Élmények a világ körül

Keresés

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel Szaúd-Arábia élővilágát és tudjunk meg többet az Arab-félsziget varázslatos lakóiról!

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága

Szaúd-Arábia ad otthont a világ egyik leggyorsabb kutyafajtájának, az ókori egyiptomi sírokban ábrázolt vadmacskának és számos egyéb különleges élőlénynek. A vadvilág megóvása érdekében közel 82 700 négyzetkilométernyi területet nyilvánítottak védetté, valamint szigorúan szabályozzák és büntetik a veszélyeztetett fajok vadászatát. Fedezzük fel Szaúd-Arábia élővilágát és tudjunk meg többet az Arab-félsziget varázslatos lakóiról.

Homoki macska

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyetlen olyan macskafaj, amely kizárólag a sivatagban él. A homoki macska ugyan aranyosnak tűnhet, azonban a Szaúd-Arábia nyugati részén élő ragadozót kemény fából faragták. A homoki macskák mancsait körülvevő vastag szőrzet nemcsak a forró vagy nagyon hideg talajtól védi őket, hanem lehetővé teszi számukra, hogy a homokban ugráljanak anélkül, hogy elsüllyednének vagy mancsnyomokat hagynának maguk után.

Arab bejza

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
A régió egyik legnagyobb sivatagi emlősének, az arab bejzának akár 68 centiméter hosszú szarvai is lehetnek, fényes fehér bundája pedig segít visszaverni a napsugarakat a bőréről. Az egykor a kihalás szélén álló állatokat a szaúdiak sikeres természetvédelmi erőfeszítéseinek hála megmentették, sőt néhány példányt vissza is telepítettek a vadonba olyan területeken, mint a Faraszán-szigetek.

Karakál

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
A fülükön lévő hosszúkás fekete pamacsokról felismerhető karakálok Szaúd-Arábia nyugati részén, különösen a Jabal Shada és Raydah rezervátumokban élnek. Már az ókori egyiptomi sírokban is találtak karakálokat ábrázoló festményeket és szobrokat, ami arra utal, hogy ez a vadmacskafaj már jó ideje a térség lakója.

Arab farkas

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
Egyesek ezt a ragadozót magányos farkasnak nevezik, mivel a legtöbb farkasfajtól eltérően ez az emlős inkább egyedül vagy párban vadászik, nem falkában. A szürke farkasnak ez a kisebb alfaja, különlegessége, hogy összenőtt mancsokkal rendelkezik. Az arab farkasok főként éjszakai életmódot folytatnak, és Najd és Tabuk sivatagi hegyvidékein figyelhetők meg.

Galléros pávián

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
Az arab farkasokkal ellentétben a galléros páviánok általában több száz fős falkákban élnek. Az Asir-hegységben, valamint Taif és Abha városainak közelében megtalálható, rendkívül intelligens állatokat az Arab-félszigeten rengetegen helyen szentként kezelték évszázadok óta. Az ivarérett hím páviánok közel kétszer akkorák, mint a nőstények, és könnyen felismerhetők hosszú ezüstszürke szőrzetükről és rózsaszínű arcukról.

Sivatagi sün

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
A legkisebb sünfajtát, a sivatagi sünt sötét pofájáról és az arca tetején lévő világosabb színű sávról lehet felismerni. A szaúdi sivatagok száraz bozótosaiban, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein megtalálható éjszakai élőlény éjszaka vadászik táplálékra, nappal pedig a hőség elől menekülve, odújában tölti idejét. Bár elég kicsik ahhoz, hogy elférjenek egy ember tenyerében, ezek az apróságok akár 19 kilométer/órás sebességre is képesek.

Fehérfarkú ichneumon

Szaúd-Arábia varázslatos élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
A fehérfarkú ichneumon a mongúzfélék családjába tartozó ragadozó. A mongúzfélék legnagyobb faja az ország délnyugati részén található. Éjszakai állat, amely a sivatagi sünhöz hasonló életmódot folytat: nappal egy odúban tartózkodik, éjszaka pedig vadászik. Érdekesség, hogy nagyon territoriális életmódot folytat és ritkán vándorol.

Kapcsolódó inspirációk:


Nepál és Bhután - a Himalája két gyöngyszeme - OTP Travel Utazási Iroda
A hindu mitológia szerint Siva isten otthona, de ugyanakkor szankszrit jelentése szerint a „hó lakhelye” is a világ legfiatalabb hegyvonulata, a mintegy 70 millió éves Himalája hegység.

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

JA OCEAN VIEW HOTEL***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

SHERATON JUMEIRAH BEACH RESORT***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő