10 portugál étel, amit a külföldiek nem értenek
Ha Portugáliában járunk, ezekkel a fogásokkal bizonyosan találkozni fogunk. Ám ezeket az étkeket főként a helyiek fogyasztják, a külföldeknek kicsit talán szokatlannak tűnnek. Pedig olykor érdemes az ismeretlen felé is nyitni, újszerű, ízletes fogásokkal ismerkedhetünk meg. Jó kóstolást, kellemes gasztrokalandozást kívánunk!
1. Caldo verde

A caldo verde népszerű portugál leves, amelyet a legtöbb portugál család otthon fogyaszt, de néhány előkelő étteremben is felszolgálják. Burgonyával és kelkáposztával készül, olívaolajjal és egy csepp sóval ízesítve. A caldo verdét rendszerint főtt és szeletelt chorizo kolbásszal szolgálják fel.
2. Bacalhau à Gomes de Sá

A bacalhau à Gomes de Sá hagyományosan minden portugál karácsonyi vacsora része, sós tőkehalból, burgonyából és hagymából készül. Serpenyőben sül és tojásszeletekkel, olajbogyóval, illetve apróra vágott petrezselyemmel díszítve kerül az asztalra. A hagyomány szerint egy jómódú tőkehalkereskedő, José Luis Gomes de Sá találta ki a Portugália-szerte népszerű ételt.
3. Peixinhos da horta

A Peixinhos da horta nem más, mint panírozott zöldbab. A neve a „kertből származó halat” jelent, hasonlít ugyanis az apró sült halra. A peixinhos da horta a 16. században került Japánba, ahol nagy népszerűségnek örvend tempura néven.
4. Caldeirada

A portugál caldeirada hagyományos tengeri pörkölt, amely szerény halász ételként kezdte a pályafutását. Különböző típusú halakból áll (amelyeknek ízben és állagukban is különbözniük kell), de számos kagylófajta, és esetenként tintahal és polip is kerül a fazékba. Az összetevők között megtaláljuk a hagymát, a paradicsomot, a fehérbort, az olivát, a sáfrányt és a szerecsendiót. Manapság az étel nemzeti specialitás, amit gyakran ropogós, pirított kenyér szeletekkel kiegészítve szolgálnak fel.
5. Aletria

A hagyományos portugál desszert alapját a fahéjjal és citrommal fűszerezett édes tejben főzött tészta adja. Ezt tojássárgájával keverik majd állni hagyják. Tálalás előtt a tetejét fahéjjal díszítik. Az aletria jellemzően karácsony tájékán kerül a portugálok asztalára.
6. Cozido

A cozido klasszikus portugál pörkölt, amely különböző típusú húsokból és zöldségekből készül. Számos verzióban készül, tartalmazhat füstölt húst és fűszeres hurkát is. Rizzsel és babbal tálalják. Érdekesség, hogy az azori-szigeteki Sao Miguel szigeten az ételt a forró vizű források mellett, földbe ásott edényekben készítik.
7. Fios de ovos

Portugáliában és Brazíliában népszerű desszert. Különleges technikával készül, a tojáskeveréket szitán öntik a forrásban lévő cukorszirupba. Mivel az elkészítése időigényes és bonyolult, általában előre csomagolva vásárolják. Hasonló csemegék kaphatóak Spanyolországban, Japánban, Kambodzsában, Malajziában és Thaiföldön is. A fios de ovos thai változatát foi thongként ismerhetjük.
8. Tripas à moda do Porto

A hagyományos pecsenyepörkölt Porto jellegzetes étele, olyannyira, hogy Porto polgárait a trippe iránti szeretetük miatt tripeirosnak becézik. Borjúhúsból, fehérbabból, füstölt sonkából, kolbászból, sertés- vagy borjúcsülökből, sárgarépából és hagymából áll. Noha számos legenda kötődik az étel eredetéhez, a legnépszerűbb azt állítja, hogy amikor Navigátor Henrik herceg kikötött Ceután, a helyiek kínálták meg először ezzel a rusztikus pörkölttel. de tény, a 15. századtól kezdve az étel ikonikussá vált, a portói éttermek szinte mindegyike főzi.
9. Bolo rei

A bolo rei, a királyok kalácsa hagyományos portugál desszert, amelyet a karácsonyi ünnepek alatt, december 25. és január 6. között készítenek és fogyasztanak. Noha Franciaországból származik, Portugáliába csak a 19. század folyamán került, ma nemzeti eledelnek számít.
10. Bolo de mel

Madeira legrégebbi desszertjének tartják. A bolo de mel mézből, mandulából, dióból, és fahéjból készül. Úgy tartják, hogy ezt az aromás süteményt a 15. században találták ki és eredetileg melasszal készült,így akár 5 évig is el lehetett tárolni. A bolo de melt karácsonykor fogyasztják. Madeirán az a szokás, hogy nem vágják a süteményt, hanem kézzel tépik le a darabokat.
Kapcsolódó inspirációk:
A húsimádók figyelmébe ajánlunk három olyan sertéshúsból készült fogást, amelyet Portugáliában járva, feltétlenül ki kell próbálni!

A húsimádók figyelmébe ajánlunk három olyan sertéshúsból készült fogást, amelyet Portugáliában járva, feltétlenül ki kell próbálni!
A lisszaboni fürdők többsége luxusszállodák területén található, ám ezek gyógyfürdők nem csak a szállodák vendégei számára látogathatóak.

A lisszaboni fürdők többsége luxusszállodák területén található, ám ezek gyógyfürdők nem csak a szállodák vendégei számára látogathatóak.
Ismerje meg a portugál Madeirát, Európa egyik legkedveltebb szigetét!

Ismerje meg a portugál Madeirát, Európa egyik legkedveltebb szigetét!
A nyári hőség elől Európa-szerte varázslatos tengerpartok várják a vakációzókat.

A nyári hőség elől Európa-szerte varázslatos tengerpartok várják a vakációzókat.
A közösségi médiában legtöbbet szereplő nászutazások helyszíneit gyűjtötték amerikai újságírók csokorba, kattintson!

A közösségi médiában legtöbbet szereplő nászutazások helyszíneit gyűjtötték amerikai újságírók csokorba, kattintson!
Tematikus utazási ajánlatok karácsonyra, szilveszterre, kultúrbolondoknak vagy a borok szerelmeseinek.

Tematikus utazási ajánlatok karácsonyra, szilveszterre, kultúrbolondoknak vagy a borok szerelmeseinek.
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.
Portugáliában a fővároson kívül is számlatan pazar helyet nézhetünk meg vagy kaphatunk lencsevégre.

Portugáliában a fővároson kívül is számlatan pazar helyet nézhetünk meg vagy kaphatunk lencsevégre.
Kapcsolódó ajánlatok:




