Élmények a világ körül

Keresés

Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A görög főváros a civilizáció bölcsője, hisz itt született a demokrácia, itt szökkent szárba a színművészet és itt alkották meg a nyugati filozófia alapjait.

Isteni Athén - velünk élő történelem

A környező népekhez hasonlóan a görögök is az élet bizonyos területeihez rendelt istenekben hittek, ezeknek az isteneknek a világa tükörképe a földi világnak. A görög mitológia világa rendkívül izgalmas:tele szörnyekkel,háborúkkal, intrikákkal és kotnyeles istenekkel. Zeusz,a legfőbb isten az Olümposzon, de itt van például Aphrodité a szerelem istennője, míg Arész a háború, Artemisz a vadászat, Apollón a költészet, Poszeidón a félelmetes természeti erők, Hadész pedig a halottak istene volt.

Valóság és költészet vegyül az olyan mitológiai történetben is, mely szerint egy Attiká-ért folytatott vita következtében Zeusz megparancsolta, hogy ajándékozzák meg az ott élő embereket, s akinek ajándéka értékesebb, az uralkodhat Attika fölött, továbbá a régió fővárosát is róla nevezik majd el. Poszeidón vizet adott a népnek, a sziklából fakadó forrásvíz azonban sós volt, mint Poszeidón birodalma. Athéné egy magot ültetett el, amelyből kinőtt az első olajfa. Az olajfával az istennő ételt, olajat és faanyagot is adott a városnak, ezzel Athéné nyerte meg Attikát, melynek fővárosát róla nevezték el Athén-nak.

Athen olajfa - Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda

Athén a világ egyik legrégebbi városa, már az időszámítás előtt 3 ezer évvel is városként létezett. A görög főváros a civilizáció bölcsője, hisz itt született a demokrácia, itt szökkent szárba a színművészet és itt alkották meg a nyugati filozófia alapjait. Az első olimpiai játékokat is Athénben rendezték meg ;időszámításunk előtt 776-ban, ahogyan az első modern olimpiai játékot is Athénben rendezték meg, 1896-ban. Az ókori görög civilizációt a legtöbb történész az egész európai civilizáció alapjának tekinti, hiszen a Római Birodalom továbbfejlesztette és elvitte Európa sok részére. Az ókori görög kultúra roppant nagy hatással volt a modern világ nyelvére, politikájára, oktatási rendszerére,filozófiájára, tudományára,művészetére és építészetére, táplálva a későbbi nyugat-európai reneszánszot is.

A szüntelenül lüktető, nyüzsgő nagyváros minden apró szeglete történelemmel van átitatva. Vegyük a nyakunkba a várost és látogassuk meg az ókori épületeket, műemlékeket, hogy egészen közelről, teljes pompájában csodálhassuk meg elődeink remekműveit. Athén Európa történelmi fővárosa, maga a megelevenedő történelem, lenyűgöző mítoszokkal. Minden odakészülő látogatónak ajánlott beleolvasni a legendákba és a történelemkönyvbe, így az élmény majd garantáltan fokozottabb lesz.

A Lykavittos-hegyről lenyűgöző panoráma tárul szemünk elé, tetejéről tiszta napokon elláthatunk Pireusz kikötőjéig és a Szaronikosz-öbölig. Megközelíthetjük úton vagy a fenyvesekben vezető ösvényeken, de ;felfelé nagyon meredek. Helyette választhatjuk a siklót is, amely 30 percenként közlekedik.

A város legszentebb és rendkívüli hatást keltő része a mai napig is az Akropolisz maradt. Az Akropolisz sziklája a város legmagasabb pontja, ideális védelmi, vallási és reprezentációs célokra. Megépítése többe került, mint a város egész éves költségvetése. Az épületek nagy része templom, melyeket Athéné, a város védőszentjének tiszteletére emeltek. Méreteik és arányaik még mindig lélegzetelállítóak és fenségesek, belsejüket pedig csodálatos, isteneket ábrázoló szobrokkal díszítették. Az athéni Akropolisz az UNESCO kulturális világörökségének része. Az egyik legjobb hely, ahonnan gyönyörködhetünk az Akropoliszban minden kétséget kizáróan a Filopappu-domb, egy zöldellő 70 hektáros gondozott park, ahol számtalan régészeti lelet is található, és sok őshonos növény is él itt. Az ókorban a Múzsák-dombja nevet viselte, és költők hada kereste fel a lankáit ihletért. A háború idején hadvezérek hoztak létre helyőrségeket a tetején, mivel kilátás nyílt a tengerre. A Filopappu fenyőfáival, ciprusaival és kanyargó ösvényeivel egész évben gyönyörű. Tökéletes hely megpihenni egy kicsit, elbújni a mediterrán napsugarak elől.

Athen Gorogorszag - Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda

Az Akropolisz díszbejáratán áthaladva pillanthatjuk meg a Parthenónt, amely mindig is az athéniak legfőbb öröme és büszkesége.Dór stílusban épült és a klasszikus görög világ legnagyobb temploma. Tizenöt éves építési időszakkal a háta mögött nyitották meg a közönség előtt Kr. e. 483-ban. Az épület hatalmas homlokzata csupán két helyiséget tartalmaz.Az első,- ahova kelet felől lehet belépni-, a tulajdonképpeni templom, itt állt Athéné ünnepelt szobra,amelynek bőrfelületeit elefántcsontrétegből,ruháját pedig aranyból alakították ki. A szobrot gondosan egy márványheverővel is ellátták, arra az esetre, ha le kívánna feküdni. A Parthenón másik helyiségének külön bejárata volt a nyugati oldalon. Feltehetőleg az istennő szolgálatára rendelt szolgálók szálláshelye volt. Az egész templom helybéli márványból készült, melynek az a rendhagyó tulajdonsága van, hogy színe a ráeső fénytől függően a hideg fehértől a meleg aranyszínig változik.

Az Akropolisz árnyékában, Dionüszosz, a bor és a földi örömök istenének szentelt helyen játszottak az álarcos színészek először közönség előtt. Ez a színház és színművészet születési helye. Itt hangzottak fel Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiái, amelyek Prométheusz, Elektra, Oidipusz, Médea drámai történeteiről szóltak. A Kr. e. 6. században itt rendezték a nagy Dionüszosz-ünnepet, melynek során előadásokkal hódoltak az istenségnek. A nézőtéren 1500-an fértek el, ma is láthatóak az első sorban a
Dionüszosz papjai számára biztosított márványülések.

Ha Dionüszosz színháza volt a legfontosabb helyszín a klasszikus Athénban, a Herodész Attikosz színháza ugyanannak számított a rómaiak idején. A teátrum ma az évente megrendezett Athén Fesztivál helyszíne, és éjszakai előadásoknak ad otthont minden nyári estén. Olyan előadók léptek fel itt, mint Luciano Pavarotti és a Bolsoj Balett. A színház akusztikája csodálatos, a római boltívek oszlopai pedig gyönyörű hátteret szolgáltatnak. A színház csak az előadások alatt van nyitva, de kívülről is megcsodálhatjuk szerkezetét és környezetét, és lenézhetünk rá az Akropoliszról.

Velünk élő történelem

Az Agora nagy kiterjedésű, szétszórtan elhelyezkedő emlékeket tartalmazó területe volt az athéni élet központja,itt zajlott a város kereskedelmének és igazgatásának legnagyobb része. A ma is álló talán legfontosabb épület a Héphaiszteion. Ez a dór stílus legépebben fennmaradt, Kr. e. 449-re tehető temploma. Figyelemre méltó módon megőrzött fríze nagy része és mennyezete is megvan még.

Athen Agora - Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda

Tőle keletre terül el az Aéridész, az a színpompás negyed, amely a Szelek tornyáról kapta a nevét. Szíriai csillagász építette i. e. 50-ben. A Szelek tornya nyolcszögletű, három lépcsőfokon álló márványépület, amely szélkakasként, napóraként és vízóraként is szolgált. Az oldalak az égtájak felé néznek és az ezeknek megfelelő szelek domborművei díszítik.

Közvetlenül az Aéridész mellett terül el a Római Agora. Az i. sz. I. században a rómaiak ide költöztették Athén piacát a régi Agoráról. Bár kisebb, mint az eredeti, ez a márványoszlopos csarnok előkelőbb hely volt az üzletek számára és kereskedelmi és közigazgatási központként is működött a XIX. századig.

A Zeusz kultusznak régi hagyományai voltak ezen a területen. A fenséges Olümpiai Zeusz-templom volt Görögországban a legnagyobb, melynek építését már i.e. 515-ben elkezdték. A zsarnok Peiszisztratosz rendelte el a templom építését látszólag Zeusz tiszteletére, ám valójában ezért, hogy lefoglalja alattvalóit. Befejezését a politikai események majdnem 700 évvel késleltették. Peiszisztratoszt elűzték majd évszázadokkal később Hadrianus római császár hét év alatt fejeztette be a templomot. ;Belsejében két, hatalmas, aranyból és elefántcsontból készült szobor állt: az egyik Zeuszé, a másik Hadrianus, római uralkodóé. Az athéniak i.sz. 131-ben egy kétemeletes kaput építettek a templom mellé, így köszönve meg Hadrianusnak, hogy befejezte a templomot.

Ne hagyják ki az új Akropolisz Múzeum és a Nemzeti Régészeti Múzeum meglátogatását sem, életre szóló élményben lesz részük. A Nemzeti Régészeti Múzeum nemcsak Görögország, hanem a világ egyik legfontosabb és legizgalmasabb múzeuma is. A Nemzeti Régészeti Múzeum híres és gyönyörű gyűjteményében megtalálhatók a Homérosz által bemutatott bronzkori kultúrákból, valamint Athén aranykorából és a későbbi időkből származó tárgyak. A múzeum időszakos bezárása lehetővé tette, hogy a kiállítást felbecsülhetetlen értékű leltekkel gyarapítsák. A múzeum bejárásának legjobb módszere, ha időrendben haladunk. A központi csarnokban kőkorszaki tárgyakat láthatunk Kr. e. 6800 és 3300 közötti évekből, az Akropolisz első feljegyzett lakóinak idejéből.

Athen Parlament örségvaltás - Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda

A város azonban nem csupán ókori emlékeiből él. Csodálatos templomai, Parlamentje, gyönyörű épületei és műemlékei csábítják végeérhetetlen sétára a látogatókat. Elfáradtak? Üljenek be egy kávézóba vagy tavernába és figyeljék Athén lakóinak mindennapi, mozgalmas, bájosan zajos életét. Vegyüljenek el közöttük, nem mindennapi élmény vár Önökre! Különös érzés arra gondolni, hogy itt réges-régen uralkodók és uralkodónők gyönyörködtek ugyanabban a látványban, mint amit mi emlékként magunkkal vihetünk.

Kapcsolódó ajánlatok:


ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

XENONES FILOTERA**** - SANTORINI

Görögország
909 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

XENONES FILOTERA**** - SANTORINI

Görögország
909 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00