Élmények a világ körül

Keresés

A Machu Picchu felfedezése

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák elveszett városának felfedezése kalandregénybe illő fordulatokban bővelkedett.

A Machu Pichu felfedezése

Amikor 1911. július 24-én Hiram Bingham amerikai régész először pillantotta meg a Machu Picchu romjait, nem tudhatta, hogy felbecsülhetetlen kincset fedezett fel az utókornak, mely ma a világ egyik legvágyottabb turisztikai célpontja.
 

Az inkák elveszett városának felfedezése kalandregénybe illő fordulatokban bővelkedett.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Cuscóból (szinte) minden út a Machu Picchu-hoz vezet. Peru első számú látnivalója, az inkák elveszett városa az Andok déli részén bújik meg, 2450 méterrel a tengerszint felett. Az inka építészet mesterműve 1450-ben épült, s ma sem tudni bizonyossággal, hogy pontosan milyen funkciót töltött be az inkák életében, ahogyan az sem ismert, hogy miért néptelenedett el szinte egyik napról a másikra az 1500-as években. Feltételezhető, hogy spirituális szerepet töltött be és az inka uralkodók pihenőhelyéül, menedékéül szolgált. Elnéptelenedését követően több száz éven át létezése titok volt, amelyet csak a régióban élő földművesek ismertek.
A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Mindez 1911 nyarán változott meg, amikor a Yale Egyetem tudósa, a honolului születésű Hiram Bingham egy kis kutatócsoporttal megérkezett, hogy felkutassa az inkák híres "elveszett" városát, Vilcabambát. Bingham és csapata gyalog és öszvéren utazva jutott el Cuzcóból az Urubamba-völgybe, ahol egy helyi földműves mesélt nekik a közeli hegy tetején található romokról. A földműves a hegyet Machu Picchunak nevezte el, ami az őslakosok kecsua nyelvén azt jelentette, hogy "Öreg Csúcs". Binghamet egy földbérlő, Melchor Arteaga vezette, és a perui polgárőrség Carrasco nevű őrmestere kísérte el a hegygerincre történő mászásra, melyet zord körülmények között, hidegben és szitáló esőben tettek meg. Amikor megérkeztek, két helyi parasztcsaládot, a Recharte és az Álvarez családot találták itt. A családok a romoktól délre fekvő platókat használták a földművelésre, és azóta is működő inka csatornából hozták az öntözésre szánt vizet. Ők voltak, akik megmutatták neki az út további részét, és a 11 éves Pablo Recharte vezette el Binghamot a Machu Picchu bejáratát jelző kőteraszok bonyolult hálózatához. Bár a sűrű növényzettel benőtt romok nem Vilcabambát rejtették, az újra felfedezett Machu Picchu szentélye ma a leghíresebb inka romváros.
A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Az izgatott Bingham egy hatalmas sikernek örvendő könyvben (Kalandozások az inkák földjén – A Machu Picchu felfedezése) adta hírül felfedezését, lelkes turisták tömegeit inspirálva arra, hogy az ő nyomdokaiba lépve feljussanak az inka ösvényen. Maga a hely lenyűgöző, 8 kilométer hosszúságú és több mint 3000 kőlépcső köti össze a különböző szinteket. Napjainkban évente több mint 300 000 ember járja be Machu Picchut, dacolva a tömeggel és a földcsuszamlásokkal, hogy lássa a napfelkeltét vagy a naplementét a "Szent Város" tornyosuló kőemlékei felett. Sokan spirituális okokból, a hely különleges energiái miatt is elzarándokolnak ide. A legtöbb turista a Szent Völgyből Aquas Calientesig – a Machu Picchu lábáig közlekedő panorámavonattal indul a város megismerésére, mely az Urubamba-folyó mellett ereszkedik lefelé a világ egyik legszebb völgyében. Azoknak, akik az inka ösvény meghódítására vállalkoznak, egy merőben más élményben lesz részük. A 4-5 napos, 3-4000 méteres magasságban megtett gyalogtúra során az Andok „szelleme”, zabolátlan erdőségek és különleges inka városok mutatják meg magukat, s az éjszakákat sátorban töltik a túrázók. Az út végén a Machu Picchu vár, melynek látványa, s az ott átéltek életre szóló emléket nyújtanak az utazóknak.

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő