Élmények a világ körül

Keresés

Fülöp-szigeteki furcsaságok

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

Fülöp-szigeteki furcsaságok

A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek a barokk templomok hazája

A Fülöp-szigetek a keresztény vallás egyik fellegvára, amivel egyedülálló Délkelet-Ázsiában. A több mint 110 millió fős népességének túlnyomó többsége katolikusnak vallja magát. Ez tükröződik a kultúrájában is: a spanyol gyarmati múlt befolyása erősen jelen van a vallásban, a gyarmati stílusú építészetben, az ország számos helynevében sőt, a vezeték- és keresztnevekben is. 
A Fülöp-szigetek számos temploma közül kiemelkedik négy XVI. és XVIII. század között épült katedrális. Ezek közül kettő Luzon északi szigetén, egy a Visayas középső részén fekvő Iloilo szigetén, egy pedig a manilai Intramurosban található. A Fülöp-szigetek barokk templomai közül ez a négy szerepel a világörökségi listán is. Az 1571-ben épült San Agustin templom Manilában, a La Nuestra señora de la Asuñción-templom Luzon szigetén (1765), a Santo Tomás de Villanueva-templom Miagaóban (1797) és a San Augustin-templom szintén Luzon szigetén. Az épületeken jól megfigyelhető a nyugati díszítőelemek keveredése a helyi jellegzetességekkel. Ilyen a Santo Tomás-templom homlokzata is, amin a gyermek Jézust vivő Szent Kristófot helyi népviseletben, kókuszpálmával a kezében ábrázolták.

Gazdag kultúra, élő hagyományok

A Fülöp-szigetek gazdag kultúrájában a keleti és a nyugati hatások keveredtek. Annak ellenére, hogy a filippínók ázsiai háttérrel rendelkeznek, a nyugati hagyományok erősen hatottak rájuk. A spanyol hódítók, az amerikai megszállók és a kínai kereskedők egyaránt itt hagyták a kulturális örökségüket. A Fülöp-szigetek lakói erős családi kötelékeben élnek, többségük kifejezetten vallásos így fontos szerepet játszanak az életükben az egyházi ünnepek. A szigetországban egyértelműen a kereszténység dominál, de az iszlám és az őslakosok régi hitvilága jelen van. 

A Fülöp-szigetek ízei

Legyen szó valami ünnepi alkalomról vagy csak egy átlagos hétköznapról, a filippínók imádnak enni. Napjában hatszor étkeznek, a reggeli, az ebéd és a vacsora mellett, illetve a főétkezések között mindig akad valami nassolni való. A filippínó konyha rendkívül színes, az indiai, a kínai, a spanyol és a helyi gasztronómia megannyi íze is helyet kapott benne. A rizs a Fülöp-szigeteken is alapélelmiszernek számít, amit ezerféle módon kombinálnak. A legnépszerűbb ételek az adobo (csirkéből, marhából vagy sertéshúsból készült húsragu), a sinigang (tamarind leves sertéshússal, garnélarákkal vagy hallal) és a lechon baboy (sült malac).

Egzotikus vadvilág

Az ország szárazföldi és vízi területein több mint 52 177 vadon élő állatfaj él. A legismertebbek közülük a cetcápa és a világ legkisebb főemlőse a koboldmaki (tarsius). A koboldmakik különös szerzetek, átmeneti helyet foglalnak el a félmajmok és a majmok között. De itt él a nagytestű majomevő sas, a dugong vagy más néven tengeri tehén, a Fülöp-szigeteki fakusz, a csíkos guvat, a panaszos kakukk, a vöröshátú gébics és a sárgahátú nektármadár is. A Fülöp-szigetek növényvilága is egyedülálló, különös figyelmet érdemel az itt őshonos rafflesia, az óriás bűzvirág, ami a világ legnagyobb virága.

Izgalmas éjszakai élet

A Fülöp-szigetek izgalmas kalandokat kínál a partizás szerelmeseinek is. A szigetország éjszakai élete híresen pezsgő. A helyiek imádnak szerepelni, és nagy szenvedélyük a tánc, illetve a zene. Talán éppen ezen okokból a Fülöp-szigetek kultúrájának szerves része a karaoke, ami itt mindennapos tevékenység. Karaoke éttermek és bárok ezerszám várják országszerte a vendégeiket, még a bevásárlóközpontokban is találkozhatunk velük.

Búvárparadicsom

A Fülöp-szigetek a gazdag tengeri élővilágának köszönhetően kiváló merülőhelyekkel várja a turistákat. Kedvelt helyszín Malapascua szigete a Visayan-tengerben, ahol akár cápalesre is benevezhetünk. De sokan búvárkodnak a Verde-sziget környékén, illetve a Moalboal környéki vizeken is.

Fiesták és fesztiválok

A Fülöp-szigeteken járva nem hagyhatjuk ki a fiestákat és fesztiválokat sem. A spanyol megszállás idején minden városnak kijelöltek egy védőszentet. A védőszentek ünnepére rendre fiesztákat rendeznek. A filippínó fiesták bámulatosak, sok étellel, itallal és színes felvonulásokkal. A legnépszerűbb fesztivál az Ati-Atihan, amelyet január harmadik vasárnapján tartanak. Jézus születését ünneplik, ilyenkor felvonulásokat tartanak, élénk jelmezeket és maszkokat húznak.

Kapcsolódó inspirációk:


Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud népszerű célpont azok számára, akik nyugodt visszavonulásra vágynak, távol a tengerparti tömegek nyüzsgésétől.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Ubud a kreativitás, a spiritualitás és a természeti szépség központja. Bali több mint egy úti cél, sokkal inkább egy életforma.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Hajóról jó - OTP Travel Utazási Iroda
Varázslatos helyek, amelyek igazán a víz felől, hajóról élvezhetők a leginkább.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
 

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
864 000 Ft-tól/fő

BALI - KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Indonézia
940 000 Ft-tól/fő

BALI SOL BEACH HOUSE BENOA Tanjung Benoa

Indonézia
988 000 Ft-tól/fő

THE SAMAYA SEMINYAK BALI***** - SEMINYAK

Indonézia
1 168 000 Ft-tól/fő