Élmények a világ körül

Keresés

Tények Kambodzsáról

Kambodzsa | tények - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Kambodzsa egy kifejezetten népszerű úti cél, viszonylag keveset tudunk róla. Összeállításunkban érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges délkelet-ázsiai országról.

Tények Kambodzsáról

 

Bár Kambodzsa egy kifejezetten népszerű úti cél, viszonylag keveset tudunk róla. Összeállításunkban érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges délkelet-ázsiai országról.

Ez Kambodzsa

 1. A Kambodzsai Királyság, a világ 72. legnépesebb országa. Területe 181 035 négyzetkilométer. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Phnom Penh.
 2. Kambodzsa hivatalos nyelve a khmer. Kambodzsa pénzneme a Riel (KHR). Az ország alkotmányos monarchia és Hun Sen kormányozza, aki az elmúlt 25 évben Kambodzsa kormányának élén áll, ezzel Délkelet-Ázsia leghosszabb ideje hivatalban lévő nem királyi vezetőjévé vált.

Tények vallásról, történelemről

 1. Kambodzsa hivatalos vallása a theravada buddhizmus, amelyet a lakosság mintegy 95 százaléka gyakorol. A buddhizmus ezen ága jelen van még Srí Lankán, Burmában (Mianmar), Thaiföldön és Laoszban is.
 2. A théraváda buddhizmus a Tipitaka vagy Pali Kánon tanításait követi, amely Buddha tanításainak legrégebbi feljegyzett szövegeinek gyűjteménye. Ma több mint 100 millió théraváda buddhista él.
 3. A radiokarbon vizsgálatok arra utalnak, hogy Kambodzsa már i. e. 4000-ben lakott volt.
 4. A közelmúltban a trópusi erdők alatt több ezeréves várost tártak fel a legmodernebb légi lézerszkennelési technológiával, amelyek közül néhány Kambodzsa fővárosának, Phnom Penh-nek a méretével vetekszik?
 5. A régészek szerint a Kulen-hegy alatt is egy hatalmas város fekszik.
 6. Kambodzsában a háborús évek alatt több millió aknát telepítettek. Kambodzsában ma is működik egy aknamentesítési vállalat, amely az aknák eltávolítását végzi.
 7. Kambodzsában van a világon a legtöbb, taposóaknák által megsérült ember a világon. Több mint 64 000 taposóaknákkal kapcsolatos áldozatot jegyeztek fel 1979 óta. A taposóaknák közel felét még mindig nem távolították el.
 8. 1953-ig Kambodzsa Franciaország protektorátusa volt.
 9. Kambodzsában a vörös khmerek 1975 és 1979 között népirtást hajtott végre, legalább másfél millió ember halálát okozva. A népirtás akkor ért véget, amikor Vietnam megszállta Kambodzsát.
 10. A népirtás során megölt emberek holttestét a "Gyilkos mezőkön" temették el. A Killing Fields kifejezést egy kambodzsai újságíró Dith Pran alkotta meg.
 11. Kambodzsában található a maga nemében az első - a Phnom Sampeau-i "Gyilkos barlang" is. A barlangban a vörös khmerek által meggyilkolt orvosok, tanárok, férfiak, nők és gyermekek csontjait őrzik.
 12. A Ta Prohm egyik templomának falán egy dinoszauruszt ábrázoló kis faragvány található. A faragvány arra utalhat, hogy a dinoszauruszok sokkal tovább éltek, mint eredetileg gondolták. Konkrét bizonyíték azonban nincs erre a feltételezésre.
 13. Kambodzsában van egy "vakklinika", ahol vakoktól lehet masszázst kapni. Ezeket az embereket kifejezetten a masszázs művészetére képezték ki.

Tények Kambodzsa gazdaságáról, politikai életéről

 1. Kambodzsa Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, az elmúlt tíz évben átlagosan több mint 6%-os növekedési rátával.
 2. Afganisztán nemzeti zászlaján kívül Kambodzsa nemzeti zászlaja az egyetlen olyan nemzeti zászló a világon, amelyen egy valódi épület is szerepel.
 3. Annak ellenére, hogy Kambodzsa Ázsia egyik legszegényebb országa, 2016-ban 5 millió látogatót fogadott, ami mintegy 3 milliárd dollár bevételt hozott. A turizmus létfontosságú szerepet játszik az ország gazdasági növekedésének elősegítésében.
 4. Kambodzsában több mint 600 000 ember dolgozik a ruha és cipőiparban, többségük nő.
 5. A rizst már az első század előtt termesztették Kambodzsában.
 6. Kambodzsa jelenlegi királya, Őfelsége Norodom Sihamoni király agglegény, és nincs gyermeke. Így nincs közvetlen utódja.
 7. A Tonle Sap (Nagy-tó) Kambodzsában a száraz évszakban 2590 négyzetkilométeres, az esős évszakban azonban 24 605 kilométeresre bővül. Itt termelik az alapélelmiszernek számító rizs legjavát. A régiót "Kambodzsa szívének" is nevezik.
 8. A Tonle Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava.
 9. Az erdőirtás mértéke Kambodzsában az egyik legmagasabb a világon, a harmadik helyen áll Nigéria és Vietnam után. Kambodzsában 2001 és 2014 között az éves erdőveszteség 14,4 százalékkal nőtt. Jórészt illegálisan vágják ki az erdőket, hogy az értékes faanyagból egyes körök busás hasznot húzzanak.
 10. Hun Sen, Kambodzsa jelenlegi miniszterelnöke 32 évesen és 162 naposan a világ legfiatalabb államfője lett.
 11. Több mint 25 éve kormányozza Kambodzsát, és megfogadta, hogy 74 éves koráig miniszterelnökként folytatja.
 12. Az országban több mint két és fél millió ember él napi 1,20 dollárnál kevesebből.

Érdekes tények a vörös khmerekről

 1. A vörös khmerek kommunista gerillaszervezet volt. Az 1960-as években szembeszállt a kambodzsai kormánnyal, 1970-től polgárháborút vívott, és 1975-ben ragadta meg a hatalmat az országban.
 2. A világ egyik leghírhedtebb diktátoraként is emlegetett Pol Potot (valódi neve - Saloth Sar) 1963-ban nevezték ki a párt titkárának és vezetőjének.
 3. A párt (vörös khmerek) célja egy osztály nélküli állam létrehozása volt, vidéki agrárgazdasággal.
 4. A párt uralma alatt semmibe vették az emberi életet; az 1975 és 1979 közötti időszakban közel kétmillió embert gyilkoltak meg.
 5. 300 000 áldozatot követeltek az USA bombázásai is, amelyeket a khmer köztársasági kormány támogatására hajtottak végre.
 6. Az S-21 néven ismert börtönben közel 14 000 foglyot tartottak fogva, akik közül csak 12-en élték túl a megpróbáltatásokat.

Érdekes tények Angkor Watról

 1. Angkor Wat a világ legnagyobb vallási műemléke, területe 162,6 hektár.
 2. A templomot II. Suryavarman khmer király építtette a XII. század elején.
 3. A templom eredetileg hindu templom volt. A XII. század végére azonban fokozatosan buddhista templommá alakult át.
 4. Angkor Wat jelentése khmer nyelven "templomváros" vagy "templomok városa" jelentéssel bír.
 5. A Kambodzsába érkező turisták csaknem fele Angkor Wat miatt érkezik. Angkor Wat jegyeladásaiból 2016 első három hónapjában 20 millió dollár bevétel származott.
 6. A templom, ellentétben a környezetében lévő számos más templommal, nyugatra néz - egy olyan irányba, amelyet a halállal társítanak.
 7. A templom építőinek motivációja egyelőre ismeretlen. Általánosságban azonban az építményt halotti templomnak tekintik.
 8. Angkor régióját 1992 óta az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
 9. A templomban jelenleg restaurálási munkálatok folynak, melynek nagy részét külföldi támogatásból finanszírozzák.
 10. A templom a "Tomb Raider" című filmben is szerepelt. A filmet gyártó cégnek napi 10 000 dollárt kellett fizetnie.

Néhány vicces tény Kambodzsáról

 1. Kambodzsában 1,3 millió moped van több mint 1,5 millió lakosra. Így az országban szinte mindenhol találni mopedeket, ahol emberekkel találkozhatunk.
 2. A KFC, az amerikai gyorsétteremóriás veszteséges Kambodzsában, az egyetlen ország, ahol így van. Kambodzsában mindössze 6 gyorsétterem van.
 3. A kambodzsaiak nem ünneplik a születésnapjukat. Sok idős ember azt sem tudja, hány éves.
 4. Kambodzsa lakossága fiatal. A lakosság nagy része 20 év alatti.
 5. Kambodzsában a temetés nagyon drága, átlagosan 9000 dollárba kerül. Az eljárás általában több mint 49 napig tart, a testet az első hét napban konzerválják.

Kapcsolódó inspirációk:


Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Kambodzsa | királyi rezidencia, ezüst pagoda - OTP Travel Utazási Iroda
A Phnom Penh-i Királyi Palota khmer stílusú trónteremét 1866-ban építették. A palota és az udvari szertartások helyszínéül szolgáló trónterme ma is a királyság fontos szimbóluma.

Kambodzsa | Nemzeti Múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
A Kambodzsai Nemzeti Múzeum Phnom Penhben az ország legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti múzeuma. A múzeum gyűjteménye időben egészen a IV. századig nyúlik vissza.

Kambodzsa | Kompong Khleang - OTP Travel Utazási Iroda
Kompong Khleang egy hatalmas úszó falu a Tonle Sapón, Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi taván. Siem Reap városától 50 kilométerre fekszik.

Kambodzsa titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Kambodzsában természetes, hogy a csodálatos történelmi helyszínek felfedezése felkerül a legtöbb utazó bakancslistájára, azonban még számtalan arca van. Mutatunk néhányat.

Kambodzsa ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Kelet Ázsiában Kambodzsa ízei kerülnek a célkeresztbe. Fedezze fel a kambodzsai konyha különlegességeit! Tartson velünk!

Angkor, az elfeledett város - OTP Travel Utazási Iroda
Romjaiban is lenyűgöző!

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Illatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Thuy Xuan kis faluja a színpompás füstölők készítéséről híres, mely az egyik legrégebbi hagyomány Vietnámban. Ismerje meg készítésük minden csínját-bínját.

Egy falat Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a világ egyik legváltozatosabb és legfinomabb konyháját, ahol az ételekben rengeteg friss alapanyag dominál. Jöjjön velünk egy képzeletbeli gasztro túrára Vietnámba!

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Huahin, a halászfaluból lett királyi nyaralóhely - OTP Travel Utazási Iroda
Huahin a városi élet és a tengerparti üdülőhely frissítő keveréke, élénk piacokkal, jó golfpályákkal és vízi parkokkal, kiváló gasztronómiával.

Kapcsolódó ajánlatok:


VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM – KAMBODZSA

Vietnám, Kambodzsa
1 279 000 Ft-tól/fő

SRÍ LANKA

Srí Lanka
érdeklődésre

DÉL-KOREA FELFEDEZÉSE

Dél-Korea
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD, KOH SAMUI ÉS DUBAI

Thaiföld
érdeklődésre

RAVINDRA RESORT JOMTIEN BEACH****

Thaiföld
349 000 Ft-tól/fő

RENAISSANCE PATTAYA RESORT & SPA*****

Thaiföld
419 000 Ft-tól/fő

SRÍ LANKA LEGJOBBJAI – HOSSZABBÍTÁSI LEHETŐSÉGGEL A MALDÍV-SZIGETEKEN

Srí Lanka
499 000 Ft-tól/fő

AMARI PHUKET****+

Thaiföld
515 000 Ft-tól/fő

MESÉS NEPÁL - ANGOL NYELVŰ IDEGENVEZETÉSSEL

Nepál
525 000 Ft-tól/fő

NAI HARN PHUKET*****

Thaiföld
599 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
599 000 Ft-tól/fő

DUSIT THANI LAGUNA RESORT*****

Thaiföld
659 000 Ft-tól/fő