Élmények a világ körül

Keresés

Aurora borealis, az égi tünemény

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Aurora borealis, az égi tünemény

A sarki fény a Föld északi és déli féltekéjén egyaránt látható jelenség. Ezek közül az északi fényt hívják más néven aurora borealisnak.
 

A légkörbe a napszél segítségével behatoló töltött részecskék eredményezik a különleges égi tünemény. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, színe leggyakrabban világos zöld vagy lilás, de megjelenhet vöröses, sárga, zöld, kék és ibolya színekben is. Érdekesség, hogy sarki fényt nem csak a Földön, hanem a naprendszer más bolygóinál - például a Jupiternél, Szaturnusznál, Uránusznál, Neptunusznál is megfigyeltek. A Földön az északi féltekén több olyan különleges desztináció van, ahol sarki fényre vadászhatunk, összegyűjtöttük a legszebbeket.

Oroszország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Oroszországban, a Kola-félszigeten található Teriberka városa, ahol az egyik fő attrakció a sarki fény vadászata. A festői természeti jelenség, a sarki fény, az egyik fő oka annak, hogy a turisták elzarándokolnak Teriberkába. Az aurora borealist leginkább a sarki éjszakában lehet látni, szeptembertől áprilisig. Míg az ide érkezők lenyűgözve fotózzák a zöld színű lidércet, a helyiek gyakran panaszkodnak arra, hogy nem tudnak aludni a különleges természeti jelenség miatt.

Izland

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Izland, a gleccserek, gejzírek és vulkánok országa szintén tökéletes hely arra, hogy az aurora borealis teljes pompájában gyönyörködhessünk. Az északi fényt a legjobban ebben a régióban valamikor szeptember eleje és április vége között lehet látni. A fényeket Izlandon bárhonnan meg lehet lesni, azonban az északi sarkkörhöz közelebbi helyszíneken, mint például Seltjarnarnes Reykjavíkban, Vik, Látrabjarg/Westfjordok, Eldborgahraun, Djúpavík nagyobb az esély megfigyelésükre. A Jokulsarlon gleccserlagúna Izland délkeleti partjainál pedig igazán különleges hely, mert a terület tele van jéghegyekkel és gleccserekkel, amelyek mindenhol visszatükrözik a színeket, így még varázslatosabbá teszik az élményt.

Grönland

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Grönland a mai napig az utolsó olyan fagyos desztináció az átlagos utazók számára, melyeket biztonsággal meglátogathatunk, hiszen a szárazföld északi és nyugati részét teljesen vastag jégrétegek borítják. Éppen ezért a délkeleti rész optimálisabb az aurora borealis vadászathoz. Augusztus közepe és április vége között a legjobb idő Dél-Grönland meglátogatására. A sziget különösen szép “télen”, mely talán kicsit meglepően szeptember végére tehető, ekkor ugyanis nincs “éjféli nap”, amely akadályozná az északi fény jelenségét. Érdemes azonban extra meleg felszereléssel készülni, hiszen a Qaleraliq-gleccser déli végén például még a nyári hónapokban is úszó gleccserek vannak! Grönlandon évente több mint 300 tiszta égboltos nap van, így ideális táborhely a sarki fényvadászok számára: Kangerlussuaq, Ammasalik és Nuuk a legjobb helyek, ahol sötétedés után azonnal elkaphatjuk a fényjátékot.

Kanada

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada ad otthont a világ számos természeti csodájának, köztük a Niagara-vízesésnek, a Fundies-öbölnek és a kanadai Sziklás-hegységnek. Kanada északi fele az északi sarkkörre is benyúlik, így az utazóknak lehetősége van az aurora borealis megfigyelésére. A nagyvárostól távol eső, alacsony szennyezettségű levegő, a tiszta égbolt és a környező hegyek tökéletes helyszínt biztosítanak a grandiózus látványhoz. A Great Salve-tó körüli terület egy egyedülálló Aurora-faluval büszkélkedhet, amely különleges tevékenységeket szervez a turisták számára. A Wood Buffalo és a Jasper Nemzeti Park szintén azokhoz a népszerű helyek közé tartozik, ahol a zöld lidérceket el lehet kapni a sarki fényvadász paradicsomban.

Svédország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda

Északnyugat-Svédország, amely vadonjáról ismert, a legszürreálisabb és lehengerlőbb látványt kínálja az aurora borealisról. A hőmérséklet itt ráadásul enyhébb, mint a többi desztinációban, ahol sarki fényre vadászhatunk. Abisko régiója különösen népszerű a turisták körében, köszönhetően a mikroklíma adottságainak. A Torneträsk-tó környékén egy olyan területet találunk, ahol az égbolt tiszta és felhőtlen, függetlenül attól, hogy az év melyik szakaszában vagy évszakában járunk itt. A közeli Kimura-hegység érintetlen, hófödte csúcsai tökéletes hátteret alkotnak a látványhoz. A fények egész évben megjelennek, bár szeptember és március vége között figyelhető meg legjobban.

Finnország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Finnországot vagy az "ezer tó földjét" minden oldalról erdők és hegyvonulatok borítják. Az ország északi részén szeptembertől márciusig szinte minden második nap felragyog az Auróra. A Kakslauttanen az utazók kedvelt sarki fény desztinációja, ahol a luxus környezetben élvezhetjük a látványt, de Luostóban, egy aprócska észak-finnországi faluban is elcsíphetjük az égi színjátékot.

Norvégia

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Norvégia hatalmas fjordjaival, tátongó gleccsereivel és élénk színű halászfalvaival több mint csak egy sarki fény látványosság. A fények észlelésére a legjobb helyszínek: Svalbard, Tromso, a Lofoten-szigetek, Harstad, Bodo, Alta, Andoya és Lakselv.

Alaszka

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Alaszka van a legközelebb az Északi-sarkhoz, éppen ezért az egyik legjobb hely az aurora borealis megfigyelésére. Fairbanks két fokkal helyezkedik el a sarkkör alatt és saját előrejelző rendszerrel rendelkezik a pontos időjárásjelentésekhez. A Denali Nemzeti Parkból és a Yukon Területről is csodálatos kilátás tárul elénk, érdemes december eleje és március közepe között sarki fényre vadászni a környéken.

Kapcsolódó inspirációk:


Irányadó fények - Új-Skócia ikonikus világítótornyai - OTP Travel Utazási Iroda

Új-Skócia Kanada egyik tartománya. Tudta róla ezeket az érdekességeket?

Irányadó fények - Új-Skócia ikonikus világítótornyai - OTP Travel Utazási Iroda

Merüljön el Új-Skócia világítótornyainak gazdag múltjába és szépségeibe, fedezze fel velünk ezeket az ikonikus épületeket.

Annapolis Royal: Új-Skócia bájos gyöngyszeme - OTP Travel Utazási Iroda

Annapolis Royal-t a francia felfedezők megérkezése óta lakják. Ismerje meg ezt a gazdag történelemmel rendelkező várost.

Új-Skócia legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda

Sziklás partjaival, kristálytiszta vizével és változatos tájaival Új-Skócia strandjai minden látogató számára egyedi élményt nyújtanak.

Új-Skócia fővárosa: Halifax - OTP Travel Utazási Iroda

Az Új-Skócia szívében fekvő Kejimkujik Nemzeti Park nemcsak természeti csodák helyszíne, hanem mély kulturális jelentőséggel is bír.

Új-Skócia fővárosa: Halifax - OTP Travel Utazási Iroda

Új-Skócia fővárosának neve ismerősen csenghet, fedezze fel a bájos tengerparti várost, Halifax-ot.

Liverpool és Brooklyn: Új-Skócia két bájos kisvárosa - OTP Travel Utazási Iroda

A kanadai Új-Skócia ad otthont a legfestőibb és kulturálisan leggazdagabb városoknak. Ezek közé a gyöngyszemek közé tartozik Liverpool és Brooklyn.

Hajóról jó - OTP Travel Utazási Iroda
Varázslatos helyek, amelyek igazán a víz felől, hajóról élvezhetők a leginkább.

10 érdekesség a Niagara-vízesésről - OTP Travel Utazási Iroda
A Niagara-vízesés két ország határán fekszik, az USA és Kanada legnépszerűbb látványossága. Ismerje meg a 10 legérdekesebb tényt erről a lélegzetelállító természeti remekműről.

Kanada városai II. - OTP Travel Utazási Iroda
A Kanada legérdekesebb városait bemutató sorozatunk második részében is különleges helyekre, izgalmas, felfedezésre váró településekre invitáljuk önöket. Tartsanak velünk!

Kanada városai I. - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada különleges ország. Hatalmas - méretét tekintve a második legnagyobb a világon. Mégis ritkán lakott. Városai számtalan csodát rejtenek.

Kanada szíve: Toronto - OTP Travel Utazási Iroda
Toronto több mint 2,9 millió lakosával Kanada legnagyobb városa, egyúttal Ontario tartomány fővárosa. Rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak.

Kanada természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada a világ második legnagyobb területű országa. Nagyságából is fakadóan számos egyedülálló, természeti kincs a birtokosa. Bemutatjuk az öt legkülönlegesebbet.

Kanada 5 izgalmas célpont - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada sok mindent kínál a látogatóknak, az Atlanti-óceán partjaitól a Csendes-óceán partjaiig húzódó egykori francia és brit gyarmat gazdag történelmi örökséggel rendelkezik.

Kanada 6 legszebb régiója - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada Oroszország után a világ második legnagyobb országa. Hatalmas, egybefüggő területekkel, északon tundrával, délen pedig füves prérivel.

6 érdekesség Alaszkáról - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk a gleccserek, óriás medvék és életre kelt indián mesék lenyűgöző, vad birodalmát.

Moszkva és Szentpétervár - OTP Travel Utazási Iroda
Két lenyűgöző város – méretek és szépségek szempontjából egyaránt. Tartson velünk és fedezze fel a két orosz metropolisz jellegzetességeit.

Szikár, sziklás szépség - OTP Travel Utazási Iroda
A Sziklás-hegység évente turisták millióit vonzza Kanadába gyönyörű környezetével és kitűnő szórakozási lehetőségeivel. Méltán.

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat a hó és jég birodalmában.

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel a Kola-félsziget rejtett kincseit és lenyűgöző állatvilágát.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
1 199 000 Ft-tól/fő

NORVÉG FJORDOK - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Norvégia
1 195 000 Ft-tól/fő

NORVÉGIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Norvégia
1 855 000 Ft-tól/fő

SPITZBERGÁK ÉS NORVÉG FJORDOK

Norvégia
1 890 000 Ft-tól/fő

IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft-tól/fő

IZLAND - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Izland
1 420 000 Ft-tól/fő