Élmények a világ körül

Keresés

Kortalan szépség

Grand Canyon kortalan szépség - OTP Travel Utazási Iroda
2019-ben lett 100 éves a Grand Canyon Nemzeti Park.

Kortalan szépség

 
A Grand Canyon Nemzeti Park 2019-ben duplán ünnepelt, két kerek évforduló is 2019-re esett. 100 éve alakult meg maga a nemzeti park, amelynek területét aztán 1975-ben kibővítették.
 

A Grand Canyon Nemzeti Park Arizona állam központi látványossága, a névadó szurdok és az azt megállás nélkül formáló Colorado folyó a világ hét természeti csodáinak egyike.

Ha már szülinap: mennyi idős valójában a kanyon? Az „ünnepelt” az alsó részén 2 milliárd éves, a felső részén 230 millió éves kőzetek találhatóak, míg a mai, egybefüggő Grand Canyon korát 2 millió évesre teszik a tudósok. A hely a geológusok igazi paradicsoma, felül fosszíliák egy ősi tengerből, alul pedig egy régi hegylánc maradványai. Az idő múlásával sok-sok millió év üledéke préselődött kőzetrétegekbe és vált a kanyon építőkövévé. De nem ám csakúgy simán! A Grand Canyon egy hatalmas geológiai rejtély különös példája, amelyet a „nagy összeegyeztethetetlenségnek” neveznek. Ez a jelenség arra a tényre utal, hogy a 250 millió éves kőzetréteg közvetlenül 1,2 milliárd éves sziklákkal találkozik. Változatos színekben pompázó különböző kőzetrétegek ejtik csodálatba a látogatókat. Senki sem tudja, mi történt a több százmillió éves hiányzó rétegekkel.

Nem meglepő hát, hogy az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítette, és a negyvenedik évforduló szintén kiemelkedő fontosságú esemény a park életében.
Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A Grand Canyon nem a világ legmélyebb, de kétségtelenül a legismertebb, leglátványosabb szurdoka és a legtöbbet tanulmányozott ilyen jellegű földrajzi képződmény. Méretei oly hatalmasak, hogy a képződményt még az űrből is látni. 440 kilométer hosszú, közel 30 kilométer széles és 1600 méter mély, falai merőlegesen hasítanak bele a Föld kérgébe. Indulás előtt készüljünk fel alaposan a parkból! Sokan úgy képzelik, hogy odaautókáznak a Grand Canyon hozzájuk legközelebb eső pontjához, megcsodálják, lefényképezik, esetleg tesznek egy helikopteres túrát és már mennek is tovább. Ez utóbbi egyébként nem is elérhetetlen luxus, a helikopterek a park bejárata előtt készenlétben várnak azokra, akik fentről is szeretnék megcsodálni a sokszínű és meredek völgyszurdokot. De kár lenne továbbrohanni! Nem kell napokat eltölteni ahhoz, hogy megismerjük a Colorado-folyó eme lenyűgöző alkotását. Csupán a jó irányból kell közelíteni, a megfelelő időben. Ehhez adunk néhány tippet, hogy igazán megismerjük az égnek meredő sziklákat, az itt élő természetet.
Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A park az iránytű minden oldaláról megközelíthető. Déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható. Las Vegas felől a nyugati bejárat van legközelebb, ide építették fel az Sky Walk Bridge kilátót, mely a Colorado folyó felett 1200 méter magasan, patkó alakban, a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak. És akinek még nem elég az adrenalinból, az drótkötélpályán is suhanhat egy kifejezetten látványos szakaszon.

Az északi perem

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A Utah felől érkezőknek nyújt könnyű elérhetőséget, de csakis május 15. és október 15. között járható. Ezen a szakaszon a következő túrákat ajánljuk: Cape Royal kilátó. A Cape Royal az északi perem legdélibb részén található, elképesztő panorámával. Valójában a Grand Canyonban a legszélesebb panorámával rendelkezik, 270 fokos szögben tárul elénk a csoda. Ellátunk a Márvány-kanyontól a déli látogatóközpontig. Itt már rögtön a parkoló után ki tudunk állni egy olyan sziklaperemre, ahonnan káprázatos a kilátás. Jobbra, szemben az Angel’s Window, az Angyalok Ablaka nevű sziklaóriás magasodik, rajta egy óriási rés, az ablak, amin keresztül látható a Colorado folyó. Sőt mi több, a sétányt követve ki lehetett menni ennek a sziklának a tetejére, ahonnan még jobb kilátás nyílik a folyóra és a kanyonra. Érdemes napfelkeltekor érkezni (különösen július és szeptember között), a látvány bőségesen kárpótol a korán kelésért. A kezdőknek is bátran ajánlható túra a parkolóból mindössze 2,5 km oda-vissza.

Grand Canyon Lodge - Transept Trail

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A Grand Canyon északi pereméhez vezető út a Bright Angel Pointnál ér véget a Grand Canyon Lodge szomszédságában, a legtöbb ember elsőként innen indul egy rövid sétára a kanyon délre fekvő fő kilátójához. De van egy turisták által kevésbé felkapott, és ezáltal nyugisabb útvonal. A Transept Trail a kanyon peremén fut végig, a Lodge-tól a kempingig, kb. 2 km hosszan. Az ösvény fenyő, tölgy és rezgő nyárfaerdőkön halad át, de így is kitűnő kilátás nyílik a meredek falú szurdokok gigantikus labirintusára. Az útvonal egyáltalán nem nehéz, az őszi erdő csodálatos színjátéka pedig fokozza a látványt. Kezdők is bátran belevághatnak, a túraösvény teljes hossza kb. 6 km, jelentős szintkülönbségekkel nem kell számolni.

Toroweap-kilátó

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A Toroweap-kilátó a kanyon északi partjának egy félreeső helyén van 1387 magasban. Remek innen a kilátás a Coloradóra és a szurdokára, amely ezen a ponton 880 méter mély. Május-június hónapban érdemes ide kirándulni, a sáros monszun-időszak beállta előtt. Ide csak olyan autóval induljunk, ami bírja a nehezebb terepviszonyokat, biztonsággal megbirkózik a durvább úttal! Itt nincs benzinkút, víz, telefon, bolt, így felkészülten érkezzünk! Maga a gyalogtúra nem ennyire embert próbáló, bő 3 km-t kell megtenni a Tuweep kempingből. Itt nincs nagy turistaáradat, van viszont egyedülálló látvány. Ez az egyetlen hely a nemzeti parkban, ahonnan a Colorado-folyó függőlegesen látható.

A déli perem

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
Alacsonyabb fekvésű, jóval forgalmasabb és látogatottabb is mint a többi, ez télen- nyáron járható. A déli területen található Havasu-kanyon egy része ma is a hualapai indiánok felügyelete alá tartozik, akik a meredek falakba vájt barlangokban laknak. Supai falu 208 lakója páratlan természeti szépség és egy sor félelmetes, kék-zöld vízesés közepén él. Ide nem lehet csak úgy beugrani, foglalás szükséges. És a foglalás alatt nem csak a szállást érjük, hanem a málhás szamarat is le kell foglalni. Ide autóval nem lehet eljutni, így felszerelésünket vagy mi magunk, vagy csacsik cipelik. Bármily furcsán hangzik, a szamarakat csak és kizárólag online lehet lefoglalni.

A rövid és hosszabb túrákhoz egyaránt vannak ajánlott útvonalaink, olyanok, amiken egész jól elkerülhetjük a tömeget. Ilyen például a Kaibab útvonal, ami a Cedar Ridge, illetve a Skeleton Point felé halad, de a Grandview vonalat is választhatjuk, ami kicsit rövidebb, de annál durvább talajú. Bár nem vesznek igénybe sok időt, a kilátás kifogástalan, fotón talán vissza sem adható.
További kedvenceink:

Horseshoe Bend

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
Horseshoe Bend tulajdonképpen a Colorado folyó patkó alakú kanyarulata Page mellett, ahonnan számos szervezett túra indul ide. A kanyar a folyón lefelé 8 km-re van a Glen Canyon gáttól és a Powell-tótól. A látványosság a 89-es úttól rövid, kb. 800 méteres séta után teljes szépségében tárul elénk. A nem mindennapi panoráma 1300 méter magasról nyílik a 300 méterrel lentebb folyó Coloradóra. Ma is megmaradt természetes állapotában, a meredek sziklafal szélén nincsenek védőkorlátok, így kisétálhatunk a szakadék szélére, és nézhetjük a smaragdszínű, kanyargó folyót. A Colorado folyó valami egészen bámulatos munkát végzett. Meredek oldalfalainak színes mintázatát, a felsőbb rétegeket borító mészkő, homokkő, pala és gránit adja. Nyáron nagyon meleg van, gondoskodni kell elegendő vízről!

Desert View

Kortalan szépség - a Grand Canyon - OTP Travel Utazási Iroda
A Desert View egy apró település a déli peremen, 41 km-re keletre a Grand Canyon Village-től, a Grand Canyon keleti szélén. Az Arizona Highway 64 -ami Desert View Drive néven is ismert- egy festői útszakasz, amely a Desert View-t köti össze a Grand Canyon Village-el. A keleti bejáraton érkezők elsőként a Desert View-nál pillantják meg a park gigantikus szikláit. A parkolóból valamivel több, mint 1 km-t kell csak sétálni, ez a teljesen kezdőknek is menni fog. Itt aztán felfedezhetjük a 21 méter magas Desert View kilátótornyot, amely olyan akár egy középkori bástyamaradvány, pedig 1932-ből maradt ránk. Az itt dolgozó vadőrök szívesen mesélnek az indián őslakosokról és a geológiai különlegességekről egyaránt.

A kanyon mai látogatóit éppúgy megigézi, mint Amerika őslakosait több száz évvel ezelőtt. Ahogy haladunk a szurdok belsejébe, a rétegek állandóan színt váltanak, ámulunk a hatalmas sziklahasadékok láttán, olyan parányinak érezzük magunkat, mint tán sehol máshol. A természet örömforrásai nem hagynak cserben, az idő pedig a Grand-kanyonnak dolgozik.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.