Élmények a világ körül

Keresés

Érdekességek Valenciáról

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.

Érdekességek Valenciáról

Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.

Akad azonban néhány olyan érdekesség, amit csak a gyakorlott utazók ismernek.

A River Park

A valenciai Turia Park, egy 110 hektáros buja városi kert, a régi Turia folyómederén fekszik - innen kapta a park a nevét. A park közel 10 km hosszan kígyózik Valencián keresztül, a város régi negyedeit ölelve. Emiatt a valenciaiakat gyakran hallani, hogy a parkot rio-nak, azaz folyónak hívják. A Turia folyó az évszázadok során jólétet, de nehézségeket is hozott Valenciának. A középkorban, amikor árvíz volt, a víz elöntötte a környező területet és a házakat. A valaha feljegyzett legsúlyosabb árvíz 1517-ben történt, amikor 40 napnyi esőzés után az ellenőrizhetetlen folyó hidakat és mintegy 200 házat sodort el. Számos árvíz után, a XX. század végén drasztikus változtatásokat kellett végrehajtani, hogy elkerüljék a lassan mindennapossá váló tragédiát. Így a folyót 1969-ben elterelték a városból. Az akkori kormányzat a régi folyómedret autópályává akarta átminősíteni, de a polgárok annyira tiltakoztak a javaslat ellen, hogy a 70-es évek végére a város elfogadta, hogy a folyómedret parkká alakítsák át. 1986-ban elkészült a ma Parque del Turia néven ismert park, és megnyitották a polgárok előtt.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda

A Szent Grál

A Szent Kehely vagy Szent Grál valószínűleg a leghíresebb és legkeresettebb keresztény ereklye. A vallási hagyomány és a számos írásos utalás szerint ez az a kehely, amelyből Jézus ivott az utolsó vacsorán. Maga az Eucharisztia szertartása - amikor a pap egy kehelyből bort kínál a tanítványainak - erre az eseményre utal. A legenda szerint a Jézus által használt kelyhet Jeruzsálemből Rómába vitték. Onnan több száz évvel később a spanyolországi Aragóniába vitték, és különböző kolostorokban rejtették el. Végül az 1400-as években Valenciába érkezett, V. Alfonz aragóniai király kezébe.
 

La Tomatina Fesztivál

Valencia ad otthont a világ egyik legszokatlanabb és legszórakoztatóbb fesztiváljának, a La Tomatinának. A résztvevők minden évben augusztus utolsó szerdáján hatalmas paradicsomcsatát rendeznek, amikor a Valencia mellett fekvő Buñol kisváros utcáin egymást dobálják túlérett paradicsommal.

A világ legkisebb tere

A város büszkesége a Plaza de la Virgen, amelyet gyakran a világ legkisebb terének tartanak. Kis mérete ellenére ez egy jelentős és történelmileg gazdag gyülekezőhely Valenciában.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda

Selyemkereskedelem

A La Lonja de la Seda a XV. század végén épült selyemkereskedelmi központja az UNESCO Világörökség része. Az épület bonyolult gótikus építészete és grandiózus kialakítása a város múltbeli virágzását tükrözi.
Gaudí remekműve, a Sagrada Familia - OTP Travel Utazási Iroda

Valenciai nyelv

A valenciaiak a spanyol mellett a valenciai nyelvet is beszélik, amelyet külön nyelvként ismernek el. A katalán nyelvvel mutat hasonlóságot, és széles körben beszélik a valenciai közösségben.

Paella szülőhelye

Valencia híres az ikonikus spanyol étel, a paella szülőhelyéről. Eredetileg egy egyszerű rizsétel volt, amelyet a földművesek készítettek, mára azonban Spanyolország egyik leghíresebb gasztronómiai fogásává nőtte ki magát.

Európa legnagyobb akváriuma

A Művészetek és Tudományok Városa komplexum része, az Oceanogràfic, Európa legnagyobb akváriuma. Az akvárium, amely látszólag tóvirágként lebeg a környező vizek felett, valójában több víz alatti csarnokból áll, amelyeket úszó sétányok és kertek kötnek össze. Az épület 500 különböző faj mintegy 45 000 állatának ad otthont, köztük pingvineknek, delfineknek, óriásteknősöknek, beluga bálnáknak és krokodiloknak.

Macskaház

Valencia kétségtelenül a macskabarátok városa, olyannyira, hogy még saját macskaháza is van, a Casa de los Gatos. A La Gatera, ahogyan más néven ismerik, egy háromszintes miniatűr ház a Calle del Museo utcában, a Carmen negyed szívében. A miniatűr egy átlagos valenciai ház tökéletes mása: ablakok, erkély, cseréptető, szökőkút, udvari ajtó, tűzbiztosítási tábla, és természetesen egy lépcsős bejárati ajtó. Ez a heraldikai címerrel ellátott ajtó szolgál a szomszédos kertben élő helyi macskák tényleges bejárataként.

A valenciai denevér

Talán nem tudod, de Valencia jelképe egy denevér. Az állatot megtaláljuk a címereken, intézményi bélyegeken és még a futballcsapatok zászlóin is. Vicces módon gyakran - különösen a régi dokumentumokban és feliratokban - Lo Rat Penat azaz repülő patkány néven emlegetik. Az ok, amiért a lényt jelképnek választották, egy I. Jaume királyra vonatkozó legenda miatt van, aki 1238-ban, amikor a város mór uralom alatt állt, meghódította Valenciát. A legenda szerint egy denevér ébresztette fel éjszaka a királyt, aki emiatt sikeresen visszavert egy támadást. Ezért úgy döntött, hogy címerbe helyezi a denevér alakját.

Európa legkeskenyebb épülete

Újabb rekord Valenciában, bár ez könnyebben megbújik a kíváncsi szemek elől. Európa legkeskenyebb épülete itt található, és találóan La Estrecha - a keskeny -a neve. A Plaza Lope de Vega téren találjuk, mindössze néhány lépésre a Lonja de la Sedától.

Kapcsolódó inspirációk:


Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.

A Művészetek és Tudományok Városa | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.

Valenciai gótikus örökségei | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.

Andalúzia csillagai - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.

Bacelona, te bájos! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.

Spanyolország a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.

Spanyolország fenséges ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek.

Kapcsolódó ajánlatok:


KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
489 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU BRAVO****

Spanyolország
549 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU PLAYA PARK****

Spanyolország
579 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
619 000 Ft-tól/fő

LINDNER GOLF RESORT****- MALLORCA

Spanyolország
629 000 Ft-tól/fő

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
659 000 Ft-tól/fő

ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA DEL SOL TENGERPARTJÁN

Spanyolország
679 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
939 000 Ft-tól/fő