű és fösvény Ebenezer Scrooge találkozása a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemeivel, végül jó útra térése az olvasók tömegeinek szívét melengette meg és a modern karácsonyok ünneplését keltette életre világszerte. A kisregény állítólag az első karácsonyi képeslap megszületésére is hatással volt: Sir Henry Cole fejéből a mű megjelenésével egy évben pattant ki a postai úton kézbesített, ünnepi jókívánsággal és képpel ellátott üdvözlőlap gondolata, mely így gyorsabban célba ér, mint a kézzel írott, személyesen kiszállított levelek. Az első karácsonyi képeslapon John Calcott Hosley illusztrációja magát Cole-t és családját ábrázolja ünnepi környezetben.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
A dickensi London képe a mindig ködbe burkolódzó, sötét utcákkal, az ódon házak ablakaiból kiszűrődő fényekkel nagyban hozzájárult a mai London imázsához, Dickens és London ma is elválaszthatatlanok. Az író legnagyobb múzsája és műveinek egyik állandó főszereplője London volt, kontrasztjaival, szegénységével és gazdagságával, sötétségével és csillogásával. Varázslámpásának hívta a várost, mely segített életre hívni fantáziáját. Zord utcáit gyakran rótta éjszakánként, állítólag olykor akár több tíz kilométert is megtéve, miközben fejében újabb és újabb karakterek és cselekmények rajzolódtak ki. Műveinek lapjain pedig London az angliai nagyváros prototípusaként kelt életre. Noha a mai metropolisz régi részletei sokban idézik fel az akkori várost, Dickens korának Londonja merőben más volt: az utcák keskenyek és sötétek voltak, a Covent Garden helyén zajos piac működött és a Temze partja is egészen másként festett.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori cipőpaszta gyár a mai Hungerfort híd lábánál állt. A Waterloo hídtól kőhajításnyira lévő Wellington Streeten két házhoz is köze volt az írónak: előbb a 16-os szám alatt lakott, majd a 26-os számba költözött, ahol ma tábla tanúskodik az 1859 és 1870 közötti időkről, amikor Dickens „All year round” című magazinjának irodái és magánlakásai működtek itt. A Tavistock House-ot Dickens 1851-ben vásárolta meg és 1861-ig élt itt. A ház falai között született az Örökösök, a Nehéz idők és a Kis Dorrit című regénye. Tovább haladva észak felé, a Doughty Street 48-49 alatt ismét fontos Dickens-helyszín áll: a Charles Dickens Museum, mely 1837-39 között szolgált az író otthonául. Twist Olivér és Nicholas Nickleby is e házban „született”. A különleges múzeumban a legendás íróasztaltól a személyes holmikon, kéziratikon és ritka kiadásokon át az apró relikviákig több mint százezer tárgy őrzi hűen Dickens emlékét. A múzeum weboldalán interaktív túrával is be lehet lesni a legendás falak közé, ezen kívül számtalan virtuális program és beszélgetés is megtekinthető, decemberben karácsonyi különkiadásokkal és aktualitásokkal.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda

Dickens regényeiben több mint száz különböző londoni helyszín bukkan fel, némelyik igen gyakori vendég a lapokon. A Szent Pál-katedrális mellett kedvencei voltak a régi hidak is: a London Bridge, a Westminster Bridge, a Blackfriar Bridge és a Waterloo Bridge jelent meg leggyakrabban könyveiben. Mégis, a legtöbbször a Westminster-palota jutott szerephez műveiben, talán azért, mert Dickens parlamenti újságíróként kezdte pályafutását. A Dickensi helyszínek bejárására remek városi séták kínálnak lehetőséget Londonban járva, vagy akár otthonról virtuálisan is, például a London Walking Tours oldalán .
 
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda
Charles Dickenst hosszú gyengélkedés, ám rendíthetetlen felolvasó-turnéi után, 1872-ben érte a halál kenti otthonában, a Gads Hill Place-n, mely ma magániskolaként működik. Bár végakaratában szerényebb temetésre vágyott, földi maradványait a londoni Westminster Apátság Poet’s Cornerében helyezték örök nyugalomra. Temetése szűk körben zajlott, de sírjánál három napig róhatták le tiszteletüket kedvelői, rajongói.
 Charles Dickens és London - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Bristol, az átváltozóművész - OTP Travel Utazási Iroda
Egykori dohos dokkjai kulturális intézmények formájában keltek újra életre.

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Ilyen nincs, és mégis van - OTP Travel Utazási Iroda
Nem mesebeli vagy filmes helyszínekről van szó, hanem a valóságban is létező, furcsa vagy vitatott státuszú országokról.

Utazás Európa legjobb városaiba  - OTP Travel Utazási Iroda
Kilenc város, ahová feltétlenül el kell utaznia!

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

A királynő kedvenc helyei az Egyesült Királyságban - OTP Travel Utazási Iroda
II. Erzsébet királynő rengeteget utazott uralkodása alatt, az Egyesült Királyságban azonban mindig otthonra és megnyugvásra lelt. Megmutatjuk a kedvenc helyeit Skóciától Angliáig!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Párizs, a fények városa - OTP Travel Utazási Iroda
Párizsban este is sok izgalmas, érdekes látnivaló várja!

Marseille - A mediterráneum kapuja
Évezredeken átívelő történelmi hagyományokat, barátságos lakosokat, gazdag gasztronómiát kínál.

Franciaország arcai - OTP Travel Utazási Iroda
Franciaország változatos vidékei között mindenki megtalálja a számára legvonzóbb célpontot.

A francia hagyományok őrzője, a Marais-negyed - OTP Travel Utazási Iroda
A Marais egy autentikus párizsi negyed, ahol számos francia hagyomány megmaradt. Tartson velünk és fedezze fel Párizs bohém szegletét.

Párizs ámulatba ejtő parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs számtalan történelmi parkkal, különleges kerttel és zöldterülettel rendelkezik, ahol érdemes megpihentetni a városnézéstől megfáradt lábainkat.

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs régi fényükben tündöklő fedett átjárói igazi szecessziós és neoklasszicista építészeti gyöngyszemek, melyeket mindenképpen érdemes felfedezni, ha itt járunk.

A Louvre rejtélyes történetei
A párizsi Louvre a világ legnagyobb és legünnepeltebb múzeuma. Összegyűjtöttünk 8 érdekességet, melyet talán még Ön sem tudott a francia főváros egyik ékkövéről.

Kapcsolódó ajánlatok:


RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre