Élmények a világ körül

Keresés

25 furcsa tény az USA-ról

25 furcsa tény az USA-ról OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos országot!

25 furcsa tény az USA-ról

1.

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, az amerikai kontinens második legnagyobb városa. 8,5 millió lakosa van, amivel megelőz 40 teljes államot. Az 50 szövetségi államot figyelembe véve ez nem kis teljesítmény.

2.

Hogy megy az angol? Ha gyakorolni szeretnének, akkor Mississippi a kezdőknek, Oregon a haladóknak lehet tökéletes. Az elsőben beszélnek a leglassabban, míg az utóbbiban a leggyorsabban a nyelvészek szerint.

3.

1773-ban Philadelphiában írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot, s ez volt az Amerikai Egyesült Államok első fővárosa is. Philadelphia jelképe a Liberty Bell, a Szabadság Harangja, amely korábban az Independence Hall épületének része volt. Napjainkban szemben, a saját felépítményben tekinthető meg. A legenda szerint a harangot 1776. július 4-én akkor szólaltatták meg, mikor a Második Kontinentális Kongresszus megszavazta az amerikai függetlenség kikiáltását. A harangon azonban a Pennsylvania szó helytelenül szerepel.
25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda

4.

A Washington állambeli Longviewban hidat építettek a mókusoknak, hogy különösebb veszély nélkül át tudjanak kelni az úton. A Nutty Narrows Bridge 2014-ben az amerikai történelmi örökség részévé vált.

5.

Oroszország 1867-ben 7,2 millió dollárért eladta Alaszkát az Amerikai Egyesült Államoknak. Ha utánaszámolunk, akkor ez hektáronként 2 centre jön ki. Ez ám az üzlet!

6.

Az unikornis ló alakú mitikus állat, lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Az egyszarvú a harmónia, az erő és a szabadság szimbóluma. A Michigan's Lake Superior állami egyetemen lehet hivatalos vadászengedélyt szerezni lelövésükre.

7.

Aki ellátogat Nyugat-Michigan Shelby városába, ott is a Cherry Point Farm & Marketbe egy hatalmas levendulalabirintusban teheti próbára tájékozódási képességét. Elég az illat után menni, hogy megtaláljuk. Legalább 1 órát vesz igénybe eljutni a bejárattól a labirintus közepéig. A labirintus olyan hatalmas, hogy a Google Earth-ön is látszik.

8.

Dél-Karolinában van egy sziget, amit szinte nem is jelölnek a térképek. Nincs is rá igazán szükség, hiszen a Morgan-szigetet csak és kizárólag vad majmok lakják, ide a kutatókon kívül ember nem teheti be a lábát.

9.

Az Arizona és Nevada határán álló Hoover-gát kulcsszerepet játszik a folyószabályozásban, emellett édesvízzel lát el 20 millió, elektromos árammal 1,3 millió embert. Az építkezéshez 3.330.000 m³ betont használtak fel. Ez akkora mennyiség, hogy egy San Franciscót New Yorkkal összekötő kétsávos autópálya építéséhez is elegendő lett volna.
25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda

10.

Arizona és Hawaii államokban nem ismerik a téli és nyári időszámítást.

11.

Önnel is megesett már hogy elveszett a csomagja egy repülőút során? Nos, érdemes szétnézni az alabamai Scottsboroban, ugyanis a légitársaságok ide adják el a tulajdonos nélkül maradt csomagokat. Így könnyen egy árverésen láthatja viszont saját bőröndjét.

12.

Egy kutatás szerint Bostonban vannak a legrosszabb sofőrök, míg Kansas City-ben a legjobbak.

13.

Bár az elmúlt évben Kansas erős versenytársat kapott Oroszország személyében, még mindig a világ gabona-nagyhatalma. Annyi búzát termel, amivel elegendő lenne a világ 7,6 milliárd lakosának két hétre.

14.

A Washingtoni Nemzeti Katedrális egy csodás neogótikus stílusban épült templom Washington DC-ben. A stílusra jellemző oszlopokon, pilléreken nyugvó ívek sora, árkádok, loggia, a bábos korlát és díszítő elemként a növényi fonatok mind megtalálhatók. De várjunk csak! A katedrális tornyain és kiszögellésin rengeteg faragott vízköpő és groteszk látható. 1980-ban a National Geographic World Magazin támogatásával gyermekrajz-pályázatot írtak ki az északnyugati torony groteszkjei megtervezésére. A harmadik helyen Christopher Rader a Csillagok Háborúja című filmsorozatból ismert Darth Vader „vízköpő munkája” végzett, így a világ egyetlen Darth Vadert ábrázoló kőszobra egy felszentelt templomon látható.
25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda

15.

A Crater Lake egy kaldera-tó Oregon államban, és részben megtölti a 655 méter mély kalderát. Ez olyan mély, hogy a New York-i Szabadság-szobor hatszor elférne benne egymásra rakva. A tó ismert a „A tó öreg embere” elnevezésű fáról is, mely közel 100 éve áll a tóban függőlegesen. 2002 óta lehet vásárolni a Crater Lake-et támogató külön autórendszámot 20 dollárért, melynek bevételét a tó kutatására fordítják.
25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda

16.

A manhattani Empire State Buildingnek saját irányítószáma van (10118).

17.

Atlantában nem sokat gondolkoztak az utcaneveken. Több, mint 70 utca viseli a barackfa nevet vagy annak valamely változatát. Szegény postások!

18.

A Los Angeles-i halottkémi hivatalban nem csak boncolásokat végeznek, és halotti bizonyítványokat állítanak ki, hanem egy ajándékboltot isi üzemeltetnek. Igen, jól értették: nem kegytárgyakat, hanem ajándéktárgyakat. Aki szereti a fekete humort, az imádni fogja a parányi üzletet vagy akár a webáruházuk kínálatát.

19.

A Las Vegas-i kaszinókban nincs óra.

20.

Illinois államban nem az angol, hanem az amerikai a hivatalos nyelv.

21.

A Massachusetts államban elhelyezkedő Charoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, a köznyelvben gyakrabban használt néven Webster-tó a leghosszabb földrajzi név birtokosa az Amerikai Egyesült Államokban.

22.

Egy rockporti amatőr feltaláló valóra váltotta álmát: egész házát papírból építette és még a berendezési tárgyak is ebből készültek. Az ember kérészéletűnek hinne egy ilyen építményt, a ház azonban már 95 éves. A falakat Stenman - aki hivatása szerint mérnök volt - rétegről rétegre haladva készítette el újságpapírból ragasztó és lakk segítségével. A ház ma múzeumként működik.

23.

A Denveri Nemzetközi Repülőtér az USA legnagyobb repülőtere, területe közel 140 km². Így Manhattan kétszer elférne benne.

24.

Az Alkotmányukat az amerikaiak igen nagy becsben tartják, ám az idők folyamán születtek bizarr ötletek módosítására. 1893-ben Lucas Millernek támadt az az ötlete, hogy nevezzék át az országot United States of Earth-nek, azaz a Föld Egyesült Államainak. Érvelése szerint előbb-utóbb minden nemzet csatlakozott volna a köztársasághoz.

25.

A Kongresszusi könyvtár a világ legnagyobb könyvtára mind fizikai méretei, mind tárolt könyveinek, dokumentumainak száma szerint. Ha a könyvespolcokat! egymás mellé tennénk, akkor azok 1350 km-t tennének ki, ami egy Houston-Chicago távolságnak felel meg.
25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda
 

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Kapcsolódó ajánlatok: