Élmények a világ körül

Keresés

Riói gasztro-kalauz

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A brazil konyha afrikai és európai ízelemek izgalmas kombinációjából született. Tartson velünk egy pikáns gasztronómiai utazásra!

Rio-i gasztro-kalauz

 
Brazília az afrikai és az európai hagyományok egyedülálló keveredéséről híres, mely tetten érhető a számtalan finom brazil fogásban.
 

A Rio de Janeiró-i brazil ételek lényegében a világ minden tájáról érkező hatások olvasztótégelye, az Afrikából származó főételektől kezdve a klasszikus snackekig, melyeket gyakran használnak japán és portugál ételekben. Mivel a brazil konyha rengeteg különböző országból származik, sokak szerint a legjobb a világon, mivel a klasszikus ételek olyan helyekről származó, legízletesebb hozzávalók eklektikus keverékét tartalmazzák, mint Portugália, Nyugat-Afrika vagy akár Japán.

Brazil feijoada

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Rio de Janeiro egyik legjellegzetesebb ételének fő összetevői a fekete bab, valamint a sózott sertés- és marhahús. Köretként rizst, káposztát és farofát tálalnak a fogáshoz. Az ételt narancsszeletekkel díszitik, mely egyes vélekedések szerint oldja a sertéshúsban található zsírt.

Churrascaria

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Dióhéjban a Churrascaria alapvetően egy olyan steakhouse vagy étterem, ahol a vendégek kiválaszthatják, hogy milyen típusú húsokat szeretnének enni. Az ételt a "cowboy konyha" ihlette, amely a Brazília déli részén található Rio Grande do Sul őslakosaitól származik. Attól függően, hogy hova megyünk, több mint 100 különböző hideg és meleg étel közül választhatunk, bár a kedvencek általában a csirkeszív, a marhahús vagy a sertéskaraj. A Churrascaria ínyenc verziója azonban inkább a bárányborda, az argentin lapocka steak, vagy a vajban sült felsőpecsenye.

Pão de queijo

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Az ínycsiklandozó sajtos snack eredetileg Minas Gerais déli régiójából származik, de ma már Brazília szinte minden szegletében megtalálható és a klasszikus étel vegetáriánus változata is kapható. A pão de queijo kívülről tipikusan ropogós, belülről puha és omlós. A kenyér gyakran tartalmaz tápiókát, lisztet, tojást és reszelt quijo minast vagy Minas Gerais államból származó tehénsajtot. Minden összetevő egyetlen apró és finom kis golyócskába van összetekerve. Jellemzően reggelire is fogyasztják és melegen tálalják, néha lekvárral megkenve.

Coxinha de Galinha

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A leghíresebb brazil snack, a Coxinha egy könnycsepp alakú csirkecomb, amelyet először tésztába csomagolnak, majd megpirítanak, mielőtt kisütnék. Az étel alapja egy lisztből és csirkealapléből készült tészta, mely néha még burgonyapürét is tartalmaz. Általában aprított csirkehússal, valamint hagymával, petrezselyemmel, mogyoróhagymával és rengeteg fűszerrel töltik meg, és a helyiek gyakran ketchuppal, rozé mártással, lime szeletekkel vagy akár chimichurri mártással kísérik a klasszikus ételt. A töltelékbe néha még paradicsomszósz, kurkuma vagy catupiry sajt is kerülhet, amelyet aztán tojásba és zsemlemorzsába mártanak mielőtt bő olajba kisütnék. Az ínycsiklandó snacknek az eredeti változata Limeriában, egy Sao Paulo melletti kisvárosban készült a XIX. században. Az ételt eredetileg egy brazil herceg miatt találták ki, aki nem volt hajlandó mást enni, mint csirkecombot, ám egy nap, amikor a szakácsnője rájött, hogy nem maradt csirkecomb a konyhában, az előző napról megmaradt csirkehúst használta fel, és csirkecomb alakúra formázta, ezzel végül becsapva a herceget. Hamarosan az étel sikere elterjedt Limeria városában, majd végül az ország többi részén és Rióban is népszerű lett.

Brigadeiro

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Ha csak egy desszertet kóstolunk meg Rióban akkor a Brigadeiro legyen az. Bár a Brigadeiro pontos eredete ismeretlen, egyesek szerint Eduardo Gomes brigadéros, egy híres riói politikus nevéből származik. Ez a klasszikus brazil desszert szinte minden születésnapi partin, családi vacsorán vagy rendezvényen megtalálható, és a brazil étkezések egyik alapdarabja. Bár az étel különösen São Paulóban népszerű, Rio de Janeiróban szétszórtan számtalan édességboltban, étteremben és pékségben is megtalálható, és óriási népszerűsége miatt gyakran ezrével szállítják. Ezeket a vajjal és sűrített tejjel készült apró gömb alakú csokoládékat gyakran nevezik "brazil szarvasgombának" a francia szarvasgombához hasonló, finom textúrájuk miatt. Nem árt azonban csínján bánni a fogyasztásával hiszen egy 30 grammos csokigolyó 100 kalóriát tartalmaz.

Globo sütemény és jeges mate

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Szinte minden rió-i strandon megtaláljuk a helyiek egyik legnépszerűbb csemegéjét a globo sütemény és a frissítő jeges mate teát, melyet utcai árusok is gyakran árulnak a strandon sütkérezők számára.

Tőkehal golyók

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A tőkehalas fogást leginkább az újévi ünnepségek alkalmával fogyasztják, de a hétköznapi rió-i ízlésvilág elengedhetetlen kelléke is. Ez az előétel, amely megtalálható a bárokban és pékségekben, a portugál behatás szimbolizálja Rio de Janeiro jellegzetes ételeiben.

Oswaldo Aranha filé

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, de ez az étel valójában Rio de Janeiro városában született. A legenda szerint Oswaldo Aranha politikus és diplomata rendszeresen meglátogatott egy Lapában található éttermet, és mindig ugyanazt az ételt rendelte: jól fűszerezett filét sült fokhagymával, fehér rizzsel, sült portugál burgonyával és tojásos farofával, mely pirított maniókából vagy kukoricalisztből készült keverék.

Picadinho

Rio-i gasztro kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Rio de Jainero, mint a világ bármely más nagyvárosa, nyüzsgő és pezsgő életritmust kínál a lakosainak. A mindennapos sietségben a praktikus ételek elkészítése jelent prioritást azok számára, akik fáradtak vagy kevés idejük van a hátköznapokban. Emiatt jött létre a Picadinho, amely egy ízletes és gyorsan elkészíthető étel. Mivel a Picadinho egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor ízletes, sok cariocas ízlését meghódította. A fogás párolt marhahúst kombinál friss zöldségekkel, például sárgarépával, burgonyával és chayote-val. Kísérője lehet a farofa és a fehér rizs.

Kapcsolódó inspirációk:


Riói tengerpart-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A Copacabana és az Ipanema neve az egész világon legendás. Tartson velünk és ismerje meg Rio de Jainero legjobb tengerpartjait.

Megváltó Krisztus szobrának a története - OTP Travel Utazási Iroda
A Corcovado hegy csúcsán álló gigantikus Megváltó Krisztus a világ legnagyobb art deco stílusú szobra. Ismerje meg izgalmas történetét és érdekességeit.

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel utazási iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Brazília, Pantanal, jaguár | OTP Travel utazási iroda
Pantanal, Brazília hatalmas ártere csodálatosan gazdag élővilágnak ad otthon.

Brazíliaváros, a hatvan éves főváros | OTP Travel utazási iroda
Hatvan évvel ezelőtt, mindössze négy évnyi építkezés után került átadásra Brazília új fővárosa a 15. és a 20. szélességi fok között.

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
599 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 179 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 615 000 Ft-tól/fő