Élmények a világ körül

Keresés

Dél-Afrika – a Kruger Nemzeti Park

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Afrika megzabolázatlan vadonja mindenkit elvarázsol. Ismerje meg az ország legnagyobb nemzeti parkját, mely közel 2 millió hektáron terül el.

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere

Közel 2 millió hektár megzabolázatlan vadon, változatos élővilág és régészeti látnivalók keverednek Dél-Afrika leghíresebb nemzeti parkjában, a Krugerben. Az ikonikus nevet szinte mindenki hallotta már, aki valaha olvasott Afrikáról, azonban földöntúli varázsát csak akkor érthetjük meg, amikor részesei leszünk egy olyan világnak, melyet többnyire csak a természetfilmekből ismerhetünk.
 

A nemzeti parkot nyugaton és délen az ország két tartománya határolja - Limpopo és Mpumalanga -, északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik. A határokon átnyúló Nagy Limpopo természetvédelmi terület része.

„BIG 5”

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
A szafari túrákon rendszeresen elhangzik a sokat emlegetett „Big 5” kifejezés, mely a nemzeti parkban megtalálható állatok öt „nagyvadjára” utal. A mondás azt tartja, hogy annak teljes az Afrika élménye, aki sikeresen látta Afrika öt legikonikusabb állatát. Ezek az elefánt, az oroszlán, az orrszarvú, a kafferbivaly és a leopárd. A nemzeti park több mint egyötöd Magyarországnyi területen fekszik, így egy nagy adag szerencsére is szükségünk lesz, hogy mindegyiket kipipálhassuk listánkon. Különösen a leopárdok tartogatnak kihívásokat, hiszen általában éjszaka mozognak, napközben pedig a fák lombkoronáiban lelnek nyugalomra. A rejtőzködő életmódot folytató nagymacskák megtalálása még a gyakorlott túravezetőknek is kihívásokat tartogat.

A csend birodalma

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
A nemzeti parkon belül is lehetőség adódik különböző – állatok elől – védett szálláshelyeken, lodge-okban tölteni az éjszakát. Egészen varázslatos élmény, amikor a világ rohanását és zaját magunk mögött hagyva lelassulunk és a természet ritmusát megismerve hallgatjuk a vadonban mozgó állatok hangját. Hiénák ugatása, oroszlánok üvöltése töri meg a végtelen afrikai vadon csendjét.

Ahol a vadon az úr

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
A Krugerben mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet. A parkba kilenc bejárat van, ahol minden szükséges felszerelés, térkép, étel-ital megtalálható. Fő központja Skukuza, itt egy teljes kis falut építettek ki, orvosi ellátással, étteremmel, élelmiszerbolttal és különböző kényelmi szolgáltatásokkal, illetve itt található az egyetlen kereskedelmi repülőtér a parkban. Összesen 23 kempingező és szálláshely várja az ide érkezőket, attól függően, hogy melyik részét szeretnénk felfedezni a hatalmas vadonnak. A kocsikból csak a kijelölt – és védett – kilátópontokon és kiépített pihenőhelyen szabad kiszállni, hiszen azt nem szabad elfelejteni, hogy a különböző nagymacskák és ragadozó állatok teljesen szabadon élnek és vadásznak a park egész területén. A Kruger Nemzeti Park különböző lehetőségeket tartogat a vadvilág felfedezésére, az egyéni és éjszakai túrákon kívül vezetett gyalogos túrákra is lehetőség van.

Orvvadászok elleni küzdelem

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
A Kruger vadvilágára fokozottan figyelnek, a mozambiki határ mentén drónokkal, helikopterrel és kutyás egységekkel készülnek a riasztásokra, melyeket automatikus mozgásérzékelők továbbítanak az irányítóközpontnak. A költséges új kerítések alternatívájaként 2002-ben pufferzónákat hoztak létre a mozambiki határ mentén, ahonnan sok orvvadász beszivárgott a parkba. Az orvvadászok legnagyobb célpontja az elefántagyar és az orrszarvú szarva, melynek a feketepiacon nagy értéke van. A parkban közel 150 emlős, 100 hüllő és közel 500 madárfaj él. Különösen veszélyeztetettek ezek az állatok, hiszen az emberek közelségét az autókban teljesen megszokták, így nem félnek és bujkálnak, ami különösen sebezhetővé teszi őket.

Kapcsolódó inspirációk:


Cullinan gyémántbánya - OTP Travel Utazási Iroda
Cullinan gyémántbánya, amely a világ egyik leghíresebb és legértékesebb gyémántlelőhelye.

Cape Town - cseppnyi Európa Afrikában - OTP Travel Utazási Iroda
Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosa egyben az ország negyedik legnagyobb települése.

Fokváros felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Fokvárosban mindenki talál magának való programot.

Garden Route - Dél-Afrika legszebb kilátásai - OTP Travel Utazási Iroda
A mesés panorámaút Dél-Afrika ikonikus, 200 kilométeres szakasza, ahol az utazás élménye kiteljesedhet. Ismerje meg a legszebb részeit.

Kapcsolódó ajánlatok:


DÉL-AFRIKA - SZAFARI ÉS KÖRUTAZÁS

Dél-Afrikai Köztársaság
829 000 Ft-tól/fő