Élmények a világ körül

Keresés

Közép-amerikai kedvencek

Közép-amerikai kedvencek – Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica és Salvador: két lenyűgöző, felfedezésre váró ország.

Costa Rica és Salvador

Két ország, amely legalább annyira különbözik egymástól, mint amennyire hasonlít.
 

Elég csak arra gondolni, hogy Salvador az egyetlen karibi ország, amelynek partjait nem mossa a Karib-tenger, ugyanakkor mindkettő vízesésekkel, áthatolhatatlan dzsungellel, finom ételekkel, fantasztikus tengerparttal és hamisítatlan karibi hangulattal csábítja az utazókat. Jól hangzik, nem igaz?

Kétségtelen, hogy míg Costa Rica nemzeti parkjai és strandjai, valamint maja piramisai okán évek óta turisták millióinak kedvence, a régió sok más kincse csak most kezd a figyelem középpontjába kerülni. Costa Rica területének egynegyede nemzeti park, nem csoda hát, hogy a világ egyik legzöldebb országának számít. A tengerparton fekvő Tortuguero Nemzeti Park -annak ellenére, hogy csak hajóval vagy repülővel érhető el- rendkívül népszerű a turisták körében. Három tengeri teknősfaj legfontosabb fészkelőhelye, vezetett esti túrák alkalmával figyelhető meg amint lerakják tojásaikat. A park flórája és faunája rendkívül változatos, igazi dzsungel mocsarakkal, lagúnákkal. Legjobban gyalogtúra keretében ismerhető meg a rengeteg, ezen kívül pedig vízi-, és csónaktúrákat is szerveznek.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Az Arenal vulkán környéke legalább ennyire izgalmas hely. A nemzeti park közepén magasodik az 1633 méteres, szabályos kúp alakú tűzhányó. A mai napig rendkívül aktív vulkán történetét hatalmas kitörések és gyilkos lávaomlások jellemzik. A tűzhányó közelében számtalan meleg vizű forrás található, így nagy élmény egy éjszaka csobbanás a simogatóan meleg vízben. A hőforrások termálmedencéiben lazulva nézhetjük, ahogy a láva lefelé kanyarogva utat vág magának a hegyoldalon.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
A Cahuita Nemzeti Park megint egy másfajta élményt kínál, pálmafákkal szegélyezett strandjaival hívogat. A nagy hullámokat korallszirtek törik meg, így úszásra és búvárkodásra egyaránt tökéletes a hely.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Monteverde, a „felhőerdők otthona”. Igazán izgalmas kaland végigcsúszni a Selvatura Park drótkötélpályáján, magasan a lombkoronák felett, vagy csak egyszerűen végigsétálni egy függőhídon, talpunk alatt szakadékkal. A felhőerdők világa -köszönhetően a 1200-1600 méteres magasságnak- rendkívül nyirkos, ködös, misztikus terület. Számos jó túraút közül választhatunk, de a legizgalmasabb egy függőhidas lombkorona túra.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
A Manuel Antonio Nemzeti Park San Josétól 132 kilométerre található, és a világ egyik legszebb természetvédelmi területe. Közel 184 madárfaj és 109 emlős él itt, és persze a növényzet is lenyűgöző. A nemzeti park hófehér homokos tengerpartjai is képeslapra illőek. Édes majmokat, delfineket, alkalmanként vonuló bálnapopulációkat figyelhetünk itt meg, de pillangók, papagájok, kolibrik, sőt kígyók is nagy számban előfordulnak.

Costa Rica igazán kivételes helyzetben van, partjait két óceán is mossa, a csendes-óceáni strandok egy része itt gyakorlatilag néptelen, több kilométert is sétálhatunk, mire egyáltalán emberekkel találkoznánk.

A víz alatti érdekességek közül a legnagyobb vonzerő az UNESCO világörökség listáján is megtalálható Cocos(Kókusz)-sziget körzete a Csendes-óceán ölelésében. Az ország nyugati partszakaszától 550 kilométerre található sziget a búvárok álma, pöröly-, és szirtcápák, ráják és delfinek otthona a végtelen óceán. A szigetnek nincsenek állandó lakói, csak a nemzeti park természetvédelmi őrei élnek itt, és csak az ő engedélyükkel léphetnek partra a turisták.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Salvador legalább ennyire lebilincselő ország, amely klasszikus látnivalói mellett sok-sok kalanddal csábítja az utazót. Az országot Jézus Krisztusról, a „Megváltóról” nevezték el; az egykori spanyol gyarmat 1821-ben, majd 200 éve kiáltotta ki függetlenségét. A hatmillió lakosú közép-amerikai ország partjait a végtelenbe nyúló Csendes-óceán nyaldossa. A trópusi éghajlatú, vulkáni hegyvonulatokkal ékes országban különleges élményekben lehet részünk: vannak itt biztonságosan bejárható buja esőerdők különleges madár- és majomfajokkal, aktív vulkánok, idilli strandok, világörökségi helyszín és önfeledt karibi hangulat rummal, tánccal, lazulással.

A főváros, San Salvador, Közép-Amerika második legnépesebb városa. Történelme 500 évre nyúlik vissza, ekkor jelentek meg az első spanyol hódítók. A város látképét meghatározza a San Salvador-vulkán kettős kúpja, az 1959 méter magas, kihűlt El Picacho és a szunnyadó, de még aktív, 1893 méter magasságú El Boquero. Nemzeti Múzeumban őrzik az országban feltárt legértékesebb maja leleteket. További látnivalók a Nemzeti Palota (Palacio Nacional) és a Nemzeti Színház – mindkettő az 1900-as évek elejéről. A főváros székesegyháza impozáns épület,ez se maradjon ki a városnézésből! Családdal érkezőknek az állatkert, a vasúttörténeti múzeum vagy a kifejezetten gyermekek számára létrehozott múzeum nyújthat tökéletes kikapcsolódást.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Ha időnk engedi, akkor a csupán 50 km-re északkeletre található egykori gyarmati várost, Suchitotot érdemes felkeresni, ez az ország jelenlegi kulturális központja. Állandóak a művészeti és gasztro fesztiválok, az utcákat ellepik az ország minden tájáról érkező látogatók. Élvezetes sétát tehetünk a macskaköves utcákon, rácsodálkozhatunk a fantasztikus, jó állapotban megőrzött spanyol gyarmati épületekre, vagy túrázhatunk a környéken, hogy vízeséseket, barlangokat vagy a Lago Suchitlánt láthassuk.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország legfontosabb kulturális látnivalója a Joya de Cerén, az egykori maja civilizáció délkeleti részének egyik települése. A nevezetesség Salvador nyugati részén fekszik, San Salvador és Santa Ana között, az UNESCO kulturális világörökségi listáján 1993 óta szerepel. A település i. sz. 600 körül a Lagura Calderon vulkán kitörése következtében elpusztult, vastag hamuréteg alá került és 1976-os felfedezéséig háborítatlan maradt.
A település lakosainak számát néhány száz főre becsülik, akik földműveléssel foglalkoztak. Feltárások 1978-ban kezdődtek, és a kitűnő állapotban megmaradt romok alapján rekonstruálhatóvá váltak a mintegy 1400 évvel ezelőtt itt élő emberek hétköznapjai.
Emberi maradványok nem kerültek elő, a lakosok feltételezhetően a vulkánkitörést megelőző földrengés hatására elmenekültek. Összesen tizenhét épületet ástak ki, köztük lakóépületeket, raktárakat, műhelyeket és konyhákat. Az épületek mellett konyhakertek, gyümölcsöskertek maradványait azonosították, valamint a világ legrégebbi maniókaföldjét.
A lakosok menekülés közben hátrahagyott mindennapi eszközei majdnem ép állapotban maradtak meg, közülük kerámiatárgyak, kő-, fa- és csonteszközök, kerti szerszámok, takarók és vallási jellegű tárgyak. Gyakorta maja Pompejként hivatkoznak a helyre, kétségtelen a párhuzam.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a környék további fontos maja emlékeket őriz. Tazumal prekolumbián maja település Santa Anától kb. 12 km-re nyugatra, Chalchuapa mellett, a guatemalai határ közelében található. Legjelentősebb helyreállított épülete egy 23 m magas piramis, amelyet 100-500 között építettek. A feltárásokból sok tárgyi emlék került elő, ezeket a romkert múzeumában tekinthetjük meg. A talált leletek azt bizonyították, hogy egy kereskedelmi útvonal létezett a mai Mexikó és Panama területe között.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
De Salvadorban a természet szerelmeseinek is akad bőven látnivaló.

A Ruta de las Flores, azaz a Virágok útja egy 36 km hosszú kacskaringós útszakasz, kávéültetvények, vízesések és apró falvak között. Az út mentén növő vadvirágokról kapta nevét, szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a természetes zöldben elszórtan nyíló tarka virágok. Az ösvény mentén a térség kultúrájába és történelmébe is betekintést nyerhetünk. Spanyol gyarmati épületektől, remek helyi ételeket kínáló éttermeken át, hétvégi piacokig van itt minden és persze a lenyűgöző kilátás mindvégig garantált. Az utazók vízeséseket, magasodó templomokat, kávéültetvényeket, színes falfestményeket és még sok más érdekességet láthatnak, amint végighaladnak Nahuizalco, Salcoatitán, Apaneca, Ataco és Juayua városkákon.
Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
A Playa El Esteron egy bájos partszakasz, ahol a strandok mindkét irányban a végtelenségig nyúlnak, és a homok nem annyira fekete, mint a nyugatra fekvő strandokon. Függőágyat is bérelhetünk, így egy hideg frissítővel kezünkben ringatózva várhatjuk a csodása naplementét. Playa El Tunco a szörfösök paradicsoma. Playa El Zonte látványos környezete miatt egyedülálló, hatalmas sziklákkal és hegyekkel díszített partszakasz, egy igazi drágakő.

Kapcsolódó inspirációk:


Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Kapcsolódó ajánlatok:
COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő