Élmények a világ körül

Keresés

Párizsi passzázsok

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs régi fényükben tündöklő fedett átjárói igazi szecessziós és neoklasszicista építészeti gyöngyszemek, melyeket mindenképpen érdemes felfedezni, ha itt járunk.

Párizsi passzázsok

A párizsi fedett átjárók, azaz passzázsok Párizs rejtett gyöngyszemei, némelyik a zsúfolt turistalátványosságoktól vagy a forgalmas Grands Boulevards-tól egy kőhajításnyira kínál nyugalmat a lüktető nagyváros szívében.
 

A XVIII. század végére a várostervezők kereskedelmi átjárók labirintusát hozták létre Párizsban, gyönyörű ólomüveg mennyezetekkel, mozaikmunkákkal tarkítva, melyek a fentről beáramló természetes fényben fürdenek. A párizsi passzázsok az új polgárság kedvenc sétálóhelyeivé váltak, hiszen számos hangulatos kávézó, bisztró és színház szegélyezte azokat.

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek és a történelem viharai során csak néhány párizsi sétány maradt meg. A régi fényükben tündöklő párizsi fedett átjárók ma igazi szecessziós, neoklasszicista építészeti gyöngyszemek, melyeket mindenképpen érdemes felfedeznii, ha Párizsban járunk. Ezek a bájos és titkos fedett átjárók teljesen ingyenesen látogathatók, és tökéletes menedéket nyújtanak egy esős párizsi napra.

Galerie Vivienne Paris

4 rue des Petit-Champs

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1823-ban épült Galerie Vivienne Párizs egyik legikonikusabb fedett árkádja. Békés helyen, a Bibliothèque Richelieu mögött és a Palais-Royal közelében található, mindenképpen érdemes betérni. A látogatók megcsodálhatják a színes mozaikokat a földön és a fejük felett átívelő gyönyörű üvegtetőt, mely beengedi a természetes fényt. Üzletek sokasága várja az ide érkezőket, ruhaboltok, teázók, ínyenc élelmiszereket árusító butikok, borospincék, élelmiszerboltok, régi könyvesboltok és még sok más. A Galerie Vivienne-t a Rue de la Banque és a Rue Vivienne utcákon keresztül is megközelítheti.

Galerie Colbert Paris

2 rue Vivienne

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1823-ban épült Galerie Colbert rövid sétára található fő riválisától, a Galerie Vivienne-től. Ez a szép fedett árkádsor a Bibliothèque Nationale-hoz tartozik, és a többi párizsi árkádsorral ellentétben itt nincsenek üzletek. A kultúra felé orientálódik, itt található az Institut Nationale d'Histoire de l'Art (INHA) és az Institut National du Patrimoine (INP). A nagyközönség számára azonban nyitva áll, hogy felfedezhesse az üvegkupolával fedett csodálatos rotundát. Az árkádsor bejáratánál található a szecessziós stílusú étterem a Le Grand Colbert, mely jelentős történelmi műemlék.

Passage du Grand Cerf Paris

145 rue de Saint-Denis

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
A közel 12 méter magas Grand Cerf Párizs legmagasabb árkádja, mely 1852-ben épült. Fémből és kovácsoltvasból készült, gyönyörű üvegtetővel, amely átengedi a fényt. A látogatók végig sétálhatnak rajta, és felfedezhetik a kézzel készített ékszereket, bútorokat és ruhákat árusító exkluzív üzleteket.

Passage des Panoramas Paris

11 boulevard de Montmartre

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs egyik legrégebbi sétánya a Passage des Panoramas 1799-ből származik. Itt található a Théâtre des Variétés, melyet 1807-ben avattak fel és a mai napig koncerteket és színdarabokat tűznek műsorra. Minden egyes kirakat a francia főváros egy-egy történelmi pillanatát tükrözi, a 133 méter hosszú sétányon éttermek és kézművesek színes kavalkádja sorakozik fel.

Passage Jouffroy Paris

10 boulevard de Montmartre, Paris 9

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1836-ban épült Passage Jouffroy a főváros egyik legforgalmasabb fedett átjárója. A Grand Boulevards-on és a Passage des Panoramas meghosszabbításában található, varázsát gyönyörű vas- és üvegarchitektúrájának és 1987-ben felújított márványburkolatának köszönheti. A Jouffroy átjáró másik előnye a benne található létesítmények változatossága és eredetisége. A Grévin Múzeumot és híres viaszfiguráit kicsik és nagyok egyaránt meglátogathatják. A Salon des Miroirs egy korábbi, XIX. századi söröző, mely a nagyközönség számára nyitva áll és szombat esténként élénk klubhelyszínné alakul át.

Passage Brady Paris

43 rue du Faubourg-Saint-Martin

Egy darabka India Párizsban! Az 1828-ban épült Passage Brady egyike azon ritka párizsi árkádoknak, amik két részből állnak, a Boulevard de Strasbourg választja el őket egymástól. Az egyik oldalon az árkádsor üvegtetővel fedett, a másik oldalon pedig a szabadban van. A Passage Brady meglátogatása az érzékszervekre ható utazásra invitál. A köznyelvben "Kis-Indiának" nevezett rész számos indo-pakisztáni, mauritiusi és reunion-i üzletnek ad otthont. Fűszeres ételeket és egzotikus termékek kavalkádját találjuk meg.

Passage Choiseul Paris

40 rue des Petits-Champs

Az Opéra negyed emblematikus átjárója megújult, és 2013 nyara óta ismét látogatható. A sétálók megcsodálhatják az üvegtetőt, amelyet felújítottak, hogy régi fényében pompázzon.

Passage des Deux Pavillons Paris

6, rue de Beaujolais

A Passage des Deux Pavillon-t egy magánépíttető, bizonyos Dervilliers gróf alakította ki az 1820-as években, egy XVII. századi épület földszintjén. A Palais Royal kertjeit a rue des Petits-Champs utcával összekötő árkád nevét a ma is látható két pavilonnak köszönheti, amelyek között a rue de Beaujolais-ról nyíló lépcső vezet. A 33 méter hosszú és 2,2 méter széles Passage des Deux Pavillons a legkisebb fedett átjáró Párizsban.

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Kapcsolódó ajánlatok:


NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő