Élmények a világ körül

Keresés

Madagaszkár kedvence

Madagaszkár maki, lemur - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár minden kétséget kizáróan egyik legnépszerűbb lakóját, a gyűrüsfarkú makit.

Madagaszkár kedvence

 
Bemutatjuk Madagaszkár minden kétséget kizáróan egyik legnépszerűbb lakóját, a gyűrüsfarkú makit.
A gyűrűsfarkú maki, vagyis a közönséges maki esetleg katta Madagaszkár déli, délnyugati részén él nagy számban, illetve az Andringitra-hegységben, a sziget délkeleti részén van egy polulációja. A ligeterdők mellett, a bokros, bozótos területeken is szívesen kóborol. Kitűnően mászik fára, de a talajon is otthonosan mozog. Méretét tekintve a közepes makik közé tartozik, hossza 350-450 mm, a farka viszont hosszabb, a testénél is, 560-620 mm. A legjellemzőbb tulajdonsága a fekete-fehér gyűrűs színezetű farok. Háta szürkésbarna, hasa fehér akárcsak az arca. A szeme és orra körül fekete foltok díszlenek.
Csoportosan élnek, 15-25 fős bandákba verődve járják az erdőket. Poligámok, a csoport a domináns hímje valóságos háremet tart, de csapatban a nőstények a főnökök, a legmagasabb rangú hím is csak a legalacsonyabb rangú nőstény után van a ranglétrán. Békés állatok, kisebb összezördülések csak a párzási időszak idején vannak a csapattagok között, akkor is általában kimerül annyiban kimerül, hogy hím a csuklóján és a nemi szervei körül található mirigyek váladékával bedörzsöli a farkát, majd az ellenfél felé irányítja azt.
Madagaszkár lemur, maki - OTP Travel Utazási Iroda
A talajszinten farkukat magasba tartva közlekednek, így a szagmirigyek váladéka messzire érződik, ami jelzés a csapattagok és a rivális csapatok számára is. A mirigyváladékkal a területükön található fákat, tárgyakat is megjelölik. A szaporodási időszak áprilistól- júniusig tart. A vemhesség pedig 4-4.5 hónapig. Általában 1-3 utód jön világra. A kicsik 5 hónap után válnak önállóvá, addig az anyjuk gondoskodik róluk.
A gyűrűsfarkú makik kommunikációja igen fejlett, és az érintéseknek nagy szerepe van a kapcsolatokban, leginkább a nőstény és utóda között fontos, de gyakran a felnőtt állatok is tisztogatják egymást.
A makik mindenevők, étrendjének a legnagyobb részét növényi eredetű táplálék teszi ki. Nagy szerepe van bizonyos növényfajok magjainak terjesztésében. A gyűrűsfarkú maki a legnagyobb egyedszámú makifaj, ám napjainkra veszélyeztetetté vált, leginkább az élőhelyek pusztulása, a vadászat és az illegális állatkereskedelem okán. Az élőhelyinek pusztulását a túllegeltetés, a szándékos erdőtüzek és az erdőirtások okozzák.

Kapcsolódó inspirációk:


Madagaszkár legjava - OTP Travel Utazási Iroda
A nagyszemű makiktól a "fejjel lefelé álló fák" erdejéig: tagadhatatlan, Madagaszkár olyan különlegességekkel csábít, amelyekhez hasonlókat a világ más úti céljai nem kínálnak.

Madagaszkár strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Kelet-Afrika partjainál fekvő Madagaszkár igazán lenyűgöző strandokkal büszkélkedhet az Indiai-óceán 5000 km hosszú partvonalán és a környező szigeteken. Bemutatjuk a legjobbakat.

Madagaszkár települései - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk Madagaszkár városait és legnagyobb településeit. Tegyen velünk egy körutazást ezen a fantasztikus szigeten!

Madagaszkár a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Madagaszkár, hivatalos nevén Madagaszkári Köztársaság szigetország az Indiai-óceánban, Délkelet-Afrika partjainál. Ismerje meg Madagaszkárt!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Kapcsolódó ajánlatok:


MADAGASZKÁR CSODÁI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Madagaszkár
2 000 000 Ft-tól/fő