Élmények a világ körül

Keresés

10 hibamentes lépés New Yorkban

New York - felhőkarcolók | OTP Travel Utazási Iroda
Útmutatónk azokat a gyakori hibákat gyűjti csokorba, amelyeket sokan elkövetnek, amikor először látogatnak el New Yorkba.

10 hiba, amit ne kövessünk el New Yorkban

Útmutatónk azokat a gyakori hibákat gyűjti csokorba, amelyeket sokan elkövetnek, amikor először látogatnak el a metropoliszba. A legtöbb hiba, amelyet New York felkeresése során elkövetünk, végső soron ártalmatlan – a legrosszabb esetben talán csak nem tudjuk kihozni a legtöbbet a Nagy Almában eltöltött időnkből, mások azonban sok időbe és pénzbe kerülhetnek, és akár nagy csalódásokat is okozhatnak. Vegye végig velünk azon gyakori baklövések listáját, amelyeket el kell kerülni első New York-i utazásunk során!

1. Nem használjuk a metrót

New York metró - OTP Travel Utazási Iroda
A New York-i sárga taxik több okból is ikonikusak, de nem arról híresek, hogy gyorsak vagy olcsók. A rutintalan turisták rendszerint értékes órákat veszítenek, amikor taxival a csúcsforgalomban rekedtek. A metró sokkal gyorsabb és olcsóbb. Gyakori hiba az is, hogy nem tanulmányozzák át a jegyrendszer működését, ami kissé szokatlan is lehet. 3 dollárt kell fizetni egy SingleRide jegyért, amely 1 utazásra érvényes a vásárlástól számított 2 órán belül, de egy keveset spórolhatunk, ha MetroCard kártyát vásárolunk valamelyik állomáson. Tipp: a legjobb befektetés a korlátlan 7 napos bérlet. Olcsóbb és csak egyszer kell sorba állni.

2. Nem vesszük igénybe a hop-on hop-off buszt

New York hop-on hop-off busz - OTP Travel Utazási Iroda
A hop-on hop-off buszok igénybevétele nagyszerű módja annak, hogy könnyedén bejárjuk a város főbb helyszíneit. Megkímélhetjük magunkat a tömegközlekedés zűrzavarától vagy a taxizás költségeitől. Az 1 napos jegy Manhattanre körülbelül 40 dollár, de rengeteg más útvonal és jegyopció is elérhető. Emellett rendszerint idegenvezető is kíséri a csoportot – amit a metrón biztosan nem kapunk meg.

3. Étteremláncokban eszünk

New York Nathan's étterem - OTP Travel Utazási Iroda
New Yorkban elképesztően sok étterem található, amelyek a világkonyha lenyűgöző választékát kínálják. Néhány turista azonban görcsösen az ismerős neveket keresi – a nagy nemzetközi márkákat. Próbáljunk inkább ki néhány kisebb helyi éttermet, ezekben lehet igazán belekóstolni Amerika ízeibe. Ugyanez vonatkozik a vásárlásra is: mindenképpen érdemes a nagy márkaboltok mellett a kis helyi butikokban is szétnézni, különösen akkor, ha valami igazán érdekesre és egyedire vágyunk.

4. Csinos cipőben vágunk neki a város felfedezésének

New York cipő - OTP Travel Utazási Iroda
Míg a metró és a buszok segítenek a nagyobb távolságok áthidalásába, jó néhány kilométert kell gyalog megtenni a múzeumokban, az üzletekben és New York látnivaló között. Nagyon kifizetődő, ha kényelmes cipőt viselünk a város felfedezésével töltött napokon.

5. Megállunk a forgalmas járda közepén

New York tömeg az átkelőn - OTP Travel Utazási Iroda
A New York-iak durva és rosszkedvű vendéglátók hírében állnak, de a valóság az, hogy a legtöbben nagyon barátságosak, ugyanakkor nagyon elfoglaltak is. Mivel a gyaloglás gyakori közlekedési mód, a turisták viszont gyakran megállnak, megcsodálni ezt-azt, elzárva a járdát, ami a helyieket bizony frusztrálja. Ezért is utálják New York-iak a Times Square-t, ami mindig zsúfolt, tele van látogatókkal, akik igazán kényelmetlen akadályt jelentenek a környéken dolgozók számára.

6. A Times Square közelében veszünk ki szállást

New York Times Square - OTP Travel Utazási Iroda
Midtown Manhattan számos New York-i látnivaló helyszíne, beleértve a Times Square-t, az Empire State Buildinget és a Broadway-t is, ám kevés New York-i gondol erre a területre úgy, mint az „igazi” New Yorkra. Rengeteg olcsóbb szállodát találunk a város más részein. A metró pedig gyors és olcsó módja annak, hogy gyakorlatilag bárhová eljuthassunk a városban, így tényleg nem veszítünk semmit, ha nem sétatávolságra lakunk a legfontosabb látnivalóktól.

7. A külvárosokat elkerüljük

New York Brooklyn - OTP Travel Utazási Iroda
New York külső kerületeinek mind megvan a maga egyedi karaktere. Különösen Brooklyn érdemel említést. Az ikonikus Brooklyn hídon való átkelés jó kezdet, a másik oldalon pedig nagyszerű kilátás nyílik a Szabadság-szoborra és Manhattan-re. Bár itt sokkal kevesebb ikonikus hely és látnivaló van, sokkal mélyebb benyomást nyerhetünk arról, milyen is az élet a Nagy Almában.

8. A jegypénztáraknál akarunk Broadway jegyeket venni

New York Broadway jegy - OTP Travel Utazási Iroda
A Broadway színházai rendkívül népszerűek, így azok, akik az előadás napján szeretnének jegyet vásárolni szinte garantáltan csalódni fognak. Még ha sikerül is találni egy szabad helyet, az ár, amit fizetnie kell érte, kijózanító lesz. Néhány igazán népszerű műsornál naponta sorsolnak is jegyeket, de a nyerési esély nagyon alacsony. A megoldás: jó előre online kell foglalni.

9. Rosszul adjuk a borravalót

New York borravaló - OTP Travel Utazási Iroda
A világon a legtöbb helyen a borravaló opcionális bónusz, amelyet a jó szolgáltatásért adnak. Az Egyesült Államokban a borravaló annyira beleivódott a kultúrába, hogy gyakorlatilag kötelező. A turisták gyakran belezavarodnak, hogy pontosan kinek és mennyi borravalót kell adni. Általános szabály, hogy a New York-iak csak azoknak adnak borravalót, akik szolgáltatást nyújtanak, például a pincéreknek, a taxisoknak és a fodrászoknak. A számla értékének 15-20%-át. Ha egy szállodai portás segít néhány különösen nehéz táskát cipelni, a szokásos borravaló 5 dollár csomagonként. Italonként pedig 1 dollárt szokás adni a bár személyzetének.

10. Alábecsüljük a New York-i telet

New York télen - OTP Travel Utazási Iroda
New York nagyjából ugyanazon a szélességi fokon található, mint Portugália, de az éghajlat minden, csak nem ibériai. Télen a hideg levegő és az áramlatok közvetlenül a Jeges-tenger felől érkeznek le a kanadai partokon, 0°C körüli átlaghőmérsékletet hozva, heves viharok kíséretében, amelyek tömérdek havat zúdíthatnak a város utcáira. Erős, csípős szélre is számítani lehet. Általában jobb a melegebb hónapokban meglátogatni a várost, de ha valaki télen akar menni, jól teszi, ha sok meleg ruhát bepakol a poggyászába.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Kapcsolódó ajánlatok: