Élmények a világ körül

Aurora borealis, az égi tünemény

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Aurora borealis, az égi tünemény

A sarki fény a Föld északi és déli féltekéjén egyaránt látható jelenség. Ezek közül az északi fényt hívják más néven aurora borealisnak. A légkörbe a napszél segítségével behatoló töltött részecskék eredményezik a különleges égi tünemény. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, színe leggyakrabban világos zöld vagy lilás, de megjelenhet vöröses, sárga, zöld, kék és ibolya színekben is. Érdekesség, hogy sarki fényt nem csak a Földön, hanem a naprendszer más bolygóinál - például a Jupiternél, Szaturnusznál, Uránusznál, Neptunusznál is megfigyeltek. A Földön az északi féltekén több olyan különleges desztináció van, ahol sarki fényre vadászhatunk, összegyűjtöttük a legszebbeket.

Oroszország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Oroszországban, a Kola-félszigeten található Teriberka városa, ahol az egyik fő attrakció a sarki fény vadászata. A festői természeti jelenség, a sarki fény, az egyik fő oka annak, hogy a turisták elzarándokolnak Teriberkába. Az aurora borealist leginkább a sarki éjszakában lehet látni, szeptembertől áprilisig. Míg az ide érkezők lenyűgözve fotózzák a zöld színű lidércet, a helyiek gyakran panaszkodnak arra, hogy nem tudnak aludni a különleges természeti jelenség miatt. 

Izland

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Izland, a gleccserek, gejzírek és vulkánok országa szintén tökéletes hely arra, hogy az aurora borealis teljes pompájában gyönyörködhessünk. Az északi fényt a legjobban ebben a régióban valamikor szeptember eleje és április vége között lehet látni. A fényeket Izlandon bárhonnan meg lehet lesni, azonban az északi sarkkörhöz közelebbi helyszíneken, mint például Seltjarnarnes Reykjavíkban, Vik, Látrabjarg/Westfjordok, Eldborgahraun, Djúpavík nagyobb az esély megfigyelésükre. A Jokulsarlon gleccserlagúna Izland délkeleti partjainál pedig igazán különleges hely, mert a terület tele van jéghegyekkel és gleccserekkel, amelyek mindenhol visszatükrözik a színeket, így még varázslatosabbá teszik az élményt. 

Grönland

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Grönland a mai napig az utolsó olyan fagyos desztináció az átlagos utazók számára, melyeket biztonsággal meglátogathatunk, hiszen a szárazföld északi és nyugati részét teljesen vastag jégrétegek borítják. Éppen ezért a délkeleti rész optimálisabb az aurora borealis vadászathoz. Augusztus közepe és április vége között a legjobb idő Dél-Grönland meglátogatására. A sziget különösen szép “télen”, mely talán kicsit meglepően szeptember végére tehető, ekkor ugyanis nincs “éjféli nap”, amely akadályozná az északi fény jelenségét. Érdemes azonban extra meleg felszereléssel készülni, hiszen a Qaleraliq-gleccser déli végén például még a nyári hónapokban is úszó gleccserek vannak! Grönlandon évente több mint 300 tiszta égboltos nap van, így ideális táborhely a sarki fényvadászok számára: Kangerlussuaq, Ammasalik és Nuuk a legjobb helyek, ahol sötétedés után azonnal elkaphatjuk a fényjátékot.

Kanada

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Kanada ad otthont a világ számos természeti csodájának, köztük a Niagara-vízesésnek, a Fundies-öbölnek és a kanadai Sziklás-hegységnek. Kanada északi fele az északi sarkkörre is benyúlik, így az utazóknak lehetősége van az aurora borealis megfigyelésére. A nagyvárostól távol eső, alacsony szennyezettségű levegő, a tiszta égbolt és a környező hegyek tökéletes helyszínt biztosítanak a grandiózus látványhoz. A Great Salve-tó körüli terület egy egyedülálló Aurora-faluval büszkélkedhet, amely különleges tevékenységeket szervez a turisták számára. A Wood Buffalo és a Jasper Nemzeti Park szintén azokhoz a népszerű helyek közé tartozik, ahol a zöld lidérceket el lehet kapni a sarki fényvadász paradicsomban. 

Svédország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda

Északnyugat-Svédország, amely vadonjáról ismert, a legszürreálisabb és lehengerlőbb látványt kínálja az aurora borealisról. A hőmérséklet itt ráadásul enyhébb, mint a többi desztinációban, ahol sarki fényre vadászhatunk. Abisko régiója különösen népszerű a turisták körében, köszönhetően a mikroklíma adottságainak. A Torneträsk-tó környékén egy olyan területet találunk, ahol az égbolt tiszta és felhőtlen, függetlenül attól, hogy az év melyik szakaszában vagy évszakában járunk itt. A közeli Kimura-hegység érintetlen, hófödte csúcsai tökéletes hátteret alkotnak a látványhoz. A fények egész évben megjelennek, bár szeptember és március vége között figyelhető meg legjobban. 

Finnország

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Finnországot vagy az "ezer tó földjét" minden oldalról erdők és hegyvonulatok borítják. Az ország északi részén szeptembertől márciusig szinte minden második nap felragyog az Auróra. A Kakslauttanen az utazók kedvelt sarki fény desztinációja, ahol a luxus környezetben élvezhetjük a látványt, de Luostóban, egy aprócska észak-finnországi faluban is elcsíphetjük az égi színjátékot. 

Norvégia

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Norvégia hatalmas fjordjaival, tátongó gleccsereivel és élénk színű halászfalvaival több mint csak egy sarki fény látványosság. A fények észlelésére a legjobb helyszínek: Svalbard, Tromso, a Lofoten-szigetek, Harstad, Bodo, Alta, Andoya és Lakselv.

Alaszka

Aurora borealis, az égi tünemény - OTP Travel Utazási Iroda
Alaszka van a legközelebb az Északi-sarkhoz, éppen ezért az egyik legjobb hely az aurora borealis megfigyelésére. Fairbanks két fokkal helyezkedik el a sarkkör alatt és saját előrejelző rendszerrel rendelkezik a pontos időjárásjelentésekhez. A Denali Nemzeti Parkból és a Yukon Területről is csodálatos kilátás tárul elénk, érdemes december eleje és március közepe között sarki fényre vadászni a környéken. 

Kapcsolódó inspirációk:


Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat a hó és jég birodalmában.

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel a Kola-félsziget rejtett kincseit és lenyűgöző állatvilágát.

Norvégia felejthetetlen látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Norvégia a kulturális és természeti csodák hihetetlen keverékét kínálja a látogatóknak. Csokorba gyűjtöttük a legszebb helyeket!

Oroszország | Szentpétervár | 9 dolog, amit Szentpéterváron ki kell próbálni - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Szentpétervárt, most egy kicsit másképpen is!

Oroszország | Moszkva | Novikov étterem - OTP Travel Utazási Iroda
A név, amely valódi garanciát jelent a minőségre. Ismerje meg velünk Moszkva legjobb Novikov éttermeit!

Oroszország | Moszkva | Hasznos tippek Moszkvához - OTP Travel Utazási Iroda
Összeszedtünk néhány hasznos információt, amire feltétlenül szüksége lesz ahhoz, hogy eligazodjon ebben a nagyvárosban.

Oroszország | Moszkva | 5 hely Moszkvában, amit csak a helyiek ismernek - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Moszkva rejtett kincseit, amelyekről az útikönyvek sem nagyon beszélnek!

5 különleges európai panoráma-vonatút - OTP Travel Utazási Iroda
Olyan különleges vonatutakra invitáljuk, ahol mesés panoráma koronázza meg a nem mindennapi utazást.

Kazany java - OTP Travel utazási iroda
Kazany, az eklektikus város a keleti és az európai kultúrák modern olvasztótégelye

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb nevezetességek másolatát!

Szikár, sziklás szépség - OTP Travel Utazási Iroda
A Sziklás-hegység évente turisták millióit vonzza Kanadába gyönyörű környezetével és kitűnő szórakozási lehetőségeivel. Méltán.

Hajóról jó - OTP Travel
Varázslatos helyek, amelyek igazán a víz felől, hajóról élvezhetők a leginkább.

reptéri transzferek - OTP Travel Utazási Iroda
Taxi!! – vagy inkább…

Becsengettek
A világ legszebb egyetemei

Husky-taxi, hálózsák, északi fény, jégszobrok...

OTP Travel Utazási Iroda - 10 filmes helyszín
Összegyűjtöttünk 10 kedvelt filmes helyszínt, ahová a való életben is elutazhat.

Oroszorszag kulinaris utazas - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstolja meg őket Oroszországban, majd főzze meg őket otthon!

Finnország az ezer tó és a Mikulás hazája, ahol alanyi jogon jár a szélessáv!

Grúzia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a fjordok, gleccserek és vad szépségek hazáját!

Hajóútjainkon fejedelmi luxusban látogathat el a világ távoli tájaira.

Kapcsolódó ajánlatok:


MOSZKVA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Oroszország
235 000 Ft/fő -től

KAZANY - TATÁRFÖLD SZÍVÉBEN

Oroszország
275 000 Ft/fő -től

SZENTPÉTERVÁR, A CÁROK VÁROSA

Oroszország
309 000 Ft/fő -től

MOSZKVA ÉS SZENTPÉTERVÁR

Oroszország
395 000 Ft/fő -től

TÉLI KALANDOK - AZ ÉSZAKI FÉNY NYOMÁBAN

Oroszország
879 000 Ft/fő -től

USA - KELETI PART - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa
799 000 Ft/fő -től

NIAGARA, NEW YORK, FLORIDA - CSALÁDDAL IS

Usa
1 099 000 Ft/fő -től

NYUGAT-KANADAI NEMZETI PARKOK

Kanada
1 246 000 Ft/fő -től

NORVÉGIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Norvégia
990 000 Ft/fő -től

IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft/fő -től

NAGY KÖRUTAZÁS IZLANDON

Izland
1 389 000 Ft/fő -től