Élmények a világ körül

Keresés

Szlovák csemegék

Szlovák csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!

Szlovák csemegék

Bemutatunk 10 ételt, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!

Zemiakové placky, azaz tócsni

Szlovákia | Zemiakové placky, azaz tócsni - OTP Travel Utazási Iroda
A rusztikus, ropogós burgonyás palacsinta a hagyományos szlovák konyha alapvető étele. Vastag tészta reszelt burgonyából, tojásból, lisztből és különféle fűszerekből. Rövid ideig serpenyőben aranybarnára sütve kerülnek az asztalra. Főételként, különféle tejtermékek kíséretében, vagy köretként, a jellemzően kiadós szlovák pörköltek mellé fogyasztják.

Bratislavský rožok, azaz pozsonyi kifli

Szlovákia | Bratislavský rožok, azaz pozsonyi kifli - OTP Travel Utazási Iroda
A bratislavský rožok hagyományos szlovák péksütemény, amely évszázados tradíciókkal. Kétféle változatban készítik: a félhold alakú mákos vagy a c alakú darált diós verzióban. A szlovák rožokot kézzel kell gyúrni, egyenlő mennyiségű tésztát és tölteléket kell tartalmaznia, tetején pedig ott kell lennie a tipikus fényes, arany márvány mintának. A rožok első hivatalos említése 1785-ban történt, ekkor került a polcra egy pozsonyi cukrászdában (Shiermann pékmester helyezte el a kirakatában). A történelem során szervesen beépült az osztrák és a magyar konyhába is, ahol pressburger kipfel és pozsonyi kifli néven ismerjük.

Liptauer, azaz liptói körözött

Szlovákia | Liptauer, azaz liptói körözött - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyszerű, paprikás fűszeres sajtkrém a klasszikus szlovák ételek egyike, amely különböző típusú krémsajtokból, őrölt paprikával és különféle friss fűszernövényekkel és fűszerekkel keverve készül. Annak ellenére, hogy hosszú ideje vita folyik e közép-európai klasszikus származásáról, Liptó környékének német nevéből eredhet az elnevezése.
Ma számos változatban jelen van sok európai konyhában. Mi leginkább körözöttként vagy liptói túróként emlegetjük.

Parené buchty, azaz gőzgombóc

Szlovákia | Parené buchty, azaz gőzgombóc - OTP Travel Utazási Iroda
Az eredeti változat a germknödel, a híres osztrák párolt gőzgombóc. Puha tészta, fűszeres szilvalekvár töltelékkel. Tálalás előtt a gombócot bőségesen megolvasztott vajjal vagy vanília alapú mártással öntözik és mákkal szórják meg. Úgy tarják, hogy Ausztria keleti vagy déli részéből származik, ahol a sípályák hüttéiben téli alapcsemegévé vált. A gőzgombócot mindig frissen kell elkészíteni, és melegen tálalni. A szilvalekváron kívül esetenként más gyümölcsből készült lekvárral, édesített friss sajttal, mákkal vagy csokoládéval töltik.

Laskonky

Szlovákia | Laskonky - OTP Travel Utazási Iroda
A laskonky népszerű szlovák sütemény, amely két ropogós habcsókból áll, különféle vajkrém töltelékekkel kombinálva. A habcsókba időnként őrölt diót vagy kókuszt kevernek, általában vékony, ovális formára sütik. Hagyományosan karamellás vajkrémet használnak töltelékként, de manapság számos fajta, pl. kávéval vagy csokoládéval ízesített változat is előfordul.
A ropogós édes finomságok a hagyományos szlovák és cseh cukrászdákban mindig jelen vannak, kávé vagy tea mellé fogyasztják őket.

Kapustnica, azaz káposztaleves

Szlovákia | Kapustnica - OTP Travel Utazási Iroda
A szlovák savanyú káposztaleves kiadós téli étel gazdag ízvilággal, különféle hozzáadott füstölt sertéshúsból, kolbászból és szárított gombából. A kapustnica számos formában jelen van Kelet- és Közép-Európa konyháiban, Szlovákiában sokszor bryndzové halušky-val, krémes juhsajttal kevert burgonyagombóccal szolgálják fel.

Bryndzové halušky

Szlovákia | Bryndzové halušky - OTP Travel Utazási Iroda
A bryndzové halušky egyszerű szlovák étel, amely három fő elemből áll: halušky (nokedli), bryndza (juhtúró) és szalonna. A halušky a hagyományos szlovák elnevezése a reszelt nyers burgonyával és liszttel készített gombócnak. Az étel második alapvető összetevője a bryndza, amely egy Liptóból származó juhtejből készült ízes túróféle sajt.
Az eredeti szlovák bryndza sós, erős, omlós és világosszürke, míg a tömegtermelésű fajták általában enyhébbek, könnyebbek és jellemzően tehéntejjel kevertek. A bryndzát közvetlenül a halušky-hoz adják, és alaposan összekeverik, amíg megolvad.
Az étel harmadik összetevője a szalonna, amelyet általában darabokra vágnak, serpenyőben sütnek és az étel tetejére szórják. A bryndzové halušky a szlovák konyha egyik legendás étele, egyszerű, kiadós és felettébb tradicionális.

Makowiec, azaz bejgli

Szlovákia | Makowiec - OTP Travel Utazási Iroda
A makowiec egy hagyományos, lengyel eredetű sütemény. A mákkal bőséggel töltött desszertet mazsolával, mandulával, mézzel és narancshéjjal ízesítik. Ideális esetben a makowiec nem lehet túl édes. Vágáskor egyedülálló megjelenése miatt összetéveszthetetlen, a tészta és a máktöltelék spirálban tekereg egymás körül. Tálaláskor a makowiecet porcukorral hintik. A süteményt jellemzően tea vagy kávé mellett fogyasztják. Szlovákiában egész évben megtalálható a boltokban, a házi makowiec készítése azonban családi program, főként karácsonykor. A makowiec számos közép-európai országban kedvelt csemege, Magyarországon bejgliként ismerjük.

Halusky

Szlovákia | Halusky, azaz nokedli - OTP Travel Utazási Iroda
A halušky lágy burgonyagombóc, amelyet általában Szlovákiához és Csehországhoz kapcsolnak a szakértők. A tészta reszelt nyers burgonyából és lisztből készül, amelyet lobogó vízben főznek. A gombócok lágy textúrával és halvány színnel csábítanak.

Guláš

Szlovákia | Guláš - OTP Travel Utazási Iroda
A hagyományos guláš kiadós húspörkölt, sötétvörös mártással, erősen paprikás szósszal. A magyar eredetű gulyás a történelem során Csehországban és Szlovákiában az egyik leggyakrabban fogyasztott étellé vált. A két ország persze elkészítette egyedi változatát is, amely kissé eltér az eredetitől. Általában marha-, sertés- esetleg vadhúsból áll, hagyma mellett órákig párolva, egészen a besűrűsödésig főzve készül. Számos változata létezik: burgonyával, kolbásszal és gombával keverve is készítik.

Kapcsolódó inspirációk:


Szlovákia | Bajmóc ékköve: a vár - OTP Travel Utazási Iroda
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!

Szlovákia | Kassa csodája: a dóm - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.

Szlovák sajtok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
Északi szomszédaink erősek a sajtgyártásban. Ismerje meg a szlovák kézműves tejipar remekműveit!

Fedezze fel Pozsonyt! - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.