Élmények a világ körül

Keresés

Adventi szokások és hagyományok

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Advent elvarázsol mindenkit!

Adventi szokások és hagyományok

Advent időszaka november utolsó napján vagy a hozzá legközelebb eső vasárnap kezdődik és karácsonyig tart. Ezekben a hetekben szeretünk lelkileg is ráhangolódni a közelgő ünnepekre, sétálni a tündöklő fényárban úszó utcákon és finomságokat kóstolni.
 

A hazai adventi vásárokat Európa legszebbjeiként tartják számon, így talán nem meglepő, hogy egy tavalyi nemzetközi szavazáson a ranglista élén szerepelt a budapesti Advent Bazilika. Azonban nem kizárólag a főváros büszkélkedhet különleges atmoszférájú karácsonyi forgataggal, hanem az olyan kevésbé zsúfolt városok is, mint Győr, Eger, Székesfehérvár, vagy Szentendre városa. A belföldi kalandozások során számos - csak az adott régióra jellemző – különleges népszokást ismerhetünk meg és gasztronautákká válhatunk az adventi finomságok ízeiben elmerülve. Az adventi hagyományok és népszokások nem modern kori hóbortok, hiszen már az V. század óta jelen vannak az emberiség történelmében.

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
A vallási szokásokban is a várakozás kerül a középpontba ebben az időszakban, erre vezethető vissza a középkori hajnali mise hagyománya, a rorate. Az első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette, aki egy hatalmas kocsikerékre 24 gyertyát erősített, az ünnep minden napjára egyet. Napjainkban már csak 4 gyertya kap helyet a koszorún, melyeket a hagyományoknak megfelelően vasárnaponként gyújtanak meg. A világító gyertyák száma szimbolizálja a növekvő fényt, mely a karácsony közeledtét jelzi. Az adventi koszorú kezdetben Németországban és Ausztriában vált népszerű hagyománnyá, majd az osztrák behatás révén Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált és az ünnep nélkülözhetetlen szimbóluma lett. A hazai karácsonyi vásárokban régi tradíciója van a vasárnapi közös adventi gyertyagyújtásnak, mely az ünnepi időszak egyik legmeghittebb eseménye.
Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Az adventi naptár sok gyerek ablakában ott kandikál a téli időszakban, melyet eredetileg 1850 környékén egy kreatív édesanya talált ki. Az ötletet kisfia inspirálta, aki nagyon várta a karácsonyt és állandóan azt kérdezgette mennyit kell még aludni a nagy napig? Az anya minden napra egy finomságot rejtő kis dobozkát készített, melyet a karácsonyhoz közeledve egyesével lehetett kinyitni.

Adventi ízek

Az adventi készülődés a karácsonyi ízek különleges forgatagában is megjelenik. A hazai karácsonyi vásárokban számos ünnepi finomságot kóstolhatunk meg a klasszikus süteményektől kezdve az újhullámos különlegességekig. A magyar gasztronómia néhány különleges ünnepi édességének izgalmas múltját érdemes közelebbről megismernünk, mielőtt megkóstolnánk őket az adventi kalandozások során.

Pozsonyi kifli

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Az Osztrák- Magyar Monarchia egyik multikulturális öröksége eredetileg bécsi találmány. Miután Bécset sikertelenül ostromolták a török seregek, egy Herr Wendler nevű cukrászmester a török félholdakra emlékeztető péksüteményeket osztott szét az éhező és nélkülöző bécsi lakosságnak. Így született meg a török félholdat formázó pozsonyi kifli, mely napjainkban sem hiányozhat az ünnepi asztalról és karácsonyi vásárokból.

Bejgli

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda

A bejgli nem csak hazánkban népszerű, Lengyelországtól a Balkánig számos verzióját felfedezhetjük. A legnépszerűbbek a mákkal és dióval töltött finomságok, melyeknek a néphiedelemben fontos szerepe van: előbbi bőséget, termékenységet és gazdaságot hoz, utóbbi a rontások ellenszere.

Gyümölcskenyér

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Egyes verzióit már az ókori társadalomban is ismerték, majd a görög és Római Birodalomból is fennmaradtak feljegyzések a gyümölcskenyérhez hasonló süteményekről. Az középkorból is maradt az utókorra egy recept, mely 1329 karácsonyán született, amikor egy püspök a híveinek kedveskedett a kalácsfélével. A gyümölcskenyérnek számos különböző változata létezik, ilyen például a németországi stollen, vagy éppen az észak-olaszok specialitása a panforte.
Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország számos népszerű pontján csatlakozhatunk az adventi forgataghoz, melyek közül érdemes olyan meghitt hangulatú úti célokat választani, mint a már említett Dunakanyar egyik ékszerdoboza Szentendre, vagy éppen Eger és Győr városa. Merüljünk el a karácsonyi illatok mámorában és melegítsük fel magunkat egy bögre tea vagy forralt bort kortyolgatva hazánk legszebb helyszínein.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

Balatonudvari szívtemető - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Balatonudvari temetője a barátságos kis község különleges látványossága.

Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

Ahol az égbolt is élmény
Bemutatjuk a hazánkban található fényszennyezettség mentes helyeket.

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Fogyaszd mértékkel!

Magyarország borvidékei borkóstolás - OTP Travel Utazási Iroda
Borkóstolás borvidékeink legjobb pincészeteiben

Tekintse meg pezsgőkóstoló ajánlatainkat!

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

DÉL-ALFÖLD - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
3 700 Ft-tól/fő

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
3 800 Ft-tól/fő

ÉSZAK-ALFÖLD - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
4 700 Ft-tól/fő

NYUGAT-DUNÁNTÚL - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 000 Ft-tól/fő

DÉL-DUNÁNTÚL - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 000 Ft-tól/fő

BELFÖLDI AKCIÓS WELLNESS AJÁNLATAINK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI AKCIÓS CSALÁDI AJÁNLATAINK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BUDAPEST ÉS KÖRNYÉKE - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BALATON - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI ALL-INCLUSIVE SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Magyarország
11 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI NÁSZUTAS SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Magyarország
17 000 Ft-tól/fő

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő