Élmények a világ körül

Keresés

Provence varázslatos vidékein

Provence varázslatos vidékein
Provence szél borzolta levendulamezői, elbűvölő városai és az elegáns francia Riviéra Franciaország legjavát kínálják. Íme 7 kihagyhatatlan hely a varázslatos Provence vidékén.

Provence varázslatos vidékein

Franciaország nem véletlenül szerepel a világ legnépszerűbb nyaralási célpontjai között, hiszen számtalan változatos tájat és művészeti kincset rejt.
 

A dél-francia Provence régió a nyári szellőben szállingozó levendula illatával, az olajfaligetek lágy ringatózásával és a napfényben úszó mediterrán kőépületek romantikus bájával várja az ide utazókat. Ismerjük meg az elbűvölő kisvárosok, lélegzetelállító kilátások és ínycsiklandozó gasztronómiai különlegességek varázslatos vidékét. A fényekkel és témákkal oly bőkezűen bánó, csodás tájak olyan festőóriásokat ihletettek meg, mint Matisse, Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Picasso vagy Signac. Összegyűjtöttük a környék kihagyhatatlan látnivalóit.

1. Avignon

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
Avignon leginkább a XIV. században lezajlott vallási konfliktus helyszíneként ismert, amikor V. Kelemen pápa a francia városba menekült, és a katolikus egyház székhelyét közel 70 évre áthelyezte Rómából. V. Kelemen pazar pápai palotája ma is Avignonban áll, mozgalmas történelme miatt a települést gyakran a pápák városaként emlegetik. A pápai palota Európa legnagyobb gótikus stílusú épületének számít, az innen nem messze található Pont d'Avignon pedig Franciaország egyik leghíresebb hidjának számít. Az egykori 22 ívéből napjainkban már csak 4 látható, azonban festői látképe miatt így is közkedvelt fotó téma. A híd és a pápai palota 1995 óta az UNESCO világörökség része.

2. Aix-en-Provence

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
Provence egyik legelegánsabb és valószínűleg Franciaország egyik legszebb városa Aix-en-Provence mindenkit magával ragad különleges hangulatával és fantasztikus kulturális örökségével. Széles sugárútjai, mint például a csodálatos Cours Mirabeau, a gyönyörű terei és a nyüzsgő piacai mind hozzájárulnak a város varázsához. Amikor Aix-en-Provence-ról beszélünk, nem feledkezhetünk meg Cézanne-ról, az impresszionista festőről, aki több évet élt a városban, művészetére mélyen hatott e gyönyörű provence-i város hangulata és színei. A festő a vidék lankáit-hegyeit és formáit tanulmányozva fedezett föl új utakat és technikákat, ajtót nyitva olyan modern irányzatoknak, mint a kubizmus. A Sainte-Victorie hegy Cézanne egyik kedvenc témája volt, melyet közel 100 festményen örökített meg. Emlékét a tájak mellett életének számos helyszíne őrzi. Egykori, Lauves hegyoldali háza ma a Cézanne Studio Museum-nak otthona, apja birtokán, a Jas de Bouffan-n a mester számos képet festett a házról és környékéről, a Les carrières de Bibémus kőfejtőben kilenc éven át alkotott a művész.

3. Arles

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
A történelemrajongók egyik kedvenc helye Provence-ban Arles lehet. Van Gogh is élt egy ideig ebben a Rhone folyó partján fekvő városban. Arles tele van olyan kulturális örökségekkel, amelyek a Római Birodalom idejéből származnak, Arles óvárosa pedig az UNESCO Világörökség része. Arles-ban található az I. században épült, az ókorban gladiátorharcoknak helyszínt adó római amfiteátrum, a színház és a Lamartine téren álló, Vincent Van Gogh által bérelt, többször megfestett híres sárga is. Arles színei és fényei csábították Provence-ba Van Goghot 1888-ban. Alig kétéves itt tartózkodása idején olyan csodálatos képek születtek ecsetje alatt, mint a napraforgó festmények. Érdemes kávézni egyet a Place du Forum-i café teraszán, mely a híres „Éjjeli kávézó” című képről kel életre. Az érdekes Langlois fahíd is áll még, s az egykori Saint–Rémy-i elmegyógyintézet, a Saint Paul de Mausole virágoskertje is olyan, akárcsak Vincent színpompás képein.

4. Gordes

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
Gordes az álmos francia hegyvidéki falu és az elegáns üdülőváros bájos keveréke. Az idilli környezetet a város felett őrködő erőd uralja, melyet a római korban alapítottak és a reneszánsz idején jelentősen felújítottak. Ma az erődben egy művészeti múzeum működik. Gordes-ban sétálva mindenképpen nézzünk be az apró sikátorokba, hiszen a városközpontból kivezető szűk folyosókon keresztül nyílik a legszebb kilátás a vidékre. Ne hagyja ki a városon kívül található Abbaye de Sénanque-ot sem, ahol még mindig szerzetesek élnek, és egy különleges, helyi mézet és likőrt állítanak elő. A levendulamezőkkel körülvett román kori sénanque-i ciszterci apátság megannyi provence-i témájú kép főszereplője.

5. Eze

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
A középkori Eze városa a francia Riviéra feletti dombon fekszik, Provence délkeleti részén, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerpartra és a tengerre. Körépkori várának romjai között olyan egzotikus, trópusi kert bújik meg, ahol kaktuszok és szukkulensek szemet gyönyörködtető példányait csodálhatjuk meg. Bár nagyon közel van a Földközi-tengerhez, beleértve Eze-sur-Mer üdülőhelyet is, földrajzi fekvése miatt a falu a tengerpartról autóval körülbelül 20-30 perc alatt érhető el. A tengerparton akár hírességekkel is összefuthatunk és lencsevégre kaphatjuk Bono, a U2 frontemberének villáját is.

6. Roussillon

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
A várost Provence Coloradójának is nevezik, mert a környező kőbányák okkerlerakódása miatt az épületek homlokzatának színárnyalata a világos sárgától a sötét vörösig változik. Az alig 1000 lakosú város mellett található a Sentier des Ocres nevű tanösvény, ahol különleges színes sziklaformációkban gyönyörködhetünk.

7. Camargue

Provence varázslatos vidékein - OTP Travel Utazási Iroda
A természet szerelmeseinek szinte kötelező program a camargue-i régió látványos tájainak felfedezése. Camargue olyan, mintha egy külön világ lenne Provence régiójában. Olyan természeti szépségek keverednek itt, mint a mocsaras táj egyedülálló szépsége, a halászfalvak tradicionális bája, a rózsaszín flamingók csoportjaival pettyezett lagúnák és a végtelen mezőkön vágtázó szürke lovak, melyek a térség ikonikus szimbólumai.

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Kapcsolódó ajánlatok:


NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő