Élmények a világ körül

Keresés

Szingapúr a tények tükrében

Szingapúr a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.

10 ok, amiért érdemes Malajziába menni

 
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Teljes területe 719 négyzetkilométer. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.
Szingapúr hivatalos nyelvei az angol, a tamil, a maláj és a kínai. Hivatalos pénzneme a szingapúri dollár (SGD). Szingapúrt 1819-ben alapították brit kereskedelmi gyarmatként, ma virágzó adóparadicsom. Szingapúr a világ harmadik legsűrűbben lakott régiója Makaó (a Kínai Köztársaság különleges közigazgatási területe) és Monaco után.
Sokan tudják, hogy Szingapúrban ne rágózzunk. Jelenleg tilos, kivéve orvosi rendelvényre. A szabályszegésért börtön járhat. A drogokat sem tolerálják, csempészésért halálbüntetést is kiszabhatnak.
A vesszőzés valójában még mindig legális büntetési forma Szingapúrban. Rongálásért ez jár.
Szingapúrban az autórajongók szinte tönkrementek. Az autóhasználatot a kormány erősen korlátozza, a tulajdonosoknak az autó árának másfélszeresét kell fizetniük, hogy az autójukat hitelesíttessék.
A világ második legmagasabb óriáskereke a The Singapore Wheel. A 165 méteres magasságával mindössze 2 méterrel maradt le az első helyről.
Szingapúrban korlátozzák az épületek méretét, 280 méter a maximum. Szingapúrban három épület is van, ami pontosan 280 méteres.
A liftekben Szingapúrban van vizelet érzékelő készülék, és szagot érzékel, akkor a rendőrség kiérkezéséig bezárja az ajtókat. Szingapúrban törvényt fogadtak el, amely tiltja a liftekben való vizelést.
A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIRP) szerint a világ 5. legnagyobb fegyver importőre.
A sajtószabadságot értékelő ügynökség a 153. helyre sorolta a szigetországot a 180 nemzet közül.
Szingapúrban bűncselekménynek számít, ha valaki nem húzza le a nyilvános WC-t használat után.

Szingapúr a térképen

Szingapúr | életkép 01 - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Szingapúr városállam, 63 kisebb szigetből áll.
A szingapúri nemzeti zászló öt csillaga a demokrácia, a béke, a haladás, az igazságosság és az egyenlőség eszméit jelképezi. A piros szín a testvériséget, míg a fehér a tisztaságot.
A Szingapúri Nagydíj versenypályája nemcsak Ázsia első versenypályája, hanem a 2008-as nyitófutamon itt rendezték meg az első F1-es éjszakai versenyt is.

Szingapúri gyerekek

A szingapúri gyerekek okosabbak a többieknél. Az OECD globális matematikai és természettudományos oktatási rangsorában együttesen az élen állnak.
A legenda szerint Pulau Ubin, Szingapúr egyik szigete akkor alakult ki, amikor egy disznó, egy elefánt és egy béka fogadott, hogy ki éri el előbb Johor partjait. Mindegyik kudarcot vallott, és sziklává váltak, ez lett a sziget.
A szingapúri állatkert egy trópusi paradicsom, tele az egyenlítői övezet minden tájáról származó állatokkal. A TripAdvisor szerint Ázsia legjobb állatkertje, egyúttal a világ harmadik legjobb állatkertje.
A szingapúri kormánynak volt egy kabalafigurája, Singa, az oroszlán, hogy a szingapúriak körében népszerűsítse a kedvességet. Sajnos nehéz szívvel kellett lemondania, ekkor írt egy szívet melengető lemondó levelet.
Szingapúr nemzeti jelképe a Hableány, a lény, amely félig oroszlán, félig hal.
Szingapúrban minden iskolás gyerek ismeri Sang Nila Utama, a Szingapúr Királyságát megalapító herceg legendáját 1299-ből. A herceg dacolva a viharos tengerrel eljutott a szigetre, ahol egy oroszlánt látott.
A szingapúri Nemzeti Stadionban található a világ legnagyobb behúzható kupolája, 312 méteres átmérőjével. A hatalmas kupola 55 ezer szurkolót képes megvédeni az esőtől és a naptól egyaránt.
Szingapúrban két napot is szentelnek a gyerekeknek. Míg október 1. a 12 éven aluliaké, július első vasárnapján a tizenéveseket ünneplik.

Szingapúr a történelemben

Szingapúr | életkép 02 - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr 1905 óta hatszor változtatta meg időzónáját.
Az egyetlen trópusi kert, amely az UNESCO világörökségi címkéjével rendelkezik, a 156 éves Szingapúri Botanikus Kert. Évi 4,5 millió látogatójával és a Nemzeti Orchidea Kertjével minden botanikus kert őse.
1940-41-ben Szingapúr a 2. világháború egyik hadszíntere volt, körülbelül 100000 katona harcolt ebben az aprócska országban. A sors iróniája, hogy egyikük sem volt szingapúri őslakos.
A britek 1963-ban hagyták Szingapúrt Malajziának adták, így a városállam csak 1965-ben vált szuverén országgá.
Az 1965-ös függetlenné válás furcsasága, hogy Szingapúr demokratikus szavazással lépett ki Malajziából.
Szingapúr egyike a világ mindössze három fennmaradt városállamának. Monaco és Vatikánváros mellett.
Szingapúr történelmét nagy részletességgel rögzíti a Sejarah Melayu a Maláj Évkönyvek. Ez a szöveg az egész Maláj-félsziget történetét elbeszéli.
Szingapúr első neve Temaszek volt, ami szó szerint tengerparti várost jelentett.

Tények Szingapúr gazdaságáról

Szingapúrban nem lehet meggazdagodni anélkül, hogy ne köszönnéd meg Szingapúrnak. Szingapúr a nemzeti himnusz teljes szövegét rányomtatja az 1000 dolláros bankjegyekre.
A méretét tekintve 190. helyen álló városállam az első helyen áll az államfőjének adott fizetés tekintetében. A szingapúri miniszterelnök évi 1,7 millió dollárt keres, ami négyszerese annak, amit az amerikai elnök keres.
Lee Kuan Yew volt Szingapúr első miniszterelnöke, aki három évtizeden át töltötte be a tisztséget. Szingapúr mélyen tisztelt szívtiprója és a világ számára inspiráló személyiség, aki egyetlen generáció alatt világhírű országgá tette Szingapúrt.
Szingapúrban a lakosság 17%-a, vagyis minden hatodik ember rendelkezik 1 millió dolláros vagy annál nagyobb vagyonnal, ami a legmagasabb a világon.
Az IMF és a Világbank is a 3. helyre sorolta Szingapúrt az egy főre jutó GDP alapján. Ironikus módon Malajzia, amelytől Szingapúr 1965-ben nyerte el függetlenségét, a 28. helyen szerepel a listán.
Szingapúr a világ legdrágább városa.
A szingapúri Changi repülőteret 2016-ban negyedik egymást követő alkalommal választották a világ legjobb repülőterének.
Szingapúrt azzal vádolják, hogy túl sok homokot vásárol Malajziából, Kambodzsából és Vietnamból. Ez több tiltakozáshoz és a kereskedelmi blokádhoz vezetett.
Szingapúr szenvedélyesen szereti a vécéket. A szingapúri kormány ENSZ-határozatot terjesztett elő, hogy november 19-ét nyilvánítsák a vécék világnapjává. Ez nemcsak 122 másik ország támogatását kapta meg, hanem 2001. november 19-én Szingapúrban megalakult a World Toilet Organization (WC Világszervezet).
Szingapúr leckét adhat a világnak az őszinteségről. Az apró városállam a legkevésbé korrupt Ázsiában és az 5. legkevésbé korrupt ország a világon.
Szingapúrban a szülők jó modorra tanítják a gyerekeiket, míg a kormány a szülőket tanítja. Szingapúrban 1979 óta volt egy kormány által támogatott Nemzeti Udvariassági Kampány, ahol a szingapúriakat etikára és modorra tanították. Ez 2001-ben a Szingapúri Kedvesség Mozgalom nevet kapta.
Szingapúrban minden év november 7-én van a nemzeti faültetés napja. Ezen a napon mindenki fát ültet.
Szingapúr lakosságának több mint 80%-a államilag támogatott házakban él, míg a lakástulajdonosok aránya Szingapúrban elképesztő, 92%. A legmagasabb a világon.
A szingapúriak a leggyorsabb gyalogosok a világon.

Szingapúr kultúrája

Szingapúr | életkép 03 - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr már akkor feltalálta a food courtokat, amikor ez még nem volt menő.
Szingapúr szereti a jó ételeket. Minden nap két új étterem nyílik Szingapúrban. Ez a méretét tekintve ritka teljesítmény.
A kormány azt tervezi, hogy Szingapúrt "kertvárossá" alakítja át.
Szingapúr kozmopolita jellegét nemzeti virágának neve is jól érzékelteti; Vanda Miss Joaquim, egy örmény kertészről elnevezett orchidea.
Szingapúrban a kormány közvetlen kritikája nem megengedett.
Szingapúrnak saját definíciója van a sikerre. Szingapúr öt C-je: autó, készpénz, hitelkártya, társasház és country klub az öt királycsináló a szigetországban.
A világ legnagyobb trópusi orchidea kertje a Szingapúri Botanikus Kertben található.
Szingapúr sokszínűsége tette az állam de facto nyelvévé a singlish-t, a szingapúri köznyelvi angolt.

Kapcsolódó inspirációk:


Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Borneo szigete tele van varázslatos látnivalókkal. Csokorba gyűjtöttük a bakancslistás helyeket!

Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

10 ok, amiért érdemes Malajziába menni - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia a kultúrák hihetetlen olvasztótégelye: központi az elhelyezkedése Délkelet-Ázsiában, de sokszínűsége teszi igazán lenyűgözővé.

Top 10 látványosság Kuala Lumpurban - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur számos okból lett kedvelt célpont. A város lehetőséget ad arra, hogy a Kelet és a Nyugat legjavába belekóstoljunk.

Malajzia 12 nevezetessége - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia nem csak a kultúrák olvasztótégelye, hanem számos különböző szokás, konyha és vallás keveréke is, amelyek békésen élnek egymás mellett.

Malajzia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztrokalandozás Malajziában, Ázsia egyik legszínesebb konyhájával rendelkező országában. Kóstoljon bele a maláj finomságokba!

Malajzia: érdekes tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia Délkelet-Ázsia egyik első számú úti célja. Gyönyörű tájai, természeti csodái és nyüzsgő városai számtalan látogatót vonzanak.

Malajzia - Ázsia felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Válogasson kedvére a maláj érdekességek között, majd győződjön meg róluk a saját szemével!

Kapcsolódó ajánlatok:


BORNEÓI KALANDOK

Malajzia
1 969 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
864 000 Ft-tól/fő

BALI - KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Indonézia
940 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 649 000 Ft-tól/fő