Élmények a világ körül

Keresés

10 érdekesség Jordániáról

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gazdag kultúrája és történelme tele van érdekességekkel. Csokorba gyűjtöttünk 10 olyan különleges tényt, melyet kevesen ismernek.

10 érdekesség Jordániáról

Jordánia egy kis ország a Közel-Keleten. Gazdag történelmet és kultúrát, valamint gyönyörű természeti tájakat rejt magában.
 

Néhány nevezetessége és úti célja jól ismert, sőt ikonikus, mint például Petra "elveszett" városa és Wadi Rum titokzatos sivataga. Ebben a cikkben azonban kevésbé ismert, érdekes tényeket gyűjtöttünk össze Jordánia nemzetéről.

Itt található a világ egyik legrégebbi városa

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia fővárosa, Amman az emberi civilizáció történetének egyik legősibb települése. A régészek olyan bizonyítékokat találtak, amelyek már a Kr. e. XIII. században emberi nyomokra és életközösségekre utalnak. Amman a Bibliában is szerepel, ahol Rabath Ammon néven említik. Viszonylag újabb civilizációk, például a görögök, a rómaiak és az Omajjádok emlékei is utalnak rá. Egy másik érdekes tény Jordánia fővárosáról, hogy egykor Philadelphia néven is ismerték. A név Ptolemaiosz Philadelphosz egyiptomi fáraóról származik. Ő építette újjá a várost, mielőtt a rómaiak meghódították volna.

Öt UNESCO világörökségi helyszín található Jordániában

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Az emberi civilizáció során betöltött óriási jelentőségének köszönhetően Jordánia történelmi és kulturális szempontból is gazdag. Emellett gyönyörű természeti tájaknak is otthont ad. Jordániában öt hivatalos UNESCO-világörökségi helyszín található. A világörökségi helyszín címet az UNESCO Világörökségi Egyezmény a jelentős természeti vagy kulturális örökséggel rendelkező nevezetességeknek ítéli oda. Petra és Wadi Rum a két legismertebb, Jordániában található világörökségi helyszín. A másik három a következő: Quseir Amra, egy VIII. századi sivatagi vár; Um er-Rasas, egy ókori római kori régészeti lelőhely és Al-Maghtas, más néven "Betánia a Jordánon túl", amelyről úgy tartják, hogy Jézus megkeresztelkedésének helye.

Jordánia zászlajának minden egyes színe különleges jelentéssel bír

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
A Jordánia nemzetét jelképező zászló három vízszintes téglalapból áll, amelyek fekete, fehér és zöld színűek. A bal oldalon egy piros háromszög található, közepén egy fehér hétágú csillaggal. A csillag minden egyes pontja a Korán, az iszlám szent könyve első hét versének egy-egy versét jelképezi. A téglalapok mindegyike egy-egy kalifátust jelképez, amely a történelem során Jordániában uralkodott. A fekete téglalap az Abbászida Kalifátust, a fehér téglalap az Omajjád Kalifátust, a zöld téglalap pedig a Fatimid Kalifátust jelképezi. A piros háromszög az 1916-ban lezajlott nagy arab felkelést jelképezi. A zászlót 1928-ban, április 18-án hivatalosan Jordánia zászlajává nyilvánították.

Az egész ország gyalogosan is bejárható északról délre

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Túrázza végig az egész országot! A Jordán-ösvényen gyalogosan is bejárhatja Jordániát északról délre. A 647 kilométer hosszú útvonal az északi Um Qais-tól a déli Akabáig tart. A teljesítése körülbelül 40 napot vesz igénybe, így ez a túra csak az elhivatottaknak való. Az út 8 különböző szakaszból áll, és olyan híres nevezetességek mellett halad el, mint Petra és Wadi Rum.

A nemzeti étel neve mansaf

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia nemzeti étele a bárányhúsból és rizsből készült étel, a mansaf. A bárányhúst egy különleges, joghurtból és fűszerekből készült mártással, a jameeddel főzik. A bárányt rizzsel vagy néha bulgurral tálalják egy nagy, hagyományos beduin tálon. A mansaf a régió számos más országában is népszerű, de kifejezetten Jordánia nemzeti ételének számít.

Hollywoodi sztár

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Ha fizikailag még nem jártunk eddig Jordániában, akkor is jó eséllyel láttuk már az ország néhány ikonikus úticélját a filmvásznon. Egyedülálló nevezetességeit számos filmben használták helyszínként vagy háttérként. A petrai Khazneh azaz Kincsestár az Indiana Jones és az utolsó keresztes hadjárat című filmben szerepelt. A csodálatos, sziklába vájt homlokzat volt az a helyszín, ahol a hős szent grálja nyugszik. Jordánia lélegzetelállító sivatagi tája, a Wadi Rum is több híres filmben szerepelt. Ez a távoli és túlvilági helyszín olyan filmekben látható, mint az Arábiai Lawrence, a Mentőexpedíció vagy a Zsivány-egyes: Egy Star Wars-történet.

Jordánia néhány figyelemre méltó természeti látnivalónak ad otthont

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
A gazdag kultúra és történelem mellett Jordánia számos gyönyörű és egyedülálló természeti kincsnek otthona. A Wadi Rum hatalmas homokkal borított síkságai kísértetiesek és gyönyörűek, lenyűgöző sziklaalakzatokkal és mély szurdokokkal. A Wadi Mujib egy másik figyelemre méltó természeti képződmény, mely egy 500 méter mély és 4 kilométer széles kanyon. A kanyon fenekén végig patakok és folyók futnak. Egy másik egyedülálló természeti látványosság Jordániában a Holt-tenger, mely 420 méterrel a tengerszint alatt a legalacsonyabb szárazföldi pontnak számít a világon.

A Vörös-tenger partvidékének egy apró szeletét birtokolja

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Egy gyors pillantás a Közel-Kelet térképére, és azt hihetnénk, hogy Jordánia tengerparttal nem rendelkező ország. Több más közel-keleti ország közé van beszorítva, amelyek a Vörös-tengerrel határosak. Közelebbről szemügyre véve azonban láthatjuk, hogy a Vörös-tenger partvonalának egy aprócska darabja valójában Jordániához tartozik. Ez a tengerpart az ország déli részén található, és mindössze 42 kilométer hosszú.

Jordánia hosszú múltra tekint vissza a menekültek befogadásában

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia az elmúlt években nagy számú menekültet fogadott be a környező konfliktusok elől. Az országban becslések szerint kétmillió palesztin és 1,4 millió szíriai menekült él. A mindössze 9,5 millió lakosú országban ez a lakosság több mint egyharmadát teszi ki. Jordánia egy békés és biztonságos menedéknek számít a forrongó Közel-Keleten.

Az étel visszautasítása udvariasságnak számít

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legkülönösebb tény Jordániáról az, hogy udvariasnak számít, ha az ember háromszor is visszautasítja az étkezési ajánlatot, mielőtt végül elfogadja azt. Egy másik gasztronómiai érdekesség, hogy udvariatlanságnak és tisztátalanságnak számít bal kézzel enni vagy inni. A kávézási szokásokra jellemző, hogy ha nem kérünk több kávét a csésze finom billegtetésével jelezzük ezt, különben újra és újra töltik azt.

Kapcsolódó inspirációk:

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

Jordánia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gasztronómiai olvasztótégelye minden érzékünket elvarázsolja. Tartson velünk egy kulináris utazásra!

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő