Élmények a világ körül

Keresés

Olmütz aranygolyója

Csehország | Olmütz | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Olmütz aranygolyója

Csehország morva régiójában, közvetlenül a Morava folyó mellett fekvő Olmütz festői szépségű település, számos kiemelkedő látnivalóval.
 

Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc, latinul Eburum vagy Olomucium) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Olmützi-kastély

Csehország számos gyönyörű kastéllyal büszkélkedhet. Az olmützi kastély azonban különösen nevezetes, hiszen itt gyilkolták meg 1306-ban III. Vencel cseh királyt. Magán az épületen az évszázadok során sok átépítés történt mégis figyelemre méltó emlékhelye a középkori építészetnek. Kiemelkedő szépségű a Püspöki palota a híres román stílusú ablakaival, illetve az olomouci érsek székhelye, a gótikus stílusú Szent Vencel székesegyház. De az érseki palota múzeuma is igen gazdag és értékes gyűjteménnyel rendelkezik (létrehozását még II. János Pál pápa kezdeményezte).
A Vencel téren helyenként még megtalálhatóak a román stílusban épült várfal maradványai is. A katedrális szomszédságában áll a Szent Anna kápolna, ahol korábban az olomouci érsekeket és püspököket választották.
A vár első írásos említése a Kosmas krónikából való. Ennek alapján tudjuk, hogy 1055-ben Vrastislav fejedelem feleségét az olomouci várban hagyva a testvére elől a Magyar Királyságba menekült. De a várban élt az utolsó cseh Přemysl-házi uralkodó is, a fiatal III. Vencel, akit 1306-ban itt gyilkoltak meg.
Az 1767-es évben a vár lakója volt a fiatal Mozart is, a 6. F-dúr szimfóniája itt született. Noha az eredeti kastélyból kevés maradt, a történelmi vár kiemelkedő műemlékegyüttes.

Műszaki Múzeum

A Műszaki Múzeum leginkább vasúttörténeti gyűjteménnyel dicsekedhet. Gőz-, dízel- és elektromos járművek sokasága csodálható itt meg testközelből, közöttük az a gőzmozdony, amelyet a XIX. század vége felé építettek Ferdinánd császárnak. A nyári hónapokban a környéken nosztalgiakocsikázásra is van lehetőség a múzeum régi járműveivel. Érdemes kipróbálni!

Városháza

A főtéren terpeszkedő Városháza nyitva áll a látogatók előtt. Felfedezhető a belső udvar, a díszterem és a Szent Jeromos-kápolna (amely az ország legrégebbi bordás boltozatával rendelkezik). A XV. század közepén épített torony is látogatható, amelyről csodálatos kilátás nyílik a városközpontra, a kastélyra és Olmütz más lenyűgöző műemlékére.

Séta az Olmütz-erőd körül

Olmütz egykori királyi várából sok minden elpusztult, de számos rom, erődítmény és város kapu még fellelhető. Jó példa erre a Bezruč parkban található olmützi erőd. A kör alakú erőd építése a XVIII. század közepére nyúlik vissza. Az erőd sokat dacolt a porosz csapatokkal és számos csatában jutott stratégiai szerephez.

Szentháromság oszlop

A város főterén álló Szentháromság-oszlop az UNESCO Világörökség része. Az 1716 és 1754 között épült barokk pestis oszlopot számos szobor díszíti, köztük a Szentháromság, Gabriel arkangyal és a 18 szent ábrázolása. 1754-es befejezése óta Olmütz büszkesége, minden alkotója a város lakosa volt. 1754. szeptember 9-én nagy ünnepség keretében avatták fel, amelyen Mária Terézia is részt vett férje, Lotaringiai Ferenc császár társaságában. Négy évvel később, amikor Olmützöt lerohanták a pororszok a Szentháromság-oszlop is megsérült. A város lakossága, nem törődve a veszélyekkel, követeket küldött a generálishoz azzal a kéréssel, hogy a katonák ne lőjenek az oszlopra. Keith tábornok meghallgatta a kérést, így nem érte több kár. Röviddel a háború után felújították, a törzsében emlékeztetőül azonban meghagytak egy bearanyozott ágyúgolyót, ami a mai napig látható és a város egyik kuriózuma.

Bezruč park

Az olmützi parkok talán legszebbike, a városi séta során remek megállóhely hiszen számos látnivalónak ad otthont. A jugoszláv mauzóleum és az erőd mellett a parkban található a rózsáiról híres botanikus kert is: tavasztól őszig több mint 10 000 tő virágzásában gyönyörködhetünk.

Kapcsolódó inspirációk:


5 csodaszép város Morvaországban - OTP Travel Utazási Iroda
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.

Csehország | Karlovy Vary | színes házak - OTP Travel Utazási Iroda
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!

Csehország | Prága | Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!

10 cseh finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Csehországban járva ezeket az ételeket meg kell kóstolni!

Csehország | Kutna Horá Csonttemplom - OTP Travel Utazási Iroda
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.

Némelyik csak szokatlan, mások azonban egyenesen furcsának tűnhetnek.

Kapcsolódó ajánlatok:


DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre