Élmények a világ körül

Keresés

További 25 furcsa tény az USA-ról

További 25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos országot!

További 25 furcsa tény az USA-ról

1.

A kaliforniai Lancasterben egy esetleges forgalomi dugóban sem unatkozik az autós. Már amennyiben a Musical Highway-en torlódik a sor. Ez az útszakasz ugyanis Rossini operájának, a Tell Vilmosnak nyitányát játssza, az arra elhaladók legnagyobb örömére.

2.

Star Trek rajongóknak kötelező megálló Kirk kapitány „jövőbeli sírhelye” Riversideban, Iowa államban.

3.

Az Idaho folyó olyan hosszú, hogy 40-szer átérné az Egyesült Államokat.

4.

Centralia egy Pennsylvaniaban lévő apró település, hogy nem hallottunk róla, az megbocsátható. Pedig egykor volt itt általános iskola, középiskola, hét templom, öt hotel, közel 30 saloon, söröző, két színház, bank, posta és 30 különféle bolt. 1962 májusában a város vezetősége a tűzoltókat bízta meg, hogy takarítsák ki a várost. Összegyűjtötték a szemetet a régi bányajáratokba, majd költségkímélő megoldásként begyújtották, aztán hagyták égni. Amikor minden szemét elégett, eloltották a tüzet. Majd jóval később rájöttek…. a föld alatt izzik a szén. Napjainkban a tűz kiterjedése mintegy 1.6 km², ami több irányban is folyamatosan terjed. Akár ezer évig is éghet, hatalmas mennyiségű szén-monoxidot és egyéb mérges gázokat engedve a légkörbe. A város szimbolikus halálát a 17927-es postai irányítószám visszavonása jelentette 2002-ben. Talán nem kellett volna felgyújtani a bányát!

5.

A legutolsó felmérés szerint Utah a legboldogabb amerikai állam, őt követi Minnesota. A két legboldogtalanabb állam pedig Alabama és Nyugat-Virginia.

6.

2013 nyarán ismét napelemek kerültek a Fehér Házra. Először a 70-es évek végén Jimmy Carter, az akkori demokrata elnök telepíttetett napelemeket az épületre az olajválság idején. Ezeket azonban az utódja, Ronald Reagan eltávolíttatta. A mostaniakat Obama elnök telepíttette.

7.

Monowi egy Nebraska állambeli apró falu, melynek mára mindössze egyetlen lakója maradt, a 83 éves Elsie Eiler. Az idős hölgy egy mobilházban lakik, és könyvtárat is fenntart egy kis házikóban, amibe 5000 könyvet zsúfolt be. Elsie élete elég szürreális. Mivel ő a polgármester is, minden évben adóemelést rendel el saját magától, hogy működtetni tudja a négy utcai lámpát, és saját magának ad likőrkészítéshez engedélyt. Ő működteti az egyetlen megmaradt, használható állapotú üzletet, a Monowi tavernát. Vásárlói a közeli kisvárosokból érkeznek illetve a Monowi mellett elhaladó autópályán utazók térnek be hozzá.

8.

New York minden évben 2,5 centimétert távolodik Londontól.

9.

Whittier egy festői alaszkai falu, és összesen 218 lakója van. Ami azonban különlegessé teszi a települést, hogy szinte mindannyian egy tető alatt laknak. A 14 emeletes Begich toronyban a lakások mellett rendőrség, iskola, beltéri játszótér, bolt, fogadó, mosókonyha és posta is megtalálható.
További  25 furcsa tény az USA-ról  - OTP Travel Utazási Iroda

10.

Kentucky-t a nemes bourbon whiskey tette fel a világ térképére. Whiskeys hordóinak száma jó kétmillióval meghaladja lakóinak számát.

11.

Kalifornia hivatalos állata a grizzly, annak ellenére, hogy 1922 óta nem láttak arrafelé a medvefajtából.

12.

St. Louis-i olimpia 5 hónapig tartott, egész pontosan 1904. július 1. és november 23. között rendezték meg az ötkarikás játékokat. Mivel meglehetősen gyenge volt az érdeklődés, úgynevezett & Etnográfiai olimpiával próbálták színesíteni a programot, mutatványosok, pincérek, postások versenyeztek különböző számokban.

13.

A kibocsátott 100 dolláros bankjegyek csupán egyharmada van az USA területén.

14.

A Virginia állambeli Chincoteague -szigetén él a világ egyik utolsó elvadult lóállománya. Az átlagosan 125 cm marmagassággal rendelkező pónikat 92 éve minden évben összeterelik és átúsztatják őket az Assateague-szigetről Chincoteague szigetére, ahol a fiatal állatokat eladják, ebből tartva fenn azt a nemzeti parkot, ahol a vadlovak szabadon élhetnek. Nagyon látványos program!

15.

Ohio 1803. március 1-én, 17. államként csatlakozott az unióhoz, jóllehet ez csak 150 évvel később, 1953-ban vált papíron is hivatalossá, mivel annak idején az amerikai kongresszus nem hozott róla törvényt.

16.

A dakotai Spearfish-ben az ember nem is tudja hogy öltözzön. 1943-ben megbolondult az időjárás: 2 perc! alatt 27,2 fokot emelkedett a hőmérséklet.

17.

A Mill Ends park egy parányi park az Oregon állambeli Portland belvárosában. Ez a legkisebb park a világon a Guinness Rekordok Könyve szerint; a park egy 61 centiméter átmérőjű kört foglal el útsávok közt.

18.

Az amerikai légtérben átlagosan 5000 repülőgép van a nap bármely órájában.

19.

Arkansasban számos gyémántlelőhely található, amatőröknek azonban a Crater of diamonds State Parkot ajánljuk. Itt ugyanis amit talál az ember azt meg is tarthatja. Voltak itt már nagy fogások!

20.

Pontchartrain Causeway volt a világ leghosszabb víz feletti hídja 2011-ig. Tulajdonképpen két, egymás mellett futó hídról van szó, amelyek hossza egyenként 38 kilométer. Fantasztikus, de egyben rémisztő látvány is, amikor az öbölben leszáll a köd, ilyenkor olyan látványt nyújt, mintha a felhők felett lebegne a hatalmas acélszerkezet.

21.

Hawaii az egyetlen állam, ahol királyi palota van.

22.

Léteznek kék bőrű emberek, mégpedig Kentucky állam völgyéből származnak. A betegséget egy recesszív gén által létrejött enzimhiány okozza, a gént pedig hat generációval ezelőtt egy francia bevándorló és felesége vitte be a területre.

23.

Az amerikai-kanadai határon fekvő Stanstead-ben létezik egy operaház, melynek egyik fele az USA-ban, míg a nézőtér másik fele Kanadában van.

24.

Az Államokban több, mint 2 500 oltalom alatt álló nemzeti öröksége van. Ebből mindösszesen kettő, a San Franciscói és a New Orleans-i St. Charles villamos „mozog”.
További  25 furcsa tény az USA-ról  - OTP Travel Utazási Iroda

25.

A csillagsávos amerikai lobogót egy akkor 17 éves diák, Robert G. Heft tervezte. A zászlót eredetileg egy iskolai feladatra tervezte és adta be, négyes alát kapott. Amikor hivatalosan is az USA nemzeti zászlajává választották, a tanára két év után visszamenőlegesen ötösre javította a jegyet.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre