Élmények a világ körül

Keresés

Fedezze fel Pozsonyt!

Fedezze fel Pozsonyt! - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.

Fedezze fel Pozsonyt!

Szlovákia fővárosa Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi. Pozsony, Pressburg, Bratislava igazi multikulturális főváros, amely 1919-ig Magyarország egyik fontos gazdasági, kulturális és közigazgatási központja volt. A történelem során Bécs közelsége stratégiai fontosságúvá tette a települést. A XVI. századtól a magyar koronaékszereket is itt őrizték, a város székesegyházában tizenegy királyt és nyolc királynét koronáztak meg.

Pozsonyi vár

Szlovákia | Pozsony | Pozsonyi vár - OTP Travel Utazási Iroda
A vár a történelem során fontos védelmi funkciókat látott el, jól védhető fellegvárként az Alpok és a Kárpátok között egy ősi gázlót védett a Dunán. A kastély XVI. században a magyar királyok székhelye volt, és a következő 200 évben a magyar koronaékszerek is itt várták a szebb időket. A várból a Duna felett, a határokon át Ausztriába és Magyarországra nyílik lenyűgöző kilátás, míg a falai között működik a Szlovák Nemzeti Múzeum.

Pozsony történelmi központja

Szlovákia | Pozsony | Pozsony történelmi központja - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony történelmi magja jól körülhatárolható. Káprázatos szökőkutak, barokk épületegyüttesek, emlékművek és táblák sora hirdeti a város és lakói történelmi dicsőségét. A mai Egyetemi Könyvtár épülete különösen fontos történelmi örökséggel rendelkezik, itt mondták ki a jobbágyság felszabadítást. Pozsony belvárosa számos étteremmel és kávézóval, csinos teraszokkal is csábítja betérésre a turistát.

Szent Erzsébet templom (kék templom)

Szlovákia | Pozsony | Szent Erzsébet templom (kék templom) - OTP Travel Utazási Iroda
A szeszélyes szecessziós templom az pozsonyi óvárostól keletre, a Bezručova utcában áll és a magyar szecesszió egyik kiemelkedő alkotása. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették a szintén Lechner Ödön által tervezett Grössling Gimnázium szomszédságában. Külső megjelenésen a népies építészet elemei jelennek meg. Tornya gazdagon díszített mozaikokkal. Tetején kettős kereszt áll. Az épületet a Zsolnay-gyár által készített kékes mázas cserepek és mozaikcsík díszíti. A főkapu felett Szent Erzsébet olasz mozaikképe látható.

Dévényi vár

Szlovákia | Pozsony | Dévényi vár - OTP Travel Utazási Iroda
A pozsonyi belvárostól 10 kilométerre áll Dévény legendás vára. A Duna és a Morva folyók összefolyásánál, a 212 m magas várhegy – 80 m magas – mészkőszirtjén magasodik. Fénykorában fontos ellenőrzési pontja volt a dunai kereskedelemnek. A története egészen a Kr. e. 5. századig nyúlik vissza, a várkörnyéki település azóta lakott. Falai között ma a Pozsonyi Városi Múzeum kiállítása tekinthető meg.

Szent Márton-székesegyház

Szlovákia | Pozsony | Szent Márton-székesegyház - OTP Travel Utazási Iroda
Az óváros nyugati oldalán áll Pozsony XV. századi gótikus székesegyháza 1563-tól a Magyar Királyság koronázó temploma volt. Falai között tizenegy királyt és nyolc királynőt koronáztak meg. A székesegyház kiemelt szerepét tornya tetején a elhelyezett Szent korona is hirdeti. Ez a szlovák főváros legnagyobb római katolikus temploma egyúttal a pozsonyi főegyházmegye főszékesegyháza. Ma a város második legkeresettebb turisztikai látványossága a vár után.

Régi városháza

Szlovákia | Pozsony | Pozsonyi Régi városháza - OTP Travel Utazási Iroda
Különleges épületegyüttes amely a XIV. században nyerte el jelenlegi formáját. Ez az ország legrégebbi városházája és az egyik legrégebbi kőépület-együttes Pozsonyban. Tornyát a 1370-ben építették. Pozsony legrégebbi múzeumának, az 1868-ban alapított Pozsonyi Városi Múzeumnak ad ma otthont, amely a város történelmét és a középkori igazságszolgáltatás történetét és eszközeit mutatja be. Az óvárosháza tornyának tetejéről szép kilátás nyílik Pozsony óvárosára és környékére.

Mihály kapuja

Szlovákia | Pozsony | Mihály kapuja - OTP Travel Utazási Iroda
Az óváros másik korai építménye Pozsony négy középkori kapujának utolsó megmaradt darabja, amely a város keleti bejáratát védte. Védi. Története a XIV. század elejére nyúlik vissza. Jelenlegi barokk megjelenését 1759-ben végrehajtott átalakítás után nyerte el. Ekkor szerelték fel a kupolát, valamint a torony csúcsán álló Szent Mihály szobrot. A toronyban ma fegyvermúzeum működik.

Danubiana Meulensteen Művészeti Múzeum

Szlovákia | Pozsony | Danubiana Meulensteen Művészeti Múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
A kortárs művészeti múzeum mesés helyen fekszik, egy hosszú félsziget csúcsán, a Duna közepén. A 2000-es évek elejétől több szakaszban nyílt meg, mielőtt 2014-ben teljesen átadták volna. Az első emeleti nagyteremben állandó kiállítás kapott helyet, ahol Sam Francis, Christo és Jeanne-Claude festményei és installációi tekinthetőek meg. De találkozhatunk Jill Moser, vagy a CoBrA művészeinek alkotásaival is.

Grassalkovich-palota

Szlovákia | Pozsony | Grassalkovich-palota - OTP Travel Utazási Iroda
A szlovák elnök hivatalos rezidenciája egy 1760 óta fennálló rokokó palotában található, a Hodžovo téren, az óvárostól északra. Az épület, amely ma szlovák elnök hivatalos rezidenciája Grassalkovich Antal gróf megbízásából épült 1760-ban. Mivel az elnök állandó otthona, a palota nem látogatható, a kertje azonban nyilvános, érdemes itt elidőzni kicsit.

Prímási palota

Szlovákia | Pozsony | Prímási palota - OTP Travel Utazási Iroda
Az esztergomi érsek számára az 1770-es években építették neoklasszikus stílusban, 1996-ig az elnök rezidenciája volt. A palotába egy háromtengelyű előcsarnokon juthatunk be, a palota keleti szárnyában elhelyezett díszterem az úgynevezett Tükörterem. A két világháború között itt irodalmi előadásokat és szerzői esteket tartottak: Várnai Zseni, Schöpflin Aladár, Móricz Zsigmond és Thomas Mann is a vendégek között volt. A palota legfontosabb látnivalója a XVII. századi angol gobelinek gyűjteménye, amely (görög mitológiai) Leanderosz és Hero szerelmi történetét ábrázolja.

SNP

Szlovákia | Pozsony | SNP - OTP Travel Utazási Iroda
Az SNP (A szlovák nemzeti felkelés hídja) 1972-ben nyílt meg és a világ kilencedik legnagyobb egyben hegesztett hídja, s a harmadik legnagyobb ferde pilonos (felfüggesztő tartó) átkelője. A pilon tetején az „UFO” néven ismert szerkezet látható, amiben a folyó felett 80 méter magasan egy étterem működik. Az UFO néven futó éttermet lifttel érhetjük el, ahonnan különleges kilátás nyílik az egész városra.

Maximilianus-kút

Szlovákia | Pozsony | Maximilianus-kút - OTP Travel Utazási Iroda
A fő téren áll Pozsony egyik legértékesebb műemléke és találkozóhelye. A régi városházával szemben áll a szökőkút, amelyet II. Miksa magyar király rendelt 1572-ben. A legenda szerint minden újévben éjfélkor a szobor az Óvárosháza felé fordul, és meghajolva tiszteli meg 12 tanácsost, akik annak idején meghaltak a város védelmében.

Heydukova utcai zsinagóga

Szlovákia | Pozsony | Heydukova utcai zsinagóga - OTP Travel Utazási Iroda
Pozsony egyetlen zsinagógája 1926-ban épült, kubista stílusban. Tervezője Szalatnai-Slatinský Artúr. Acél- és betonszerkezete a maga idején élvonalbelinek számított.

Kamzík TV-torony

Szlovákia | Pozsony | Kamzík TV-torony - OTP Travel Utazási Iroda
A torony Pozsony minden szegletéből jól látható. A 196 méteres High-Tech épület 1975-ben készült el. 70 méter magasan két vendéglő is található, az egyik egy alkalmi bisztró, a másik egy előkelő étterem. Mindkettőből csodálatos panoráma nyílik a városra, de ellátni innen Ausztriába, Magyarországra, sőt Csehországba is.

A Comenius Egyetem botanikus kertje

Szlovákia | Pozsony | A Comenius Egyetem botanikus kertje - OTP Travel Utazási Iroda
A botanikus kert Pozsony központjától nyugatra, a Duna bal partján terül el. Április 1-től október 31-ig látogatható. Nyáron több mint 120 rózsafaj ontja itt a virágait. Az üvegházakban kaktuszkertet, orchideákat, trópusi és szubtrópusi növényeket, páfrányokat és pálmákat tekinthetünk meg.

Kapcsolódó inspirációk:


Szlovákia | Bajmóc ékköve: a vár - OTP Travel Utazási Iroda
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!

Szlovák csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!

Szlovákia | Kassa csodája: a dóm - OTP Travel Utazási Iroda
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.

Szlovák sajtok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
Északi szomszédaink erősek a sajtgyártásban. Ismerje meg a szlovák kézműves tejipar remekműveit!

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.