Élmények a világ körül

Keresés

Meknes

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
Az egykori királyi város, Meknes csendes bája és egzotikus szépsége magával ragadja az utazót. Ismerje meg Ön is!

Meknes

Meknes csendesebb és kisebb, mint nagy szomszédja, Fez, így egy kicsit kevesebb látogatót fogad, kevésbé tömegturistás úti cél. A város sokkal nyugodtabb, kevesebb a nyüzsgés, ennek ellenére megtaláljuk azokat a kanyargós, keskeny medinai utcákat és patinás épületeket, melyeket a királyi város és a marokkói szultánság egykori otthona fémjelezett.
 

A város fontosságát jól mutatja, hogy három erődítmény maradványai is megtalálhatóak a városban, amelyeket egészen kreatívan építettek be az úthálózatába. A király sírja az eredeti császári város maradványainak szívében található, ahol a királyi magtárat, a csodálatos Bab El Mansour is találjuk.

Bab El Mansour

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
A Place El Hedim középpontjában ez a hatalmas kapu áll, amely talán az összes marokkói császári kapu közül a legmonumentálisabb. A kapu jól megmaradt, a tetején bonyolultan kidolgozott mozaikcsempékkel és feliratokkal. Moulay Ismail fia, Moulay Abdallah fejezte be az épületet 1732-ben. Nem lehet átmenni rajta, bár a bejárati ajtó néha nyitva van, hogy kiállításoknak adjon otthont.

A kapu két oldalán álló két fehér oszlop márványból készült, és úgy gondolják, hogy eredetileg Volubilisben állították fel őket, mivel olasz eredetűek. A kapu teteje mentén az arab felirat egy dicsekvő vers, amely a kapunak a hangján szól hozzánk, dicsérve saját szépségét, és ezen keresztül Moulay Abdallah hatalmát.

Medersa Bou Inania

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
A Grande Mosquée-vel szemben található, 1358-ban befejezett egyházi iskola a Merinidák kifinomult belsőépítészetének jellegzetes példája. Bár nem olyan pazar, mint azonos nevű fez-i társa, a klasszikus zellige csempe, a finom stukkó és a faragott cédrusfából készült mennyezet megcsodálható benne. Felfedezheti a diákszobákat, a tetőt, ahonnan szép kilátás nyílik a Grande Mosquée minaretjére és még az iskola hammamját is. A nyolc és tíz év közötti diákok egykor ketten laktak egy szobában a földszinten, míg az idősebb diákok és a tanárok az emeleten éltek.

Place El Hedim

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
A tér a medina társadalmi központja, ahova a családok kijönnek sétálni, kávézókban ücsörögni, focizni vagy éppen a zenészeket hallgatni. Érdemes itt sétálni egyet és csendes megfigyelőként beleolvadni Meknes hétköznapjainak lüktetésébe.

Moulay Ismail mauzóleum

Meknes - OTP Travel Utazási Iroda
A XVIII. századi mauzóleum az ország leghíresebb szultánjainak nyughelyeként ismert. A mauzóleumot leginkább spirituális és békés helyként jellemzik és úgy tartják, hogy áldást hoz az ide látogatóknak. Moulay Ismaïl Ibn Sharif, akit a "harcos király" néven ismertek, uralkodása alatt építtette Meknést, és tette Marokkó fővárosává. Az épületet még az ő életében építették. A király kifejezetten ezt a helyszínt választotta, mivel korábban ez volt Meknes bírósági épülete; azt akarta, hogy a saját népe ítélkezzen a saját bíróságán.

Kapcsolódó inspirációk:


Illatok és ízek nyomában Marokkóban
Fűszerekben és gyógynövényekben gazdag ízvilágú az észak-afrikai marokkói konyha. Tartson velünk ezen a képzeletbeli gasztro utazáson.

Marokkó természeti szépségei
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.

Rabat - OTP Travel Utazási Iroda
Rabat történelemben gazdag zöld fővárosát mindenképpen érdeme bakancslistánkra tűzni. Ismerje meg velünk legszebb helyeit.

Fez – Marokkó ékköve
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Kapcsolódó ajánlatok:


MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

MAROKKÓ - KIRÁLYI VÁROSOK

Marokkó
569 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN

Marokkó
809 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN ÉS ANDALÚZIÁBAN

Marokkó,
1 029 000 Ft-tól/fő